16 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

16 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Συγκέντρωση Πόρων για Παιδιά σε Ανάγκη στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Η ιστορία της 9χρονης Άννας δεν πρέπει να αφήνει κανέναν μας αδιάφορο, βοήθησε κι εσύ ένα παιδί που ζει στο όριο της φτώχειας στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Ζουν ανάμεσά μας, αλλά σπάνια τα βλέπουμε. Είναι χιλιάδες, αλλά ποτέ δεν τα συναντάμε. Μπορούμε να τα βοηθήσουμε, αλλά δύσκολα θα βρούμε τον σωστό τρόπο.

Παιδιά που ζουν στο όριο ή ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα σήμερα. Παιδιά που βιώνουν τις πιο αντίξοες συνθήκες, αλλά δεν σταματούν να ονειρεύονται. Αυτό είναι, άλλωστε, το παιδί. Η ελπίδα που μας κάνει να πιστεύουμε πρώτα στον Άνθρωπο. Να ελπίζουμε πρώτα στο Παιδί. Αυτό είναι το ξεκίνημα της νέας πρωτοβουλίας «Πρώτα το Παιδί», μιας οργάνωσης που ήρθε να δώσει ελπίδα μέσα στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε και να γίνει ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά και σε ανθρώπους που θέλουν να τα βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες Δήμων, το «Πρώτα το Παιδί» ενδυναμώνει τα παιδιά, δουλεύοντας με τις οικογένειές τους για την άμεση βελτίωση της ζωής τους σε τρεις βασικούς τομείς: διατροφή, εκπαίδευση και ιατρική φροντίδα.

Με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ιδιαίτερα σε οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα, το «Πρώτα το Παιδί» φιλοδοξεί να υποστηρίξει έμπρακτα συγκεκριμένα παιδιά που ζουν στο όριο της φτώχειας και να συγκεντρώσει, μέσω οικονομικών δωρεών, το ποσό που θα καλύψει το κόστος παροχής υγιεινών γευμάτων, μαθημάτων Αγγλικών, αθλητικών δραστηριοτήτων και βασικής ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας για ολόκληρο το 2021.

Η Άννα είναι 9 χρόνων. Αγαπά τους μονόκερους: τους μονόκερους σε αυτοκόλλητα, σε τετράδια, σε κινούμενα σχέδια, παντού! Αλλά η καθημερινότητα της, είναι κάθε άλλο παρά ονειρική: η Άννα ζει σε μία συνοικία της Αθήνας σε ένα σκοτεινό, υπόγειο διαμέρισμα δύο δωματίων με τους γονείς της. Ο μπαμπάς της, χωρίς σταθερή δουλειά και μισθό κάθε μήνα, εργάζεται συνήθως με μερική απασχόληση για να στηρίξει την Άννα, τον μικρό αδερφό της, που είναι 1 έτους και τη μητέρα τους, που βρίσκεται στον 7ο μήνα μιας δύσκολης εγκυμοσύνης και αδυνατεί να εργαστεί. Τα παιδιά δεν έχουν δικό τους δωμάτιο. Έχουν διαμορφώσει για δωμάτιο τον προθάλαμο του δωματίου των γονιών. Στο μικρό τους σπίτι η αγάπη περισσεύει, αλλά η εξασφάλιση τροφής και σωστής ιατρικής φροντίδας για τα παιδιά είναι ένας αδιάκοπος αγώνας. Τα παιδιά δεν παρακολουθούνται από γιατρό σταθερά παρά μόνο όταν υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Στο ψυγείο υπάρχουν μόνο τα απολύτως βασικά. Μερικές φορές, ούτε αυτά. Στην Άννα αρέσει να ζωγραφίζει αλλά δεν έχει καν μπλοκ ζωγραφικής. Θέλει πολύ να κάνει Αγγλικά, αλλά οι γονείς της δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος. Η Άννα, όμως, δεν παραπονιέται ποτέ. Καθώς προσέχει τον μικρό αδερφό της, ονειρεύεται ότι κάνει βόλτες μακριά από το υπόγειο διαμέρισμα στην πλάτη του αγαπημένου της μονόκερου.

Η Άννα είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες παιδιά που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα. Η δεκαετής οικονομική κρίση στη χώρα και οι ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα που επιτείνονται από την πανδημία του κορονοϊού, έχουν επιβαρύνει τρομερά τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και τα παιδιά τους. Σήμερα, ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα ζει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με χιλιάδες οικογένειες να αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο και τη θέρμανση των σπιτιών τους, να ταΐσουν επαρκώς τα παιδιά τους και να φροντίσουν για την υγεία τους, όπως θα ήθελαν.
Το Πρώτα το Παιδί αποτελείται από ανθρώπους που είδαν τη μεγάλη εικόνα των ανισοτήτων και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό στο τοπικό επίπεδο, υποστηρίζοντας, έμπρακτα, τα παιδιά που ζουν δίπλα μας κι έχουν βρεθεί εγκλωβισμένα από τη γέννησή τους στο φαύλο κύκλο της φτώχειας. Η οργάνωση παρεμβαίνει σε 3 βασικούς τομείς (διατροφή, εκπαίδευση και ιατρική/οδοντιατρική φροντίδα), παρέχοντας, επιπλέον, συμβουλευτική, με στόχο την άμεση ανακούφιση των οικογενειών τους από οικονομικά βάρη, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν απαραίτητες ικανότητες και δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Οι πρώτες οικογένειες που υποστηρίζονται ζουν στο προάστιο του Αιγάλεω στην Αθήνα και η παρέμβαση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.

Μέσα από μία μαζική εκστρατεία ανεύρεσης πόρων, το Πρώτα το Παιδί φιλοδοξεί να συγκεντρώσει το ποσό των €10.000 για να καλυφθεί το κόστος παροχής υγιεινών γευμάτων, μαθημάτων Αγγλικών, αθλητικών δραστηριοτήτων και βασικής υγειονομικής φροντίδας για την Άννα και 4 ακόμη παιδιά για όλο το 2021. €10 παρέχουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε ένα παιδί για δύο εβδομάδες €30 παρέχουν μαθήματα Αγγλικών σε ένα παιδί Δημοτικού για ένα μήνα €50 παρέχουν έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο σε ένα παιδί
Κάθε ευρώ που θα συγκεντρωθεί πάνω από το στόχο θα διατεθεί για να ενταχθούν στα προγράμματα της οργάνωσης ακόμη περισσότερα παιδιά, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Κάντε τη δωρεά σας, εδώ: www.giveandfund.com/giveandfund/project/protatopaidi

Κώστας Παπανελόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα