back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος στον Αθήνα 9.84: «Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για το 5G. Σε βάθος τριετίας η σύνδεση θα φτάσει το 80%»

Διαβάστε επίσης

Η επιτυχία των κρατών στα επόμενα χρόνια, εκτός από τις δυνατότητες που παρέχει στις οικονομίες τους το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, συναρτάται σε μεγάλο βαθμό με την ψηφιακή τεχνολογία και ανάπτυξη, διότι δίνουν τα εργαλεία για επιτάχυνση του βηματισμού, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής στρατηγικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, λέγοντας ότι «ο διαγωνισμός για το 5G ολοκληρώνεται μέχρι τέλους της χρονιάς, ενώ σε βάθος τριετίας από το 2021, θα είναι δυνατή η σύνδεση σε ποσοστό 80%».

Μέσω του σταθμού της πόλης εξήγησε πως «τον πρώτο χρόνο θα φτάσουμε στο 60% και θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της τεχνολογίας σε τομείς, όπως η λειτουργία έξυπνων ασθενοφόρων και αλλού.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και έργα πληροφορικής στο στάδιο της υλοποίησης τα οποία αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως και άλλα για επιμέρους τομείς της οικονομίας, της δικαιοσύνης και της τηλεϊατρικής», αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ευρωπαικού Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΟ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ(2020-2025) ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 450 ΕΡΓΩΝ

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε, επειδή είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε, όπως καταγράφεται σε όλους τους σχετικούς δείκτες. Το καλό είναι ότι ξέρουμε τι πρέπει και πως να το κάνουμε, γιατί στη Βίβλο περιγράφεται όχι μόνον κάθε έργο ξεχωριστά, αλλά και η μεθοδολογία σχεδιασμού, υλοποίησης και χρηματοδότησής του.
Εχουμε δηλαδή έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα.
Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε ότι θα έχουμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.»

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 5G. ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ 60% ΤΟ 2021

«Όσον αφορά το 5G, ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται μέχρι τέλους της χρονιάς, ενώ σε βάθος τριετίας, αρχικά από το 2021, θα έχουμε δυνατότητα σύνδεσης σε ποσοστό 80%.

Στόχος μας για τον πρώτο χρόνο είναι να φτάσουμε στο 60% και θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί αυτή η τεχνολογία, όχι μόνο σε γρήγορες συνδέσεις, αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως η λειτουργία έξυπνων ασθενοφόρων, αυτοματοποιημένες γραμμές στην αυτοκινητοβιομηχανία κ.ά.
Θα δούμε πράγματα, τα οποία τώρα ακούγονται επιστημονική φαντασία, όπως κάποτε το έξυπνο κινητό, με διείσδυση πλέον άνω του 80% στη χώρα.
Υπάρχουν έργα πληροφορικής στο στάδιο της υλοποίησης, τα οποία αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως και άλλα για επιμέρους τομείς της οικονομίας, της δικαιοσύνης και της τηλεϊατρικής. Θα δούμε δηλαδή ψηφιακές διαδικασίες στη δικαιοσύνη με τηλεσυνεδριάσεις δικαστηρίων, εξάπλωση λύσεων τηλειατρικής κλπ

Ειδικά για τη καθημερινότητα του πολίτη, είναι χαρακτηριστικό ότι το gov.gr διαθέτει περισσότερες από 700 υπηρεσίες, οι οποίες -σύντομα- θα ξεπεράσουν τις χίλιες.»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ

«Με την εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες από αυτές που καταργήθηκαν.
Το πρόσημο είναι θετικό και δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί απέναντι στην εξέλιξη της τεχνολογίας, διότι διαχρονικά έχει δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Στον τομέα της μετακίνησης, ενδεικτικά, με την κατάργηση της άμαξας μπορεί να χάθηκε το επάγγελμα του αμαξά, αλλά η εφεύρεση του αυτοκινήτου δημιούργησε άλλες ανάγκες και δεξιότητες.»

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

«Ταυτόχρονα όμως, τίθενται θέματα κατάρτισης και μετάβασης, που συνιστούν τον δυσκολότερο πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς να χτίσουμε τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες στον πληθυσμό. Δεν μπορούμε να δώσουμε ψηφιακά εργαλεία στους πολίτες, όπως με το gov.gr, εάν δεν έχουν τις δεξιότητες για την αξιοποίησή τους. Η Δημόσια Διοίκηση, επίσης, οφείλει να έχει αυτές τις δεξιότητες προκειμένου να υποστηρίξει τη μετάβαση
Είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση σε σχέση με τις ψηφιακές δεξιότητες που θα πρέπει να καλλιεργηθούν για την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων.»

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Η πλατφόρμα της Ψηφιακής Ακαδημία Πολιτών είναι από τις εν εξελίξει- από τον Μάιο- δράσεις μέσω του gov.gr, με στόχο την εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες. Προσφέρει πάνω από 1800 ώρες εκπαιδευτικού υλικού σε βασικές, αλλά και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Προβλέπεται να αναπτυχθεί και περαιτέρω για να αποκτήσει τη δυνατότητα να παρέχει και πιστοποιήσεις σε κλάδους όπως ο πρωτογενής τομέας π.χ. η έξυπνη γεωργία και η δημόσια διοίκηση.

Το δημόσιο δεν αρκεί από μόνο του για να υλοποιήσει το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Για αυτό, πολλά από τα έργα που περιλαμβάνονται, θα γίνουν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κράτος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επιδότησή τους μέσω του Ευρωπαικού Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις δεξιότητες αυτών των υπηρεσιών για την εκπαίδευση στελεχών και εργαζομένων.

Τα έργα που περιλαμβάνει η πλατφόρμα της Ψηφιακής Βίβλου προέκυψαν από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα