back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντιδράσεις για την ποινική δίωξη των ακτιβιστριών των γυναικείων δικαιωμάτων

Διαβάστε επίσης

Να καταργηθούν τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν στις γυναίκες που συνελήφθησαν την 25η Νοεμβρίου γιατί την συμμετοχή τους σε συμβολική φεμινιστική κινητοποίηση και να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη, ζητούν συλλογικότητες, γυναικείες οργανώσεις, συνδικαλιστικοί φορείς και σύλλογοι εργαζομένων, κάνοντας λόγο για προσχηματική συγγνώμη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αν δεν συνοδευτεί με απόσυρση των κατηγοριών και των προστίμων.

«Η συγγνώμη του κ. Χρυσοχοΐδη δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα είναι μόνο λόγια» θα πει στον Αθήνα 9.84 η Κατερίνα Γιαννούλια, μία από τις συλληφθείσες και μέλος της Συνέλευσης 8 Μάρτη, τονίζοντας ότι «συνεχώς πληθαίνουν οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις που μας συμπαραστέκονται στο αίτημα μας για κατάργηση των προστίμων και παύση της δίωξης».

Να υπενθυμίσουμε πως την 25η Νοεμβρίου 2020 Παγκόσμια  Ημέρα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών συνελήφθησαν 11 φεμινίστριες, οι οποίες συμμετείχαν σε συμβολικές δράσεις στην πλατεία Συντάγματος και στην Ερμού. Μετά από δύο ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε συγγνώμη λέγοντας:  «Έχουν δίκιο οι συγκεκριμένες κυρίες. Θεωρώ ότι ήταν μια υπερβολή που δεν έπρεπε να γίνει, και οφείλω να ζητήσω και συγγνώμη για αυτό. Δεν έπρεπε να γίνει αυτή η υπερβολή».

«Η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε να μας αντιμετωπίσουν ως τρομοκράτες και να δεχθούμε τέτοια σκληρότητα και επιμονή» αναφέρει η κα Γιαννούλια. «Πιστεύαμε πως θα κρατηθούν τα προσχήματα λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας αλλά και γιατί τηρήσαμε όλα τα μέτρα, ήμασταν σε απόσταση μεταξύ μας, φορούσαμε μάσκες, ήμασταν λίγες, η κινητοποίηση ήταν συμβολική, ανοίξαμε ένα πανό για 5 λεπτά. Η πλατεία ήταν αστυνομοκρατούμενη. Όταν κλείσαμε το πανό και φεύγαμε τότε μας περικύκλωσαν και μας προσήγαγαν. Θέλανε να μας μεταφέρουν όλες μαζί με ένα βαν παραβιάζοντας τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό. Μετά τις διαμαρτυρίες μας, μας μετέφεραν ανά τριάδες και παραμείναμε για 4 ώρες έξω από το αστυνομικό τμήμα, όρθιες ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή των ΜΑΤ άλλων τμημάτων για να μας φυλάνε. Παράλληλα ανάρμοστη συμπεριφορά από τους αστυνομικούς δέχτηκαν και οι δικηγόροι μας και δημοσιογράφοι που βρίσκονταν εκεί».

Οι οργανώσεις τονίζουν ότι η καταστολή της φεμινιστικής διαμαρτυρίας, συνιστά παραβίαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης  (Ν. 4531/2018), στην οποία ορίζεται η υποχρέωση του κράτους να απέχει από οποιαδήποτε πράξη βίας κατά των γυναικών, διασφαλίζοντας ότι οι αρχές, οι αξιωματούχοι, οι θεσμικοί και άλλοι φορείς εφαρμόζουν αυτήν την υποχρέωση (άρθρο 5) δηλώνοντας:

  • Καταδικάζουμε απερίφραστα την αστυνομική αυθαιρεσία και τις αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις
  • Απαιτούμε να αρθούν τα πρόστιμα και όλες οι κατηγορίες και βέβαια να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη

Για το θέμα έκανε δηλώσεις και ο Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Nils Muižnieks

«Η σύλληψη, η επιβολή προστίμου και οι κατηγορίες εναντίον ειρηνικών ακτιβιστριών/ών απλώς επειδή οργάνωσαν συμβολικές δράσεις κατά της έμφυλης βίας είναι μια επίθεση στα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάρθροιση. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν με ασφάλεια τις απόψεις τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Nils Muižnieks.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα