back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διαδικτυακή εκδήλωση για τη Διπλή Ανάπλαση διοργανώνει η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Διαδικτυακή εκδήλωση για τη Διπλή Ανάπλαση διοργανώνει σήμερα στις πέντε το απόγευμα ο δημοτικός συνδυασμός Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας που εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην υλοποίηση του έργου.

Στην εκδήλωση θα είναι ομιλητές οι:

Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής
Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος
Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ
Νάσος Μπράτσος, συγγραφέας του βιβλίου “Σπορ και κοινωνικές αντιστάσεις”
Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος ΕΚΠΑ
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στη διεύθυνση μέσω του παρακάτω λινκ

https://www.facebook.com/events/1767808306715194/

Σύνδεση για παρεμβάσεις στο Zoom https://tinyurl.com/antarsia-geitonies-athinas

Meeting ID: 860 9792 8720, Passcode: 085551

Τη Δευτέρα 30/11 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με τηλεδιάσκεψη. Η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας κατήγγειλε δημόσια τις φασίζουσες δηλώσεις της Αλεξίας Έβερτ, που είχε το θράσος να παραστεί στη συνεδρίαση, και τις προκλητικές ανοησίες που έγραψε και ανάρτησε ο Τζέημς Μπόντ του Μπάντεν-Μπάντεν αντιδήμαρχος Νίκος Μακρόπουλος (επίσης δεν παρέλειψε να παραστεί). Με τις απαντήσεις τους αμφότεροι έκαναν σαφές ότι στην πραγματικότητα στηρίζουν τις επιλογές τους. Η Έβερτ ούτε συγνώμη δε ζήτησε από τους συμπολίτες της που αποκάλεσε «κατσαρίδες» και ο Μακρόπουλος δεν κατάλαβε ότι προκαλεί με το life style που πλασάρει σε μια πόλη με ανέργους, φτωχούς, άστεγους και κοινωνικά συσσίτια.

Όμως η συνεδρίαση αποκάλυψε ότι το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό που αφορά κάποιους συμβούλους αλλά βαθύτατα πολιτικό. Λίγη ώρα μετά τις ψευτο-απολογητικές δηλώσεις Έβερτ και Μακρόπουλου αμφότεροι μαζί με τους υπόλοιπους συμβούλους της παράταξης Μπακογιάννη υποστήριξαν την πρόταση του δημάρχου για ένα δώρο 72 εκ. ευρώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ανάπλαση του Βοτανικού». Δυστυχώς, η παράδοση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα δεν περιορίζεται στη δημοτική παράταξη Μπακογιάννη. Η Ανοιχτή Πόλη (ΣΥΡΙΖΑ) που κάποτε διερρήγνυε τα ιμάτιά της για την ανάγκη παράδοσης του Ελαιώνα στους κατοίκους του Βοτανικού στήριξε την πρόταση όπως και ο κυβερνητικός μαϊντανός της παράταξης Γερουλάνου-ΚΙΝΑΛ. Λίγο μετα δήλωναν αμφότεροι συναίνεση και συμμετοχή στη διοίκηση(!) στην νέα ΑΕ “Εθνικός Κήπος-Φιλοπάππου”που ξεπουλάει σε ιδώτες τους χωρους αυτούς!

Το χειρότερο είναι όμως ότι οι κρατικές/ δημοτικές χορηγίες στον ιδιωτικό τομέα δεν περιορίζονται στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Λίγες μέρες νωρίτερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε κρατική ενίσχυση στην αεροπορική εταιρεία Aegean ύψους 120 εκ. ευρώ, ενώ τα ιδιωτικά συμφέροντα που φαλίρισαν για δεύτερη φορά τη τράπεζα Πειραιώς τη φορτώνουν στη κοινωνία επιβαρύνοντάς μας με 4 δις ευρώ. Η τράπεζα θα κρατικοποιηθεί για λίγο και κατόπιν θα επιστραφεί σε ιδιώτες μπιρ-παρά.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο δήμαρχος κ. Μπακογιάννης δεν προσκόμισε καν το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε (υποτίθεται) με τον υπουργό Γεωργιάδη και τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι Αλαφούζο. Πάνω στις πλάτες των φιλάθλων του Παναθηναϊκού προωθούν ξεδιάντροπα τα συμφέροντα των μεγαλοπειχειρηματιών, των ίδιων που κλείνουν τις επιχειρήσεις και πετάνε εργαζόμενους στην ανεργία.

Άποψή μας είναι ότι μνημόνιο δεν υπάρχει η όλη συμφωνία μαγειρεύεται με τις τράπεζες που θα δανείσουν το Δήμο τα χρήματα ώστε να βολευτεί ο Αλαφούζος. Μόλις βρουν τα 72 εκ. τότε θα εμφανίσουν την τελική συμφωνία στο δημοτικό συμβούλιο για να πάρουν τη στήριξη των προθύμων. Έτσι ο Αλαφούζος θα πάρει το γήπεδο, ο Μπακογιάννης θα ανοίξει την πόρτα στους κατασκευαστές που θα βάλει για να κονομήσουν από την ανέγερση (βλέπε «Mεγάλο Περίπατο) και στο κόσμο θα μείνει να ξοφλήσει το δάνειο.

Πρέπει να εμποδίσουμε αυτές τις επιλογές τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Υπάρχει ένα ολόκληρο κίνημα στις γειτονιές, με εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, κινήσεις και συλλογικότητες για το περιβάλλον που έδωσαν και δίνουν μάχες για να σώσουμε τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο.

Ήδη στο δημοτικό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ), η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή και η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας κατήγγειλαν τις αντιλαϊκές και αυταρχικές πολιτικές που ζήσαμε στον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Και οι τρείς παρατάξεις αντιτάχθηκαν στις επιλογές του Μπακογιάννη για παράδοση του Ελαιώνα στον Αλαφούζο. Από τη δική μας πλευρά καλούμε σε διαδικτυακή συνάντηση/εκδήλωση το Σάββατο 5 Δεκέμβρη στις 5μμ για το συντονισμό της δράσης. Παράλληλα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση ή πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης από τις άλλες παρατάξεις που αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα