back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε επαγρύπνηση για την τήρηση του Συντάγματος καλεί η Ανοιχτή Πόλη

Διαβάστε επίσης

 

Σοβαρές καταγγελίες από την Ανοιχτή Πόλη με επίκεντρο τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τα αυξημένα αστυνομικά μέτρα σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. “Η κατάσταση έχει υπερβεί κάθε όριο ανοχής” υποστηρίζει ο συνδυασμός του Νάσου Ηλιόπουλου και καταγγέλλει κρατικό αυταρχισμό και καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει τη μνήμη

Με αποκλεισμό και κατάληψη των Εξαρχείων από ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό «τίμησε» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο κ. Χρυσοχοΐδης στις 17 Νοεμβρίου). Την ίδια στιγμή, σε όλη την επικράτεια έχει επιβληθεί απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 3 ατόμων, ενώ από το πρωί της Κυριακής στην Αθήνα έχουν κλείσει επτά σταθμοί του μετρό.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης Μαίρη Μαυρή Βαβαγιάννη και Έφη Γιαννοπούλου, όπως και πολλοί ακόμα δημοκρατικοί πολίτες, επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για να καταθέσουν λίγα λουλούδια στη μνήμη του. Τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην οδό Μεσολογγίου, παρόλο που ήταν μόνο δύο άτομα και επικαλέστηκαν την ιδιότητά τους, επιδεικνύοντας και τη σχετική βεβαίωση κυκλοφορίας που τους έχει χορηγηθεί από τον Δήμο Αθηναίων. Τα λουλούδια που τελικά άφησαν στη γωνία Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής καταστράφηκαν επιδεικτικά από αστυνομικούς. Στη συνέχεια τους απαγορεύτηκε η διέλευση από δρόμους των Εξαρχείων, και πάλι αγνοώντας τις σχετικές βεβαιώσεις και τη θεσμική τους θέση, όπως έγινε και με δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Η καταστολή συνεχίστηκε με προσαγωγές δικηγόρων, συνδικαλιστών και άλλων πολιτών που θέλησαν, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, να καταθέσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του δολοφονημένου από την Αστυνομία παιδιού.

Η κατάσταση έχει πλέον υπερβεί κάθε όριο ανοχής. Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει τον διαρκώς αυξανόμενο κρατικό αυταρχισμό και την καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, καθ’ υπέρβαση ακόμη και της απαράδεκτης ΚΥΑ που χρησιμοποιείται από τις μέρες του Πολυτεχνείου, που σκοπό έχει την παρεμπόδιση κάθε κοινωνικής κινητοποίησης ή δράσης μνήμης. Καλούμε τους πολίτες σε επαγρύπνηση για την τήρηση του Συντάγματος και την προάσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα