back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θρίλερ στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική σχέση ΕΕ – Βρετανίας – Με αποχώρηση απειλεί ο Μπόρις Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα το πρωί στους απεσταλμένους των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και φάνηκε «μάλλον απαισιόδοξος» για τις προοπτικές να σφραγισθεί μια τέτοια συμφωνία, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος ενημέρωσε τους απεσταλμένους της ΕΕ στις 08:30 (ώρα Ελλάδας), δήλωσε πως και τα τρία επίμαχα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις παραμένουν ανεπίλυτα, δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος συμμετείχε στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ενώ ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Φροστ αναμένεται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις  στη διάρκεια της σημερινής ημέρας,  ο  Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απειλεί μέσω της ταμπλόιντ εφημερίδας The Sun ότι είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τις συνομιλίες του Brexit εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει να υποχωρήσει στα αιτήματά του.

«Σήμερα θα πει στην ΕΕ ότι “εκείνος δεν κάνει στροφές”* καθώς δεσμεύεται να εμμείνει σταθερός έναντι των αιτημάτων της τελευταίας στιγμής για το Brexit από τη Γαλλία», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα. «Αλλά το Νο10 (το πρωθυπουργικό γραφείο) λέει ότι ο πρωθυπουργός θα σταματήσει, εάν η ΕΕ αρνηθεί να υποχωρήσει από τα ‘εξωφρενικά’ της αιτήματα». Η Sun δανείζεται μία φράση από ομιλία της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ το 1980, η οποία εξελίχθηκε σε σύνθημα του Θατσερισμού. «Στροφές κάντε εσείς αν θέλετε. Η Κυρία δεν κάνει στροφές!» (You turn if you want to. The lady’s not for turning).

Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Αργά εχθές το απόγευμα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian,  η οποία επικαλέστηκε πηγές  στην  Ε.Ε.,  η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν σχεδόν οριστικοποιήσει τους όρους σχετικά με το επίπεδο πρόσβασης των πλοίων της ΕΕ σε θάλασσες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του Ηνωμένου Βασιλείου, γράφει η

Μία τέτοια εξέλιξη εάν επαληθευόταν θα συνιστούσε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών στόλων να αλιεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, επισημαίνει η λονδρέζικη εφημερίδα.

Η μεγάλη πρόοδος που επιτεύχθηκε την Κυριακή το βράδυ αφήνει ένα γαλλογερμανικό αίτημα προς τη Βρετανία να ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ ως το τελευταίο εμπόδιο σε μια ιστορική συμφωνία εμπορίου και ασφάλειας, αναφέρει η Guardian.

Αντιθέτως ότι  δεν έχει επιτευχθεί τίποτα καινούργιο στο θέμα ακόμα έγραψε δημοσιογράφος του δικτύου ITV σε μήνυμά του στο Twitter, επικαλούμενος πηγή της βρετανικής κυβέρνησης. “Δεν υπήρξε καμία σημαντική πρόοδος στο θέμα της αλιείας. Τίποτα καινούργιο δεν επιτεύχθηκε σε αυτό σήμερα”, δήλωσε ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος την πηγή στο Λονδίνο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα