back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά την εκλογική ήττα

Διαβάστε επίσης

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ρουμανίας Λούντοβιτς Όρμπαν ανακοίνωσε την παραίτησή του απόψε, την επομένη των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές με φόντο την κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19.

“Αποφάσισα σήμερα να υποβάλω την παραίτησή μου”, δήλωσε στην τηλεόραση, στο τέλος της συνομιλίας του με τον αρχηγό του κράτους Κλάους Γιοχάνις.

“Η παραίτησή μου έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό: να επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της μελλοντικής κυβέρνησης”, πρόσθεσε ο ‘Ορμπαν.

Οι φιλοευρωπαίοι φιλελεύθεροι, που ήρθαν στη δεύτερη θέση λαμβάνοντας το 25% των ψήφων, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες (30%), αναμένεται ωστόσο να παραμείνουν στην εξουσία συμμαχώντας με μικρότερα κόμματα.

Η αποχώρηση του ‘Ορμπαν θα μπορεί κυρίως να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τους μεταρρυθμιστές μιας νέας κεντροδεξιάς συμμαχίας, το USR-Plus, που ήθελαν τον διορισμό σε αυτήν τη θέση μιας “αξιόπιστης προσωπικότητας” που θα φέρει “νέο αέρα”.

Ο 57χρονος ‘Ορμπαν διορίστηκε πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2019, έπειτα από πρόταση μομφής που ανέτρεψε τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος φέρεται να του καταλόγισε σήμερα τις χαμηλές επιδόσεις στις βουλευτικές εκλογές και την κακή διαχείριση της πανδημίας.

Ένας προσωρινός πρωθυπουργός θα διοριστεί σύντομα από τον πρόεδρο, αναμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού.

Ο πρόεδρος Γιοχάνις, ο οποίος προκρίνει μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί γύρω από έναν κεντροδεξιό συνασπισμό, θα καλέσει τα πολιτικά κόμματα για να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD), έκριναν από την πλευρά τους, δια του αντιπροέδρου τους Σόριν Γκριντεάνουου, ότι δικαιούνται να κληρονομήσουν την πρωθυπουργία υπό το φως των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Αλλά οι υπολογισμοί δείχνουν ότι αυτό το κόμμα, στερούμενο συμμάχους, δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει συνασπισμό στο Κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα