back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Nίκος Βέττας : Αναγκαία η χρηματοδότηση για την οικονομία, αλλά κυριότερα κατεύθυνση και εφαρμογή

Διαβάστε επίσης

Για την κατάρτιση της έκθεσης Πισσαρίδη, μεγάλο μέρος της οποίας περιγράφεται στο προσχέδιο που κατατέθηκε από ελληνικής πλευράς στην Κομισιόν, ως εθνικό πλάνο για το Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Νίκος Βέττας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Ο κ Βέττας εξέφρασε αισιοδοξία για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι «οι λεγόμενες «ελαφριές» οικονομίες, όπως η ελληνική, έχουν δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης με σχετική ευκολία. Η διαφορετική κατεύθυνση αλλάζει και τις προσδοκίες βάζοντας στην ίδια γραμμή πολλούς παραγωγικούς πόρους. Αρα, αν υπάρξει άλλη κατεύθυνση, μπορούμε να μιλάμε και για συγκέντρωση πόρων και για περιθώρια αισιοδοξίας.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΕ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΕΣΟΝ ΟΡΟ

«Το δυσκολότερο στοίχημα αφορά στην επίτευξη υψηλής παραγωγικότητας και στη σταδιακή προσέγγιση του μέσου όρου των άλλων ευρωπαικών οικονομιών, αντιστρέφοντας σιγά- σιγά αυτά που βιώσαμε τις προηγούμενες δεκαετίας.»

ΠΩΣ ΘΑ ΙΕΡΑΡΧΗΘΟΥΝ ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ Η ΣΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ;

«Στην έκθεση Πισσαρίδη περιγράφονται οι προτεραιότητες για να πετύχουμε τη σταδιακή και συστηματική αλλαγή της ελληνικής οικονομίας, από κάτω προς τα επάνω.
Το Ταμείο Ανάκαμψης όπως και το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων μαζί με το ΕΣΠΑ είναι από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για μόχλευση ιδιωτικών πόρων.

Η χρηματοδότηση είναι απολύτως αναγκαία, αλλά όχι το παν. Τα βασικά είναι η κατεύθυνση και η εφαρμογή. Να επιλέξεις δηλαδή τι οικονομία θέλεις.
Δεν είμαστε η χειρότερη οικονομία στον κόσμο, αλλά σε σχέση με τις άλλες είμαστε πολύ περισσότερο κλειστοί, πολύ λιγότερο καινοτόμοι και έχουμε έναν δημόσιο τομέα που δεν κατευθύνει, ούτε βοηθάει τις επιχειρήσεις, με τις οποίες υπάρχει αμφίπλευρη σχέση παθογένειας. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις επιχειρήσεις που δεν είναι καινοτόμες μπορούν να βελτιωθούν με τη χρηματοδότησή τους για την επόμενη τριετία, αλλά και πάλι θα βρεθούμε σε τοίχο.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα