back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Παράδοξο το Συμβούλιο να βαλτώνει σε «αν» και «αλλά» για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

«Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε ‘αν’ και ‘αλλά’» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.

Θρίλερ με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Το θρίλερ των κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική συμπεριφορά της στην Αν. Μεσόγειο εκτυλίσσεται από νωρίς το απόγευμα, με τα μέλη να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και τα συμπεράσματα ενός νέου προσχεδίου συμπερασμάτων που κατατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, να απέχουν κατά πολύ από τις προσδοκίες την Αθήνας και της Λευκωσίας.

Η νέα εκδοχή του κειμένου, σύμφωνα με το Politico, αναφέρεται σε μια πρόσκληση «στο Συμβούλιο να υιοθετήσει επιπλέον κατάλογο» [κυρώσεων] αναφορικά με τις «μη αδειοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Ευρώπη» και καλεί τον Τζοζέπ Μπορέλ, κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ «να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση» περιλαμβανομένης «επέκτασης του εύρους» για της κυρώσεις «το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου».

Οι αλλαγές σε σχέση με το χθεσινό προσχέδιο είναι οριακές. Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι για την ελληνική πλευρά η αναφορά για τον Μάρτιο είναι πολύ μακριά και επιδιώκει να δει ταχύτερη και ισχυρότερη αντίδραση από την ΕΕ. Σύμφωνα με άλλη πηγή, υπήρχε και η ιδέα Εκτακτης Συνόδου το Φεβρουάριο για το θέμα της Τουρκίας, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαντάζει πιθανό.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει αλλά υπάρχει διαφωνία ως προς το «τι», δήλωσε διπλωμάτης στο Politico.

Μακρόν: Θα υπερασπιστούμε τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Προσερχόμενος στη Σύνοδο  ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για ξεκάθαρη θέση της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο σύνολο της περιοχής, που σημαίνει Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή».

Σ. Κουρτς: Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία  ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ

Η εκτίμηση της ΕΕ για την Τουρκία δεν είναι θετική, σημείωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

«Θα προσεγγίσουμε την σχέση μας με την Τουρκία και να δούμε με ποιον τρόπο με ενότητα μπορούμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Υπέρ της «δυνατότητας στοχευμένων κυρώσεων» στην Άγκυρα τάσσεται ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, σύμφωνα με την εφημερίδα Nieuwsblad. «Το Βέλγιο υποστηρίζει πάντα μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, για διάλογο σχετικά με τις στρατηγικές προκλήσεις και την συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Ντε Κρόο στη συμβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος Αξιωματούχος έκανε λόγο για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της Συνόδου Κορυφής εκφράζοντας την «απογοήτευση» της ΕΕ για τη στάση της ‘Αγκυρας και υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο να βρεθεί συμφωνία» καθώς υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα