back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Social design αφίσες στους δρόμους της Καισαριανής

Διαβάστε επίσης

40 αφίσες κοινωνικού σχεδιασμού (social design) με θέμα την Covid-19 ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κοσμούν στάσεις λεωφορείων, στην Καισαριανή επί της Εθνικής Αντιστάσεως.

«Αναζητούμε την ομορφιά ξορκίζοντας το ζόφο»

Ο λόγος για την έκθεση με τίτλο «Αναζητούμε την ομορφιά ξορκίζοντας το ζόφο», η οποία είναι μια πρωτοβουλία του περιοδικού «Gr design» και του Δήμου Καισαριανής. Στόχος, όπως λένε οι δημιουργοί της, να «φωτίσουν» την άδεια πόλη της Αθήνας κατά τη διάρκεια του lockdown.

Η ιδέα

Με αφορμή ένα κείμενο του Γιώργου Νταλάρα στο διαδίκτυο , το περιοδικό «Gr design» διοργάνωσε κάλεσμα σε δημιουργούς της οπτικής επικοινωνίας, γραφίστες και εικαστικούς, για να δημιουργήσουν μια αφίσα με θέμα την Covid-19. O Δήμος Καισαριανής στήριξε την προσπάθεια και η έκθεση παρουσιάζεται  στις στάσεις των λεωφορείων της περιοχής.

«Ο τρόπος προσέγγισης για τον σχεδιασμό ήταν ελεύθερος αναφέρουν οι συντελεστές του project. «Αφορούσε είτε την υγειονομική κατάσταση, είτε το σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αστέγους, τους πρόσφυγες, τα κλειστά σχολεία, τη μοναξιά, την οικογενειακή κακοποίηση, την αισχροκέρδεια, τα αδέσποτα, την οικονομία έτσι όπως διαμορφώνεται, την ΕΕ, τους ηγέτες, όλα όσα εμπεριέχουν μια σχέση με την πανδημία στην ελληνική και την παγκόσμια πραγματικότητα. Οι συμμετοχές έφτασαν τις 300 και η επιλογή για τις φιναλίστ αφίσες ήταν δύσκολη. Εκτός από ελληνικές συμμετοχές παραλάβαμε αφίσες από Κίνα, Ισπανία και Ισραήλ.

Και για το περιοδικό είχαμε quest συμμετοχές. Η μία του Ισραηλινού σχεδιαστή πολιτικής αφίσας Yossi Lemel. Ο Lemmel μάς έστειλε σειρά σχεδίων με θέμα τον Covid-19 και μια σειρά όπου το σημείο αναφοράς είναι οι πόλεις που επλήγησαν περισσότερο. Το gr design κυκλοφορεί με 4 διαφορετικά εξώφυλλα. Σε ένα από αυτά επιλέχθηκε σχέδιο του.
Ο δεύτερος quest είναι ο Θανάσης Λάλας. Ο ιδιαίτερος καλλιτέχνης που έχει σχεδιάσει ειδικά για την πανδημία μεγάλη σειρά σχεδίων, έδωσε στο περιοδικό 8 έργα από την σειρά NOTEBOOKS-COVID-19».

Εκτός από τις αφίσες για την πανδημία εκτίθενται μια σειρά Infographics τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας και αφορούν τον κορονοϊό. Τα γραφήματα σχεδιάστηκαν για εφημερίδες και δελτία ειδήσεων από την Ζωή Κατσιγιάννη και τον Πάνο Κωνσταντόπουλο».

Σχεδιαστές / Εικονογράφοι:

Αργύρης Αθανασιάδης
Αφροδίτη Κρασανάκη
Βαγγέλης Καλοχριστιανάκης
Βασίλης Κατωγιάννης
Γιάννης Αγγελάκος
Γιώργος Λαζαρίδης
Δωροθέα Ανγκέλοβα
Εύρος Βοσκαρίδης
Θάλεια Μπίθα
Θοδωρής Γεωργίου
Ιωάννης Εργελετζής
Ιωάννης Φετάνης
Ιωνάθαν Κωνσταντίνου
Κατερίνα Σισκοπούλου
Κώστας Κανελλόπουλος
Κώστας Πολίτης
Λευτέρης Φάρος
Μαρία Παντή
Μαρία Χριστοπούλου
Μαρινίκη Μπακάλη
Μάριος Αντωνόπουλος
Νεκτάριος Σιόντης
Παναγιώτης Ασημακόπουλος
Φίλιππος Αβραμίδης
Χλόη Φίνν
Χριστίνα Αλεξίου
Kleanthis Loizou
Naufan Noordyanto
Nicos Terzis
Virginia Christak
Yixuan Zhou

Ομάδες / Studios:

Design Matters
Kemosabe Design Studio
Polkadot design
Typical Organization

Εικαστικοί Καλλιτέχνες:

Γιάννης Ψυχοπαίδης
Γιασεμή Ράπτη
Γιούλα Χατζηγεωργίου
Νικόλας Κοτσμανίδης
Τάσος Μαντζαβίνος

Σκιτσογράφοι:

Βαγγέλης Χερουβείµ
Μέλανδρος Γκανάς
Μιχάλης Κουντούρης

Greek Infographics:

Ζωή Κατσιγιάννη
Πάνος Κωνσταντόπουλος

Ειδικοί Προσκεκλημένοι:

Θανάσης Λάλας
Yosi Lemel

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα