back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γιώργος Κουμουτσάκος: Η ένταση με την Τουρκία θα συνεχιστεί

Διαβάστε επίσης

Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ενώ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε πως «η Ευρώπη έκανε ένα βήμα προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «η ένταση με την Τουρκία θα συνεχιστεί».

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Η Ευρώπη προσπαθεί να αποτρέψει την τουρκική επέκταση χωρίς να αποξενώσει πλήρως την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή πολιτική θα κινείται πάντα επάνω σε αυτή τη γραμμή, δηλαδή αποτροπή μιας τουρκικής καλπάζουσας επανάκαμψης στην Ανατολική Μεσόγειο. Έγινε, ωστόσο, ένα βήμα προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει τη διαρκή πολιτική έντασης και να μπούμε σε έναν διάλογο που θα έχει εχέγγυα προόδου. Ελλάδα και Ευρώπη δεν επιθυμούν ένα διάλειμμα στην ένταση αλλά μια διάρκεια στην ύφεση. Υπάρχουν θέματα ζωτικών συμφερόντων για τη χώρας μας όπως το ανήκουστο αίτημα των Τούρκων για Γκρίζες Ζώνες. Και βεβαίως, δε συζητάμε το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας σε μια περίοδο που η Τουρκία επιβεβαιώνει την επιθετικότητά της κάθε μέρα».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

«Εκτιμώ ότι η ένταση με την Τουρκία θα συνεχιστεί. Οι επόμενοι τρείς μήνες αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο και για την ελληνική διπλωματία προκειμένου να εισάγει και να επηρεάσει τον σχηματισμό και τη διαμόρφωση της ευρωτουρκικής στρατηγικής».

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

«Υπάρχει ανισορροπία των αρχικών δηλώσεων της Μέρκελ. Είπε τη μισή αλήθεια. Όντως η Τουρκία έχει ένα μεγάλο βάρος με τα τέσσερα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών. Όμως, ακριβώς αυτήν τη μεγάλη δεξαμενή ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όποτε κρίνει ότι τη βοηθούν στην επίτευξη γεωστρατηγικών στόχων το εκμεταλλεύεται».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα