Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει τις διαδικτυακές του δράσεις και τα Χριστούγεννα, με ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια. Προηγήθηκαν το online εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό παιχνίδι επιλογών «Αντιγόνη» και το project «Mετακίνηση 7». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης μίλησε στο Αθήνα 9.84 για τον δύσκολο χειμώνα που διανύουμε, για τις διαδικτυακές δράσεις του ΔΘΠ και για τα σχέδια μετά την καραντίνα.
Από την Μαρία Βασιλοπούλου
Αναλάβατε καθήκοντα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά εν μέσω καραντίνας, ακολούθησε ένα δύσκολο καλοκαίρι για τους ανθρώπους του Πολιτισμού και τώρα ζούμε έναν δυσκολότερο χειμώνα. Πως ήταν οι πρώτοι οκτώ μήνες στο τιμόνι του ΔΘΠ;
Είναι μία εμπειρία όλα αυτά, μία ιδιαίτερη δυσκολία. Βεβαίως κάθε δυσκολία πρέπει να είναι ένα μάθημα, και το βλέπω σαν ένα μάθημα όλο αυτό και προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος και παραγωγικός. Δεν είναι μία εύκολη συνθήκη και πολλές φορές και αγχώνομαι και πιέζομαι, αλλά είναι κάτι που πρέπει όλοι μας να συμπράξουμε και να δείξουμε επιμονή και υπομονή.
Είχατε πει σε παλιότερη συνέντευξή σας ότι οι δυσκολίες ενισχύουν την δημιουργικότητα. Το είδατε αυτό μέσα στους τελευταίους μήνες;
Το έχει αποδείξει και η ιστορία της Τέχνης αυτό. Τώρα έχουμε μία πολύ ιδιαίτερη συνθήκη, είναι σαν να μην έχει υπάρξει το 2020, δεν έχουν καταγεγραφεί πράγματα. Κανένας από μας δεν έχει βιώσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν του για να μπορεί να έχει μια μνήμη από αυτό. Μας λείπει η δυνατότατα να συνυπάρχουμε. Σε εμάς που είμαστε και μεσογειακός λαός κι έχουμε μεγαλώσει με αυτή την άνεση, να μπορούμε να αγκαλιαζόμαστε, να φιλιόμαστε, να ακουμπάει ο ένας τον άλλο, είναι κάτι που λείπει ιδιαίτερα και επηρεάζει πολύ την ψυχολογία μας, γι αυτό πέρα από τον κίνδυνο του κορονοϊού υπάρχουν και πολύ μεγάλες επιπτώσεις -και που κανένας δεν μιλάει γι αυτές- στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Δεν είναι κάτι που θα τελειώσει με το εμβόλιο. Πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στο τι βιώνει ο κάθε άνθρωπος πέρα από την πανδημία και τι συνέπειες έχει στον καθένα ξεχωριστά, γιατί κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ψυχοσύνθεση, το δικό του σύμπαν, τις δικές του σταθερές. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτή την στιγμή πιέζονται πάρα πολύ. Υπάρχουν επαγγέλματα που κινδυνεύουν σχεδόν να εξαφανιστούν, μέσα σε αυτά είναι και το επάγγελμα των καλλιτεχνών, αλλά στο θέμα της ψυχικής υγείας οφείλουν να παίξουν ρόλο τώρα οι Τέχνες και ο Πολιτισμός, γιατί ο Πολιτισμός δεν είναι απλά πολυτέλεια και ψυχαγωγία, στηρίζει την ύπαρξη μιας κοινωνίας.
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βρίσκεται διαδικτυακά κοντά στο κοινό του με το παιχνίδι «Αντιγόνη» και την «Μετακίνηση 7». Μιλήστε μας για τις δράσεις αυτές.
Η «Αντιγόνη» είναι μία δράση που ξεκίνησε από το ΔΘΠ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων με στόχο μια παράσταση να ταξιδέψει σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην παρούσα φάση. Επειδή με ενδιαφέρει να επικοινωνούμε με τα παιδιά και κυρίως να τους μιλάμε στην γλώσσα που αυτά καταλαβαίνουν, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια πλατφόρμα, ένα application που μπορούν τα παιδιά να το «κατεβάσουν» στα κινητά και να παίξουν ένα παιχνίδι ερωτήσεων που τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν πράγματα για την αρχαία τραγωδία, την Αντιγόνη αναζητώντας τη λύση. Το καλό με αυτό το παιχνίδι είναι ότι το παιδί παίρνει τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα. Με την «Μετακίνηση 7» δίνουμε την δυνατότητα σε καλλιτέχνες που ήταν να συνεργαστούμε φέτος τον Χειμώνα να δούμε τι κάνουν σήμερα, πως οι ίδιοι προετοιμάζονται γιατί οι πρόβες δεν έχουν σταματήσει, πως βιώνουν την καραντίνα και τους βγάζουμε στην πόλη για να δούμε πως επικοινωνούν με την πόλη και τι σκέφτονται. Μέσα από σύντομα video δίνουμε την χαρά στους καλλιτέχνες να νιώσουν δημιουργικοί αυτή την περίοδο και επικοινωνούμε με τον κόσμο μας. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Παντελής Μάκκας και την καλλιτεχνική διεύθυνση η Ζωή Χατζηαντωνίου.
Φέτος οι γιορτές των Χριστουγέννων θα είναι διαφορετικές. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που ετοιμάσατε;
Είμαστε ένα θέατρο που απευθυνόμαστε σε όλη την επικράτεια κι αυτός είναι ο στόχος μας. Τα Χριστούγεννα για όλους μας είναι η γιορτή των παιδιών και οι περισσότερες δράσεις μας απευθύνονται σε αυτά. Σε συνεργασία με τη ΕΡΤ θα κάνουμε μία συναυλία μέσα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σ΄ αυτή την υπέροχη αίθουσα, που θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ, 26 Δεκεμβρίου στις 12:00, και ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς που θα διαβάζει την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, οπότε θα έχουμε και μουσική και αφήγηση παραμυθιού. Η Ξένια Καλογεροπούλου θα κάνει μία άλλη δράση-όλοι ξέρουμε την σχέση που έχει με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο- θα διαβάσει για μας τέσσερα παραμύθια, τα οποία θα δείξουμε μέσα από την ιστοσελίδα του ΔΘΠ, κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και επειδή με ενδιαφέρει το ΔΘΠ να προβάλει κι άλλες μορφές τέχνης, κάνουμε μία συνεργασία με το Animasyros, ένα σημαντικό φεστιβάλ που έχει χαράξει τη δική του πορεία, και θα προβάλουμε ταινίες animation για μικρά παιδιά για δύο ημέρες, 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου.
Όταν τελειώσει αυτή η δύσκολη συγκυρία που ζούμε και τα θέατρα ανοίξουν, ποια είναι τα σχέδια σας;
Ανακοινώσαμε ούτως ή άλλως το πρόγραμμά μας. Αυτή τη στιγμή κάνουμε πρόβες για «Το Μινόρε της Αυγής» που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς, για την παράσταση «Η Στρατιωτική Zωή εν Ελλάδι» που σκηνοθετεί Σίμος Κακάλας και για τον «Λουκή Λάρα» που σκηνοθετώ μαζί με τον Μανώλη Μαυροματάκη. Αν αύριο ανοίξουν τα θέατρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε στις 23 Οκτωβρίου. Στόχος μας είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι, όταν μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας. Δεν ξέρω πότε θα συμβεί αυτό. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα γυρίσουμε σε μία κανονικότητα. Θα ήθελα να ευχηθώ να έχουμε όλοι καλές γιορτές, να είμαστε κοντά όσο μπορούμε από απόσταση και να δίνει ο ένας κουράγιο στον άλλο για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.