back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Oλοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής με τις συμφωνίες για το κλίμα και το ταμείο διαχείρισης των συνόρων

Διαβάστε επίσης

Oλοκληρώθηκε  γυρω στις 11:30 ώρα Ελλάδος η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού νωρίς σήμερα το πρωί έγινε ολιγόλεπτη συζήτηση για το BREXIT και είχε προηγηθεί μακρά νύχτα διαβουλεύσεων για το κλίμα, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία βάσει της οποίας ο στόχος είναι η μείωση των ρύπων στο 55% μέχρι το 2030 και το Ταμείο Διαχείρισης των Συνόρων. 

Αναφορικά με τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για την εμπορική σχέση Βρετανίας Ε.Ε μετά το Brexit,  όπως αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος, η κατάσταση είναι δύσκολη και τα βασικά εμπόδια παραμένουν. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η πιθανότητα μη συμφωνίας είναι μεγαλύτερη από το να υπάρξει συμφωνία». Οι συζητήσεις για το Brexit αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, ενώ μέχρι την Κυριακή θα φανεί εάν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί κοινός τόπος ή όχι . Η Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις  «Οι διαφοροποιησεις παραμένουν  σε θεμελιώδη ζητήματα», είπε και πρόσθεσε «θα αποφασίσουμε την Κυριακή εάν έχουμε τους όρους για μια συμφωνία ή όχι». Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή θέσπισε «στοχευμένα» μέτρα έκτακτης ανάγκης για να προετοιμαστεί για μια συμφωνία. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε τρεις εβδομάδες, θα είναι νέα αρχή για παλιούς φίλους», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν

Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν το Κοινοβούλιο και  οι 27 για το ταμείο διαχείρισης των συνόρων την περίοδο 2021-2027, ύψους 6,241 δισ. ευρώ.

Το ταμείο θα στηρίξει την ισχυρή και αποτελεσματική ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και μία κοινή πολιτική θεωρήσεων για τη διασφάλιση μίας εναρμονισμένης προσέγγισης όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων και τη διευκόλυνση των νόμιμων ταξιδιών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι το 10% του ταμείου πρέπει να προορίζεται για την πολιτική θεωρήσεων στα εθνικά προγράμματα.

Ενισχυμένο πλαίσιο θεμελιωδών δικαιωμάτων

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου κατόρθωσαν να ενισχύσουν τις διατάξεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι δράσεις στο πλαίσιο του μέσου θα υλοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως τις αρχές της απαγόρευσης των διακρίσεων και του δικαιώματος μη επιστροφής σε χώρα όπου υπάρχει το ενδεχόμενο απάνθρωπης μεταχείρισης.

Προστασία των ευάλωτων και των ασυνόδευτων ανηλίκων

Προκειμένου να βοηθήσει καλύτερα όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε, επίσης, τη στήριξη μέτρων για τον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων και ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα χρηματοδοτηθούν, ακόμη, η ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων προστασίας των παιδιών στα εξωτερικά σύνορα και δράσεις στήριξης των κρατών-μελών για την έκδοση θεωρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους («ανθρωπιστική βίζα»).

«Στο μέλλον, τα σύνορα της Ευρώπης θα είναι ασφαλέστερα και θα επικεντρώνονται περισσότερο στους ανθρώπους. Με περισσότερα κονδύλια για την πολιτική θεωρήσεων, για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και με ενισχυμένες διατάξεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ευάλωτων ατόμων και ενός μηχανισμού συστατικών επιστολών, ευελπιστούμε ότι τα σύνορά μας θα γίνουν πιο ανθρώπινα», δήλωσε η εισηγήτρια, Τάνια Φάγιον (Σοσιαλιστές, Σλοβενία)

Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί πριν εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το ταμείο θα στηρίξει, επίσης, την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την εφαρμογή της προσέγγισης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και τη διαλειτουργικότητα των διαφόρων πληροφορικών συστημάτων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού, το Eurodac και το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα