back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Οι σκύλοι έχουν 28% πιθανότητες να γίνουν διαβητικοί λόγω του ίδιου τρόπου ζωής με τους ιδιοκτήτες τους

Διαβάστε επίσης

Θυμάστε ακόμα την αστεία σκηνή από την κλασική πλέον ταινία «101 σκυλιά της Δαλματίας», στην οποία τα τετράποδα μοιάζουν με τους κυρίους και τις κυρίες τους σαν δίδυμοι; Σίγουρα, αυτό ήταν λίγο υπερβολικό, αλλά ότι ο τρόπος ζωής των σκύλων προσαρμόζεται εύκολα στις καθημερινές συνήθειες των αφεντικών τους, δεν είναι κάτι εντελώς νέο.

Σύμφωνα μάλιστα με βρετανική μελέτη, τα σκυλιά έχουν αναμφισβήτητα μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 εάν οι ιδιοκτήτες τους είναι οι ίδιοι ήδη διαβητικοί. Στην συγκεκριμένη έρευνα παρακολουθούνταν συνολικά 175.000 ιδιοκτήτες σκύλων και οι τετράποδοι φίλοι τους για μια περίοδο έξι ετών και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα της υγείας τους.

Τα σκυλιά των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν διαβήτη έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και εκείνα διαβήτη, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης του έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα έχουν συχνά τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. Η συχνότητα της άσκησης και ιδίως τα διάφορα σνακ που απολαμβάνουν, είναι παρόμοια στους ανθρώπους και τα συγκεκριμένα κατοικίδιά τους.

Εμπειρογνώμονες του Σουηδικού Συμβουλίου Έρευνας εξηγούν το συμπέρασμα των Βρετανών ως εξής: oι ίδιες διατροφικές συνήθειες προκύπτουν από το απλό γεγονός ότι όταν ο ιδιοκτήτης τρώει, συχνά αφήνει και κάτι για τον σκύλο του. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «η κατανάλωση και η συχνότητα της απόλαυσης γλυκών έχει σχέση με το βάρος του ιδιοκτήτη».

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις διατροφικές συνήθειες 23.000 κατόχων γατών και διαπίστωσαν ευτυχώς ότι τα συμπεράσματα για τους σκύλους δεν ισχύουν για τις γάτες. Ο λόγος; Η σχέση της γάτας με τον άνθρωπο είναι πιο απόμακρη και επομένως δεν συμπίπτει ο τρόπος ζωής τους και κατ΄επέκτασιν δεν συμπίπτουν και οι διατροφικές τους συνήθειες. Άρα δεν κινδυνεύουν από διαβήτη…

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, rtl, A.Πολ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα