back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βουλή: Τρίτη μέρα συζήτησης και αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον κρατικό προϋπολογισμό

Διαβάστε επίσης

Τρίτη ημέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την οικονομία, την διαχείριση της πανδημίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική, στον απόηχο των αποφάσεων των Βρυξελλών για την Τουρκία.

Πεδίο αντιπαράθεσης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αποτέλεσαν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία. « Η Ευρώπη κινείται με αργά βήματα, οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για να πάμε σε καλύτερο αύριο για το συμφέρον των λαών» υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις αιτιάσεις του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου για παταγώδη αποτυχία της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής και για πολλά βήματα πίσω.

Ο κ. Πέτσας άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι όσο εκείνος ήταν κυβέρνηση δεν ελήφθησαν κυρώσεις για την Τουρκία, καταθέτοντας τα πρακτικά από το Συμβούλιο Κορυφής τον Μάιο του 2019, καλώντας την αντιπολίτευση να μην χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Για ακροβατισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι όταν οι αποτυχίες εμφανίζονται ως επιτυχία πρέπει να προσέξουμε τι θα γίνει στο μέλλον. «Έχει σημασία να προχωρήσουμε μαζί με την Ευρώπη, χτίζοντας τις συμμαχίες μας, είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία που προχωρά» ανταπάντησε ο κ Πέτσας.

«Ούτε πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε ούτε κλαιγόμαστε για το Συμβούλιο Κορυφής. Η Ευρώπη λειτούργει με αργούς ρυθμούς» υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκτιμώντας ωστόσο ότι και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ και μετά τις προσπάθειες του ΥΠΕΞ, η Τουρκία είναι σε χειρότερη θέση απέναντι σε όλους.

Για τη συμφωνία για τα Ραφάλ, ο κ Παναγιωτόπουλος είπε ότι σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή και πώς οι καλές σχέσεις μας με την Γαλλία ήταν αυτές που έκαναν την συμφωνία να υλοποιηθεί μέσα σε τρεις μήνες και να αποφέρει αποτέλεσμα, ενώ για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών είπε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πως περιμένουμε μια προσφορά ικανοποιητικής ενδιάμεσης λύσης. Τη χαρακτήρισε μάλιστα ως σημαντική διαδικασία που τρέχει για το αμέσως επόμενο διάστημα για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Τρίτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία, που παραδοσιακά λαμβάνει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα