back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελβετία: Ξεκινά η έρευνα για το σκάνδαλο με παράνομες υιοθεσίες από τη Σρι Λάνκα

Διαβάστε επίσης

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει ενδεχόμενες παράνομες υιοθεσίες παιδιών από το εξωτερικό, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα ενός σκανδάλου έπειτα από αποκαλύψεις ότι ορισμένα υιοθετημένα παιδιά από τη Σρι Λάνκα ενδέχεται να απήχθησαν από διακινητές ανθρώπων από τις οικογένειές τους.

«Αναγνωρίζουμε και εκφράζουμε τη λύπη μας για την αποτυχία των ελβετικών αρχών να αποτρέψουν υιοθεσίες από τη Σρι Λάνκα μέχρι τη δεκαετία του 1990 παρά τις ισχυρές ενδείξεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, σοβαρών παρατυπιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Κάλεσε για μεγαλύτερη υποστήριξη στους ανθρώπους που υιοθετήθηκαν στην Ελβετία εκείνη την εποχή και που αγωνίστηκαν σκληρά προκειμένου να σηκώσουν ένα πέπλο μυστικότητας που περιέβαλλε την καταγωγή τους.

Το θέμα ήρθε στο φως έπειτα από ένα ολλανδικό ντοκιμαντέρ το 2017 σύμφωνα με το οποίο χιλιάδες παιδιά από τη Σρι Λάνκα δίνονταν για υιοθεσία, συχνά παράνομα, σε ευρωπαϊκές χώρες στη διάρκεια δεκαετιών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης (ZHAW) έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης, οι ελβετικές αρχές ενέκριναν την είσοδο 950 παιδιών από τη Σρι Λάνκα ανάμεσα στο 1973 και το 1997, αν και ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των υιοθεσιών που πραγματοποιήθηκαν.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα μια ευρύτερη διαχρονική ανάλυση των παράνομων υιοθεσιών, όπως ανέφερε, έπειτα από τις ανησυχίες που προκάλεσε ένας Ελβετός βουλευτής το 2017 σύμφωνα με τον οποίο ορισμένα από τα υιοθετημένα παιδιά είτε «είχαν απαχθεί είτε είχαν πουληθεί» προτού φθάσουν στην Ελβετία.

«Ένα επιπλέον ερευνητικό πρόγραμμα που θα συμπληρώσει την ανάλυση του ZHAW θα δείξει κατά πόσον υπήρχαν επίσης ενδείξεις συστηματικών παρατυπιών σε υιοθεσίες από άλλες χώρες καταγωγής», ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και αυτή στην τηλεοπτική αποκάλυψη του 2017 συστήνοντας μια ειδική ερευνητική επιτροπή που αναμένεται να παραδώσει την καταληκτική έκθεσή της τον Φεβρουάριο του 2021, έπειτα από καθυστερήσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Η επιτροπή εξέτασε υιοθεσίες από τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και το Μπανγκλαντές στη δεκαετία του 1980 και ενδεχόμενη ανάμιξη προσωπικού της ολλανδικής κυβέρνησης σε τυχόν απάτη.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα