To Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία θέτει ξεκάθαρους και μετρήσιμους στόχους και αντιμετωπίζει το εξαιρετικά σύνθετο αυτό θέμα στην ολότητά του, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριακος Μητσοτάκης στη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, για το ζήτημα αυτό.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν για να αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά ένα εθνικό Σχέδιο και έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική δράση, που αποτελεί ένα πρώτο βήμα, ενώ σημείωσε ότι θα κριθούμε στην υλοποίηση του, καθώς και ότι έχουμε μηχανισμούς παρακολούθησης και αξιολόγησης όλων των επιμέρους δράσεων που αναπτύσσονται σε 6 πυλώνες με 30 στόχους.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζει όλους τους συμπολίτες μας «χωρίς διακρίσεις και με περισσότερο νοιάξιμο ώστε να σπάσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις που δυστυχώς ακόμη υπάρχουν, για μία πραγματικά ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία σε κάθε έκφανση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη για μία κοινωνία που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους και ο πήχης των προσδοκιών έχει μπει πού ψηλά, τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι συνιστά χρέος μας τώρα να παρακολουθούμε συστηματικά την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, με έμφαση σε εμβληματικές δράσεις.
Με αφορμή αναφορές στο νέο αναβατόριο και στις ειδικές διαδρομές στην Ακρόπολη τόνισε ότι δεν υπάρχει καλύτερος συμβολισμός από το να μπορούμε να καταστήσουμε απολύτως προσβάσιμο για όλους ένα μνημείο του παγκόσμιου Πολιτισμού το οποίο εκπέμπει από μόνο του φως και εμείς αυτό κάνουμε σήμερα: φωτίζουμε μία σειρά από προβλήματα τα οποία τα γνώριζαν ίσως μόνο οι ενδιαφερόμενοι. «Πίσω από τις προσωπικές σας ιστορίες κρύβονται εκατοντάδες χιλιάδες άλλες προσωπικές ιστορίες», σημείωσε.
Νωρίτερα, ανοίγοντας την παρουσίαση, υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε: «Σύντομα θα αλλάξει τη ζωή των συνανθρώπων μας, που δικαίως αισθάνονται για πολλά χρόνια παραμελημένοι», συμπληρώνοντας ότι: «πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο, μία απολύτως οριζόντια δράση, που διέρχεται όλων των υπουργείων. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία κατακερματισμένη νομοθεσία και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις. Ετέθη υπ όψιν όλων των φορέων, που εμπλέκονται».
«Εκπονείται ένα πολύ μεγάλο σχέδιο προσβασιμότητας σε όλα τα δημόσια κτίρια, ένα πολύ μεγάλο σχέδιο ψηφιακής προσβασιμότητας καθώς και η αναμόρφωση των κέντρων πιστοποίησης της αναπηρία, χρόνιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών» είπε στη συνέχεια, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πρόκειται, επίσης, για μία μεγάλη άσκηση της διαλειτουργικότητας όλων των φορέων. θα διαλειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα υπάρξει αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσω της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών».
«Όλες αυτές οι δράσεις συνιστούν μία συνθήκη κοινωνικής συνοχής» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να πω ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέβασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στο δικό του επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο της Προεδρίας της κυβέρνησης. Τέτοιες στιγμές, αξίζει πραγματικά να βρίσκεσαι στην πολιτική, γιατί βοηθάς τους συνανθρώπους σου».
Live | Διαδικτυακή συζήτηση με αντικείμενο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. https://t.co/Zef0OGqRNB
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 16, 2020
Απόστολος Χονδρόπουλος