back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρευνα: 1 στα 3 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει δεχθεί προσβολές ή εξύβριση σε δημόσιες υπηρεσίες

Διαβάστε επίσης

1 στα 3 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει δεχθεί προσβολές ή εξύβριση σε δημόσιες υπηρεσίες ενώ 1 στα 2 δεν νιώθει ασφάλεια να απευθυνθεί στην Αστυνομία, αναφέρει κάποιο περιστατικό διάκρισης ή βίας σε δημόσιο φορέα σύμφωνα με έρευνα, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου FAROS – Feature a protective environment for LGBTI+ persons.

Εταίροι του προγράμματος είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι οργανώσεις ΚΜΟΠ, Orlando LGBT+, Colour Youth, Θετική Φωνή και Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

Στη διαδικτυακή έρευνα με θέμα την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ σε φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, συμμετείχαν 150 ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και 202 εργαζόμενοι σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων υπηρεσιών (όπως εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, δικαστικοί υπάλληλοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, επαγγελματίες υγείας, αστυνομικοί και δικαστές), από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η  έρευνα

Ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει δεχθεί προσβολές ή εξύβριση λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου του από επαγγελματίες στον δημόσιο τομέα έστω και μία φορά, ενώ δύο στους τρεις (63%) θεωρούν πως δεν έχουν ίση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα.

Ένα στα δύο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δήλωσε ότι ποτέ δεν νιώθει ασφάλεια να απευθυνθεί στην Αστυνομία, με το 13% να αναφέρει ότι συχνά ή πάντα αστυνομικοί προσπαθούν να αποθαρρύνουν την καταγγελία περιστατικών βίας ή διάκρισης

Το 18% αποφεύγει συχνά ή πάντα να επισκεφθεί δημόσιους φορείς/υπηρεσίες, ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίο, επειδή ανησυχεί για την αντιμετώπιση που θα έχει από το προσωπικό τους.

Ως προς την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, το 35% των ερωτηθέντων/εισών  αναφέρει ότι το προσωπικό τους ποτέ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες τους, και το 30% αναφέρει σπάνια.

Έλλειψη ενημέρωσης των επαγγελματιών

Όσον αφορά στη γενική αντίληψη που υπάρχει για τις δημόσιες υπηρεσίες, ΛΟΑΤΚΙ+ και επαγγελματίες φαίνεται πως συμφωνούν ότι το προσωπικό των υπηρεσιών δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένο και καταρτισμένο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ενδεικτικό είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών (96%) αναφέρει πως δεν τους έχουν δοθεί από την υπηρεσία τους οδηγίες για συμπεριληπτικές υπηρεσίες σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ το 79% δηλώνει πως δεν έχει λάβει εκπαίδευση σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Οι διακρίσεις

Πιο συγκεκριμένα,σύμφωνα με την έρευνα οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν σχετίζονται με την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη, τη στιγματοποίηση και διάκριση λόγω πολλαπλών ταυτοτήτων και ιδιοτήτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις υπηρεσίες υγείας (π.χ. για ΛΟΑΤΚΙ+ που ζουν με HIV, πρόσφυγες, μετανάστριες κλ.π), τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από την αιμοδοσία, καθώς καθώς και ομοφοβικές, αμφιφοβικές και τρανσφοβικές προσεγγίσεις από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Αντίκτυπο των διακρίσεων στα παιδιά

Για τις διακρίσεις που βιώνουν οι οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς κατά την πρόσβασή τους στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία η εκπαιδευτικός, πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», Στέλλα Μπελιά επισημαίνει πως αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά επεκτείνονται και στα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους. Η κ. Μπελιά, μιλώντας στην σχετική ημερίδα, υπογράμμισε την ανάγκη κάλυψης του νομοθετικού κενού που υπάρχει και το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί τις διακρίσεις. «Ακόμα κι αν ένας υπάλληλος είναι εκπαιδευμένος και έχει κάθε καλή διάθεση να είναι συμπεριληπτικός, σε ένα μεγάλο κομμάτι δεν του το επιτρέπει το ίδιο το πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως είναι μονόδρομος η διεκδίκηση νομοθετικών αλλαγών που θα δώσουν το πλαίσιο ώστε να σταματήσει η «κακοποίηση» των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και των παιδιών τους.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα