back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Η οικονομία θα αντέξει, η κυβέρνηση έχει χτίσει ταμειακά διαθέσιμα, θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας

Διαβάστε επίσης

Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία θα αντέξει εν μέσω πανδημίας διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, κάνοντας παράλληλα λόγο για έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

«Η κυβέρνηση έχει χτίσει ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξει την κοινωνία  και το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό καθώς, όπως είπε, κινείται με υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, αξιοποιεί τη δημοσιονομική ευελιξία, την πιστωτική επέκταση και τους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να βοηθήσει την κοινωνία και παράλληλα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχεία ανάκαμψη».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως τις επόμενες δύο εβδομάδες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Ιανουαρίου και τόνισε πως για το 2021 υπάρχουν πόροι 7,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σχετικά με μέτρο του μειωμένου ενοικίου που διεκδικούν και τα Νομικά πρόσωπα δήλωσε πως δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ωστόσο είναι υπό εξέταση χωρίς όμως να δεσμευτεί εάν τελικά θα υλοποιηθεί ή όχι .

Γ ΠΟΣΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

«Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός αλλά προφανώς έχει καταρτιστεί, συζητήθηκε και ψηφίστηκε σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης αβεβαιότητας. Οι εκτιμήσεις για το 2021 είναι για ανάπτυξη 4,8%. Σαφώς υπάρχουν αβεβαιότητες καθώς δε γνωρίζουμε την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης και τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής. Γι αυτό και στον προϋπολογισμό έχουμε προβλέψει και δυσμενή σενάρια εάν κάτι εξελιχθεί χειρότερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις».

ΑΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα έχουμε δημοσιονομική ευελιξία αλλά δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Θα υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε την κοινωνία. Δεσμεύομαι ότι θα σταθούμε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2021».

ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες τις επόμενες δύο εβδομάδες για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ώστε περί τα μέσα Ιανουαρίου να γίνει εκταμίευση σημαντικών χρηματικών ποσών προκειμένου να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία. Αυτή τη στιγμή έχουμε 7,5 δις ευρώ για να βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας.

Θα υπάρξει μείωση του ενοικίου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80%. Αυτή η βοήθεια θα είναι ανεξάρτητη με τις υγειονομικές επιλογές της επόμενης περιόδου και αφορά στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Επομένως, καλύπτουμε ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν το προσεχές δίμηνο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή που θα έχει κατ΄ ελάχιστον τα 1000 ευρώ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα