back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Λέων των Βαυαρών και η επιδημία τύφου

Διαβάστε επίσης

Ξέρετε ότι στο Ναύπλιο υπάρχει μνημείο σχετικό με επιδημία;

Πρόκειται για τον Λέοντα των Βαυαρών, που βρίσκεται μεταξύ της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και του νεκροταφείου της πόλης, στην οδό Μιχαήλ Ιατρού. Το γλυπτό δημιουργήθηκε στη μνήμη των Bαυαρών στρατιωτών της ακολουθίας του Όθωνα, και πέθαναν από επιδημία τύφου στο Nαύπλιο κατά τα έτη 1833 και 1834.

Το σπουδαίο γλυπτό μνημείο των νεώτερων χρόνων βρίσκεται στην περιοχή της Πρόνοιας, κοντά στο νεκροταφείο των Αγίων Πάντων. Σύμφωνα με την επιγραφή που το συνοδεύει, λαξεύτηκε το 1840-1841 με χορηγία του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ στη μνήμη των Βαυαρών στρατιωτών που πέθαναν από τύφο το 1833-1834 και είχαν ενταφιαστεί στην περιοχή αυτή.

Ο αποθνήσκων λέων φιλοτεχνήθηκε από τον Βαυαρό γλύπτη Christian Heinrich Siegel και αντιγράφει τον λέοντα της Λουκέρνης του Bertel Thorvaldsen, ο οποίος με τη σειρά του έχει εμπνευστεί από αρχαιοελληνικά πρότυπα. Το λιοντάρι, που είναι λαξευμένο στον φυσικό βράχο, αποδίδεται σε μνημειακή κλίμακα, κοιμώμενο σε ορθογώνια κόγχη, με κυκλική ασπίδα πίσω από το ρύγχος του. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά του 19ου αίωνα στον ελλαδικό χώρο.

Σήμερα, ο χώρος μπροστά από τον Λέοντα των Βαυαρών έχει διαμορφωθεί σε μικρό πάρκο με παγκάκια και προσφέρεται για μια μικρή ανάπαυλα κατά την περιήγηση στο τμήμα αυτό της πόλης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα