back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν και τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Ειδικότερα επί συνόλου 299 βουλευτών:

‘Αρθρο 9: Υπέρ 158 κατά 141 βουλευτές.

‘Αρθρο 10: Υπέρ 167 κατά 132.

‘Αρθρο 11: Υπέρ 158 κατά 141.

‘Αρθρο 123: Υπέρ 167 κατά 132.

Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης έκανε λόγο για ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση προς όφελος της οικονομίας και είναι αποτέλεσμα πολύμηνου ανοιχτού διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς.

«Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μπορεί και πρέπει, ιδίως τώρα, να αποτελέσει καταλύτη προκειμένου η χώρα με ταχύτητα και επιτυχία να ανακάμψει και να τεθεί και πάλι σε τροχιά μιας πραγματικής ανάπτυξης», επεσήμανε ο κ. Διγαλάκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι δεν προετοιμάστηκε για να λειτουργήσουν ασφαλή σχολεία με αποτέλεσμα να πάνε χαμένες δύο σχολικές χρόνιες και με το 30% των παιδιών να μην έχουν καθόλου τεχνικό εξοπλισμό.

«Είναι μέτρα όχι μεταρρύθμισης αλλά συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης υπέρ της ιδιωτικής», επεσήμανε ο κ. Φίλης ενώ ζήτησε να ανοίξουν μετά τα Χριστούγεννα τα σχολεία με υγειονομική ασφάλεια».

« Μαθήματα, μαθήματα και όχι εξετάσεις, εξετάσεις. Εισάγετε ένα σύστημα ταξικό, αναξιοκρατικό και μοχθηρό», πρόσθεσε ο κ.Φίλης.

« Είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει τα κλειδιά στην αγορά και στις επιχειρήσεις και οδηγεί τα παιδιά στην φθηνή επαγγελματική εκπαίδευση. Θεσπίσατε ένα άδικο σύστημα μοριοδότησης ενώ μειώνετε κατά 30 εκατ. ευρώ τις δαπάνες στην επαγγελματική εκπαίδευση», επεσήμανε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο υιοθετεί πλήρως τις απαιτήσεις της αγοράς κάνοντας την επαγγελματική εκπαίδευση υποχείριο των κερδοσκόπων.

Για νομοσχέδιο που ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των επιχειρηματιών και αγνοεί τις ανάγκες των νέων και των λαϊκών οικογενειών, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία Ασημακοπούλου , τόνισε από την πλευρά της την ανάγκη να εισαχθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ενώ έκανε λόγο για ασάφειες και αοριστίες και εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο βάζει αμείλικτους ταξικούς φραγμούς και δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτε της νεολαίας ούτε της λαϊκής οικογένειας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νατάσα Θωμά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα