back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιάρι Γκούσταφσον: Φέτος ο Αη Βασίλης δεν θα υποδεχθεί παιδιά στο Ροβανιέμι

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τις γιορτές, στις οποίες πάντα ξεχωρίζει ως προορισμός η Φινλανδία, μιας και εκεί βρίσκεται και το χωριό του Αη Βασίλη, η Αθηνά Κορλίρα και η Αλεξάνδρα Βουδούρη από την εκπομπή του σταθμού μας “Ο Γύρος Του Κόσμου Σε Μία Ώρα”, μίλησαν με τον πρέσβη της Φινλανδίας στην Ελλάδα, τον κ. Γιάρι Γκούσταφσον.

Μιλήσαμε τόσο για τις γιορτές και τον οικονομικό αντίκτυπο που αυτές έχουν στην Φινλανδία, όσο και για την υγειονομική κρίση, που τα νούμερα και μόνο δείχνουν ότι η Φινλανδία αποτελεί ένα ευρωπαϊκό success story στην διαχείριση της κρίσης.

Ποια είναι η κατάσταση στη Φινλανδία σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού; Αποδίδουν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση; Υπάρχουν κάποιες «καλές πρακτικές» που θα μπορούσαν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν;

«Ευχαριστώ για την ερώτηση. Πιστεύω ότι τα πράγματα στην Φινλανδία, σε σχέση με την πανδημία, είναι τώρα υπό έλεγχο. Μέχρι τον Οκτώβριο δεν είχαμε σχεδόν κανένα κρούσμα, δηλαδή την περίοδο αμέσως μετά το καλοκαίρι. Όμως ο Νοέμβριος ήταν πολύ δύσκολος, όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Τώρα είμαστε ξανά σε περίπου 300 περιστατικά την ημέρα, που είναι ένας αρκετά λογικός αριθμός, και πιστεύω ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και είναι υπό έλεγχο. Συνολικά είχαμε 30 χιλιάδες κρούσματα φέτος, και 461 θανάτους, κυρίως ηλικιωμένων άνω των 70 ετών.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Φινλανδία, πιστεύω ότι είναι παρόμοια με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και αλλού στην Ευρώπη. Η διαφορά τώρα σε σχέση με όσα κάναμε την άνοιξη, είναι ότι οι Δήμοι τώρα έχουν μεγαλύτερη δικαιοδοσία να αποφασίζουν, αν περισσότερα περιοριστικά μέτρα πρέπει να επιβληθούν, μιας και είναι πολύ περισσότερα τα περιστατικά στην περιοχή της πρωτεύουσας, σε σχέση με οπουδήποτε αλλού στην Φινλανδία. Οπότε, τα μέτρα είναι περισσότερο στοχευμένα και καλύτερα ισορροπημένα σε σχέση με την άνοιξη. Τα σχολεία και τα μαγαζιά είναι ανοικτά, όχι όμως τα εστιατόρια και οι δημόσιοι χώροι και η δουλειά εξ αποστάσεως συνιστάται. Τα ταξίδια δεν τα συνιστούμε, και η καραντίνα για τους ξένους είναι αυστηρή».

Ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας στην χώρα σας και πως η Covid 19 έχει επηρεάσει τον τουρισμό και ειδικότερα τώρα τα Χριστούγεννα στο Ροβανιέμι;

«Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πολύ μεγάλος φυσικά, οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή είναι ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4.5% φέτος και πιστεύω ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το κόστος για την κοινωνική ασφάλιση, την εργασία και τις κοινωνικές παροχές θα είναι περίπου 20 δισ. για τον δημόσιο τομέα και πιστεύω άλλα 20 δις για τις εταιρίες μακροπρόθεσμα.

Περιμένουμε τα νούμερα της ανεργίας να αυξηθούν, ελπίζουμε όχι περισσότερο από 3% φέτος και όχι περισσότερο από 8% την επόμενη χρονιά.

Μιας και ρωτήσατε για το Ροβανιέμι, το χωριό του Άη Βασίλη, υποφέρει φυσικά. Είναι πραγματικά μεγάλη η λύπη μας που φέτος τα Χριστούγεννα ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να υποδεχθεί παιδιά και τις οικογένειές τους. Είναι πολύ ήσυχα λόγω των περιορισμών και της έλλειψης τουριστών. Παρά το γεγονός ότι εκεί η φύση και ο χώρος επιτρέπει πολύ εύκολα το να τηρούνται οι αποστάσεις, είναι πολύ περιορισμένες οι ΜΕΘ στην Λαπωνία και συνεπώς οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι».

Η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν προσφέρει βοήθεια στην Σουηδία, μιας και η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το σύστημα υγείας της έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Ποια είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας της Φινλανδίας;

«Ευτυχώς τα νοσοκομεία μας έχουν επάρκεια σε κλίνες αυτή τη στιγμή, αν και έχουμε περιορισμένες κλίνες ΜΕΘ στην Λαπωνία, στην υπόλοιπη χώρα δεν έχουμε θέμα, αυτή την εποχή της κρίσης. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο 28 άτομα σε ΜΕΘ, οπότε είμαστε σε επάρκεια για να κρατήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο μέχρι το τέλος της χρονιάς».

 Ποιο είναι το επίπεδο διμερών σχέσεων Φινλανδίας –Ελλάδας; Σε ποιους τομείς θα μπορούσαν αυτοί να ενισχυθούν;

«Μία πολύ καλή ερώτηση. Ας ξεκινήσω αναφέροντας ότι για τους Φινλανδούς τουρίστες, η Ελλάδα είναι ο νούμερο ένα προορισμός στην Ευρώπη, τουλάχιστον αυτός ήταν το 2018 και 2019 και είμαι σίγουρος ότι μόλις τελειώσει η κρίση, όλοι οι Φινλανδοί τουρίστες θα σπεύσουν να έρθουν στην Ελλάδα, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, όπως ελπίζουμε ότι θα έρθουν και περισσότεροι τουρίστες στην Λαπωνία, να επισκεφτούν τον Άγιο Βασίλη, την επόμενη χρονιά.

Σε ότι αφορά στις φινλανδικές εταιρίες, πιστεύω ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η ΝΟΚΙΑ, πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι με την εταιρία, είναι μία μεγάλη φινλανδική εταιρία τεχνολογίας που απασχολεί στην Ελλάδα περισσότερους από 1000 εργαζόμενους. Επομένως έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον να ενισχύσουμε την χώρα να ψηφιοποιηθεί και έχουμε δει ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης, τώρα, την εποχή της κρίσης.

Στην ναυτιλία, πραγματικά αν κοιτάξετε τα πλοία στο λιμάνι, θα δείτε τα περισσότερα έχουν μηχανήματα που παράγονται από φινλανδική εταιρία, την ίδια εταιρία που είναι παρούσα στην χονδρική αγορά της Ελλάδας. Οπότε ναι υπάρχει ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες φινλανδικές εταιρίες να επενδύσουν περισσότερο στην ελληνική αγορά αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μία πιο στοχευμένη άποψη για την αγορά. Παράδειγμα η Wolt, η εταιρία διανομής φαγητού, που είναι παντού πια στην Αθήνα, και είναι μία επιτυχημένη επιχείρηση στην χώρα (success story). Ελπίζουμε ότι θα είναι η αφορμή και για άλλες μικρότερες εταιρίες να εισέλθουν στην ελληνική αγορά».

 Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους ακροατές μας αλλά και τους Φινλανδούς που ζουν στην Ελλάδα αυτές τις γιορτές;

«Έχω παρατηρήσει από την πρώτη στιγμή πόσο καλά ο κόσμος έχει συμπεριφερθεί σε αυτή την περίοδο, πόσο καλά υπακούν στους κανόνες και τις συστάσεις της κυβέρνησης και των αρχών για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού.

Οι Έλληνες έχουν δείξει μεγάλη αντοχή σε αυτό τον ιό που έχει χτυπήσει τόσο άσχημα την Ευρώπη και τον κόσμο. Και αν συνεχίσουν να έχουν την ίδια συμπεριφορά και αντοχή θα μπορέσουν να εξέλθουν από αυτή την κρίση από τις πρώτες χώρες και θα είναι σε θέση να μπουν σε τροχιά ανάκαμψης και να έχουν θετικά μηνύματα.

Τα πράγματα είναι καλύτερα στην Ελλάδα και πιστεύω ότι κάθε Έλληνας πρέπει να είναι πολύ περήφανος για την κατάσταση και έχει κάθε λόγο να περάσει ξέγνοιαστα τις γιορτές και να ελπίζει σε καλύτερες μέρες τον επόμενο χρόνο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα