back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πότε και πως θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης οι 500.000 δικαιούχοι

Διαβάστε επίσης

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει, κατά πρώτον , τους συντελεστές προσαύξησης η απομείωσης με βάση τους οποίους θα προσδιοριστεί, εκτός των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, το ποσό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης (80-650 ευρώ) που θα δοθεί τη φετινή χειμερινή σεζόν στα 500.000 δικαιούχα νοικοκυριά με βάση τον τόπο διαμονής τους και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στους οικισμούς που διαμένουν.

Ως γνωστόν από την φετινή χειμερινή σεζόν ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού του ψύχους σε κάθε περιοχή με βάση μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία χώρισε την επικράτεια σε 13.500 περιοχές με βάση τις “βαθμοημέρες” δηλαδή τις ημέρες του χειμώνα όπου η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από τους 15,5 βαθμούς κελσίου όπου απαιτείται χρήση θέρμανσης.

Κατά δεύτερον με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίζονται οι χρονικές προθεσμίες για την ηλεκτρονική υποβολή από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου, καυσόξυλων, πέλλετ και των λογαριασμών φυσικού αερίου καθώς επίσης και οι προθεσμίες στις οποίες θα γίνει η πίστωση του επιδόματος θέρμανσης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και να υπαχθούν στο μητρώο δικαιούχων, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος έως τις 11 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα:

Για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης θα δοθεί το επίδομα σε δύο δόσεις. Οσοι  δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα τιμολόγια για αγορές που έκαναν από τα μέσα Οκτωβρίου έως στο τέλος του χρόνου θα πιστωθούν το επίδομα έως στις 31 Ιανουαρίου.
Όσοι υποβάλλουν τιμολόγια για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης που έκαναν από 1ης Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου θα λάβουν το επίδομα έως τις 31 Μαρτίου.

‘Οσοι κάνουν αγορές φιαλών υγραερίου η καυσόξυλων και πέλλετ (ισχύει μόνο για οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκους) θα πρέπει να υποβάλλουν τα τιμολόγια αγορών από 1ης Ιανουαρίου-28 Φεβρουαρίου και θα πληρωθούν έως στις 31 Μαρτίου.

Τέλος οι χρήστες φυσικού αερίου θα μπορούν να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς φυσικού αερίου της περιόδου 1ης Ιανουαρίου-28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η καταβολή του επιδόματος σε αυτούς θα γίνει μέχρι στις 26 Απριλίου.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα