back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α. Αλαμάνου: Η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση μπορούν να ανατρέψουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες

Διαβάστε επίσης

«Εργαζόμαστε για έναν κόσμο που η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση μπορούν να ανατρέψουν τα αίτια του κοινωνικού αποκλεισμού και τις ανισότητες, μακριά από λογικές και πρακτικές στείρας φιλανθρωπίας», δήλωσε η κ. Άντα Αλαμάνου, Υπεύθυνη Τύπου και Ιδρυτικό Μέλος της ΜΚΟ «Κλίμακα», μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Αφροδίτη Παπακαλού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.

Η «Κλίμακα», όπως εξήγησε η κ. Αλαμάνου, παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην κοινότητα και παράλληλα αναπτύσσει δράσεις για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων: « Στόχος όλων των υπηρεσιών είναι η διασφάλιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι ίσες ευκαιρίες για όλους, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και το δικαίωμα όλων στην υγεία, στην εργασία, στη στέγη, στην κοινωνική συμμετοχή, στην ισότιμη συνύπαρξη».

Η «Κλίμακα» είναι ο πρώτος κοινωνικός φορέας που ασχολήθηκε επιστημονικά με τους άστεγους. Αναφερόμενη στις ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημία, η κ. Αλαμάνου τόνισε: «Ασχολούμαστε τα τελευταία είκοσι χρόνια με την έλλειψη στέγης. Με την πανδημία, οι άστεγοι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτή την υγειονομική κρίση και βιώνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνική απομόνωση που βιώνουμε όλοι. Έχουν μικρότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ακόμα και στην ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει. Επομένως χρειάζεται άμεση και περισσότερο ολοκληρωμένη υποστήριξη αυτής της πληθυσμιακής ομάδας».

Πρόσθεσε ότι οι δράσεις πρέπει να είναι συλλογικές για να είναι πιο αποτελεσματικές και αναφέρθηκε στο έργο της «Κλίμακας» : «Ασχολούμαστε κυρίως με την παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής στήριξης ενώ εν μέσω πανδημίας αναπτύξαμε νέες πρωτοβουλίες για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Διευρύναμε τις δράσεις που έχουμε στην κοινότητα. Σε ότι αφορά στους άστεγους, είναι πιο εντατική η παρουσία μας στο δρόμο και γενικότερα ως φορέας είμαστε σε επαγρύπνηση προκειμένου να διαφυλάξουμε ανθρώπους που μένουν σε στεγαστικές δομές. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε κάθε φορά τη δυσκολία ώστε να προκύπτει κάτι θετικό που να δημιουργεί μια καινούρια προοπτική για το μέλλον».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα