back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το Doodle της Google τιμά τη μνήμη του Σουδάν

Διαβάστε επίσης

Τον τρυφερό «ευγενικό γίγαντα» Σουδάν, τον τελευταίο επιζώντα αρσενικό βόρειο λευκό ρινόκερο τιμά σήμερα η Google με το doodle.

Σαν σήμερα, το 2009, ο Σουδάν και ακόμα τρεις βόρειοι λευκοί ρινόκεροι έφθασαν στο νέο τους σπίτι, το καταφύγιο άγριων ζώων Ol Pejeta Conservancy. Πέθανε το 2018 σε ηλικία 45 ετών, δηλαδή 90 ετών σε ανθρώπινα χρόνια.

Ο Σουδάν αποτελεί σύμβολο των συνεχιζόμενων προσπαθειών διατήρησης των ρινόκερων ενώ υπενθυμίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν πολλά είδη ζώων.

Είχε γεννηθεί στο Σάμπε (Νότιο Σουδάν σήμερα), το 1973, και πιστεύεται ότι ήταν ο τελευταίος βόρειος λευκός ρινόκερος που γεννήθηκε στην άγρια φύση. Το 1976 τον μετέφεραν στον ζωολογικό κήπο Dvůr Králové Zoo στην τότε Τσεχοσλοβακία όπου μεγάλωσε και έγινε κυριολεκτικά τεράστιος –είχε το βάρος ενός μεσαίου μεγέθους αυτοκινήτου– ενώ απέκτησε δύο κόρες.

Το 2009, αφού οι βόρειοι λευκοί ρινόκεροι ανακηρύχθηκαν ως εξαφανισμένο είδος στην άγρια φύση, τέσσερις ρινόκεροι συμπεριλαμβανομένου και του Σουδάν, της κόρης του Νατζίν και της εγγονής του Φατού, μεταφέρθηκαν στο φυσικό περιβάλλον τους στην Αφρική.

Δυστυχώς η φυσική αναπαραγωγή δεν κατέστη δυνατή. Έτσι σήμερα έχουν απομείνει μόνο δύο βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, η Νατζίν και η Φατού μέσω των οποίων επιχειρούνται διάφορες μορφές τεχνητής γονιμοποίησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα