back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ραδιομαραθώνιος Αλληλεγγύης Αθήνα 9.84 – «Ο γύρος του κόσμου σε 1 ώρα» με τις Αθηνά Κορλίρα και Αλεξάνδρα Βουδούρη

Διαβάστε επίσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η έννοια της προσφοράς στον συνάνθρωπο είναι άμεσα συνυφασμένη με το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Μια ανάσα πριν από τις γιορτές, ο Αθήνα 9.84, ο αγαπημένος σταθμός της πόλης, στέκεται έμπρακτα στο πλευρό συνανθρώπων μας που χρειάζονται τη στήριξή μας και διοργανώνει έναν Ραδιομαραθώνιο Αλληλεγγύης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Στο πλαίσιο του Ραδιομαραθωνίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, μέσα από τα μικρόφωνα του σταθμού, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αθλητές, συλλογικότητες, εθελοντές που πρωταγωνιστούν στις δράσεις αλληλεγγύης καθώς και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων ενώνουν σήμερα τις φωνές και τις δυνάμεις τους και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.

Στην εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Ο γύρος του κόσμου σε 1 ώρα» και στις Αθηνά Κορλίρα και Αλεξάνδρα Βουδούρη μίλησαν:

Η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας: «Έχουμε μία δραματική επιδείνωση στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια σε σχέση με τον αριθμό των αστέγων και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι αναπτυξιακοί δείκτες είναι ανοδικοί.

Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ έχουμε τέσσερα εκατομμύρια άστεγους, συνολικά. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε μία αύξηση που αγγίζει το 70% και γι΄ αυτό και ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε πάρει μια πρωτοβουλία με μια συντριπτική πλειοψηφία -με 647 ψήφους- και ζητάμε μία συνολική στρατηγική από την πλευρά της Κομισιόν και του Συμβουλίου, ώστε να εφαρμόσουν τα κράτη-μέλη μία στρατηγική για τους αστέγους, από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες. Έχουμε θέσει ως στόχο να υπάρξει εξάλειψη της έλλειψης στέγης μέχρι το 2030.

Κάνουμε, επίσης, σημαντικές πρόσθετες συστάσεις στα κράτη-μέλη, γιατί αυτή δεν είναι μία πολιτική που θα εκπονηθεί στην Ευρώπη, αλλά αφορά το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά. Και γι΄ αυτό ζητάμε να υπάρχουν εξειδικευμένα μέτρα κατάρτισης στην αγορά εργασίας για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης.

Πέρα από κάποια μεμονωμένα, κατακερματισμένα προγράμματα, πρέπει για κάθε κράτος-μέλος να υπάρχει ένας εθνικός στόχος. Να υπάρχει μέτρηση και σύγκριση. Να υπάρχει αποποινικοποίηση της έλλειψης στέγης, γιατί έχουμε δει σε διάφορα κράτη-μέλη ακραίες μορφές αντιμετώπισης των αστέγων και κυρίως θέλουμε να δούμε πώς μπορεί αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Οι συνθήκες της πανδημίας καλύπτουν το πρόβλημα της αστεγίας, όπως και το πρόβλημα της ανεργίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχουμε μία σοβαρή έλλειψη στοιχείων. Έχουμε στοιχεία μόνο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των οργανώσεων που ασχολούνται με την καταπολέμηση του προβλήματος της στέγης και την προώθηση του δικαιώματος της στέγης. Άρα, πρέπει να μπούμε σε μία σοβαρή διαδικασία καταγραφής και να μπούμε σε μία πορεία, στην οποία θα ενσωματώσουμε τις πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί αλλού και θα βάλουμε και τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχουν δύο μοντέλα. Ένα που δίνει συνεχώς επιδόματα και φιλοξενεί τους αστέγους σε κοινωνικές δομές. Αυτό το μοντέλο έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Αντιθέτως, βάσει του μοντέλου που εφαρμόστηκε στη Φινλανδία, δίνεται στον άστεγο ένας χώρος 7-8 τετραγωνικά. Ο άστεγος αισθάνεται ότι έχει ένα σημείο αναφοράς και μπορεί να ενσωματωθεί στην αγορά εργασίας και η απόδοση αυτών των συστημάτων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 80%».

Δημήτρης Φατούρος, εκπρόσωπος Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του ΟΗΕ: «Η προσπάθεια του Αθήνα 9.84 συνδυάζει διάφορους παράγοντες που είναι πολύ σημαντικοί για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: τα ΜΜΕ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η τεχνολογία, ο εθελοντισμός και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που εδώ και αρκετά χρόνια είναι ένας παράγοντας της κοινής μας προσπάθειας με τα Ηνωμένα Έθνη, ιδιαίτερα για την υλοποίηση των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η σίτιση και η στέγαση είναι στην καρδιά του έργου των Ηνωμένων Εθνών από ιδρύσεως του Οργανισμού και δεν είναι τυχαίο ότι είναι οι δύο πρώτοι στόχοι. Αυτό έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας. Ενώ είχαμε πρόοδο και στους δύο στόχους, δυστυχώς, με την πανδημία έχουν πάει όλα πίσω και μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, περίπου 60 εκατ. άνθρωποι θα επιστρέψουν στην ακραία φτώχεια. Έχει πληγεί η κοινωνική ασφάλιση του 55% του παγκόσμιου πληθυσμού».

Για να ενισχύσετε την προσπάθεια:

⦁ Στείλτε sms: 984 στο 54534 (Κόστος 1,49 ευρώ με ΦΠΑ πλέον τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, βάσει λογαριασμού)

⦁ Για κατάθεση χρηματικού ποσού: Τράπεζα Πειραιώς, αρ. λογαριασμού:GR97 0172 0490 005049101698022

http://kyada-athens.gr/

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα