back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σήμα από Άγκυρα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών

Διαβάστε επίσης

Την πρόθεση της Άγκυρας να επανεκκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές με την Αθήνα εξέφρασε χθες ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ διευκρινίζοντας πως και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε χθες το απόγευμα Navtex «καλής θελήσεως», προκειμένου να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική των διερευνητικών επαφών καθώς τόσο η εξάμηνη διάρκειά της, όσο και το πεδίο έρευνας της, αυτή την φορά αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα. Η κίνηση ερμηνεύεται ως απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να εκπέμψει ένα θετικό σήμα, που θα επιτρέψει την επανάληψη των διερευνητικών ομιλιών.

Συγκεκριμένα, η «δεσμευόμενη περιοχή» από την Νavtex αφορά τον κόλπο της Αττάλειας και η χρονική της διάρκεια εκτείνεται από χθες έως τις 21 Ιουνίου του 2021.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η Navtex δεν θα αλλάξει και δεν αποκλείεται το Oruc Reis να βρεθεί εντός κυπριακής ΑΟΖ ή και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Εξάλλου το Oruc Reis δεν είναι το μόνο ερευνητικό πλοίο που έχει επιστρατευθεί για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ δεδομένη είναι πάντα η ρευστότητα στις τουρκικές κινήσεις.

Η Αθήνα πάντως παραμένει σε ετοιμότητα για την πιθανότητα επανέναρξης των διερευνητικών επαφών υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και σίγουρα μετά τις 20 Ιανουαρίου, με το Βερολίνο, να πιέζει για επίσπευση.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα