back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας Ε.Ε – Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται τις επόμενες ώρες

Διαβάστε επίσης

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε και Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το BBC. Σε λίγη ώρα ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αμέσως μετά ο βρετανός πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης των λεπτομερειών  της εμπορικής συμφωνίας που θα εφαρμοστεί μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Μια δυσκολία της τελευταίας στιγμής αναφορικά με το θέμα της αλιείας καθυστερεί την ανακοίνωση η οποία αναμένεται αργότερα σήμερα όπως δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμενόταν να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Κόβενι στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE. «Αυτό δεν συνέβη. Άρα υπάρχει κάποιου είδους εμπόδιο της τελευταίας στιγμής» που σχετίζεται με το «μικρό κείμενο» της συμφωνίας για την αλιεία, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ήλπιζα ότι θα σας μιλούσα σήμερα το πρωί παράλληλα με τις μεγάλες ανακοινώσεις στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, αλλά συνεχίζουμε να τις περιμένουμε αργότερα σήμερα».

Είχε προηγηθεί ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες προτού Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση φτάσουν κοντά στη συμφωνία και την επιιτυχημένη λήξη των διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί το χαοτικό σενάριο του No-deal που, με την 1η Ιανουαρίου να πλησιάζει, φαινόταν όλο και πιο ρεαλιστικό.

Τρεις διπλωματικές πηγές στην ΕΕ ανέφεραν νωρίτερα ότι τα κράτη μέλη πλέον κινούν διαδικασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας από 1ης Ιανουαρίου 2021, αν πράγματι ανακοινωθεί πως επιτεύχθηκε σήμερα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν παρενέβησαν προσωπικά πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιώντας αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες σε μια τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά στο τέλος του μήνα.

Η στερλίνα συνέχισε να κινείται ανοδικά προεξοφλώντας τις εξελίξεις με τη συμφωνία. Κατέγραψε νωρίτερα άνω του 0,6% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,3586 δολάριο ενώ ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,3% στις 89,90 πένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα