back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ραδιομαραθώνιος στον Αθήνα 9.84 για το ΚΥΑΔΑ – Έως τα μεσάνυχτα τα μηνύματα προσφοράς στο 54534

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), ο Αθήνα 9.84 άνοιξε χθες από το πρωί στις 6 έως τα μεσάνυχτα τα μικρόφωνα, σε έναν ραδιομαραθώνιο αγάπης και αλληλεγγύης.

Πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αθλητές, συλλογικότητες, εθελοντές που πρωταγωνιστούν σε δράσεις αλληλεγγύης αλλά και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων μίλησαν στο ραδιοφωνικό σταθμό της πρωτεύουσας για την ανάγκη της προσφοράς και της αλληλεγγύης και κάλεσαν όλους μας να γίνουμε κοινωνοί της πολύπλευρης προσφοράς του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.

Ο μαραθώνιος αγάπης και ανθρωπιάς συνεχίζεται. Έως σήμερα, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, τα μεσάνυχτα μπορείτε να στέλνετε sms συμμετέχοντας στην προσπάθεια του σταθμού.

Η διαδικασία είναι απλή: Γράφετε 984 και το στέλνετε στο 54534
Κόστος 1,49 ευρώ με ΦΠΑ πλέον τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, βάσει λογαριασμού.

Παράλληλα, υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης χρηματικού ποσού στην Τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό λογαριασμού:

GR97 0172 0490 0050 4910 1698 022

«Ο ΚΥΑΔΑ είναι η καρδιά της προσπάθειας που κάνουμε, είναι η καρδιά της προσπάθειας που κάνει ο Δήμος Αθηναίων για την κοινωνική αλληλεγγύη» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και την Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για τον Ραδιομαραθώνιο Αλληλεγγύης που πραγματοποιεί ο «σταθμός της πόλης».

«Αυτό που θέλουμε είναι να απλώσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης-το οποίο πλέκουμε όλοι μαζί- από άκρη σε άκρη της πόλης», πρόσθεσε.

Για τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, μίλησε η Νίκη Αραμπατζή Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΡΑ. «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία λαμβάνει χώρα από τις 6 το πρωί σήμερα και θα συνεχίσει μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα. Όλα τα έσοδα, θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων».

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι «ο σταθμός τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει το δίαυλο επικοινωνίας αυτών των μηνυμάτων για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και του ζητήματος, της νεοαστεγίας, και παλεύουμε μέσα από φορείς που φέρνουμε, προφανώς, να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα αυτά». Η Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΡΑ επεσήμανε ότι ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Ακόμα και το 1 ευρώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να σκύψουμε και να αντιληφθούμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι μόνος του και αβοήθητος. Όλοι μαζί να φτιάξουμε μία αλυσίδα αλληλεγγύης για να μας πάει στην επόμενη μέρα. Όποιος μας ακούει και δεν μας ακούει και είναι μόνος του να ξέρει ότι είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Το εμβόλιο είναι ένα αγαθό, που ήρθε αλλά δεν σημαίνει ότι τα λύνει όλα», δήλωσε στον Γιώργο Αποστολίδη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Μακάρι να είχαμε Χριστούγεννα κάθε μέρα στην ψυχή μας, έτσι ώστε να γίνει πράξη αυτό που ονομάζουμε αλληλεγγύη. Μπορούμε να συμβάλουμε ώστε τα οράματα να μην παραμένουν οράματα και τα όνειρα να μην παραμένουν όνειρα, να καταλάβουμε ότι έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον», δήλωσε στην ίδια εκπομπή ο Βασίλης Καπερνάρος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, επικεφαλής συνδυασμού «Αθήνα το σπίτι μας».

Το σημαντικό έργο του ΚΥΑΔΑ εξήρε ο Γιώργος Καραμπελιάς, επικεφαλής Συνδυασμού «Αθήνα για την Ελλάδα». «Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες σκεφτόμαστε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δυσκολία. Πρέπει να τους σκεφτόμαστε όλο τον χρόνο», τόνισε.

Η Κωνσταντίνα Ρέππα, Επικεφαλής του Συνδυασμού «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ανταρσία σε κυβέρνηση ΕΕ κεφάλαιο» μίλησε για την αξία των δομών αλληλεγγύης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος θα ενισχύσει την προσπάθεια του Αθήνα 9.84 για το ΚΥΑΔΑ.

«Εισπράττουμε τη ζεστασιά και την ανθρωπιά όσων έρχονται κοντά μας για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που η ζωή δεν τους έδειξε και το καλύτερό της πρόσωπο. Η ανθρωπιά υπάρχει και είναι εδώ» μας είπε η υπεύθυνη χορηγιών του ΚΥΑΔΑ Μάρθα Χρονοπούλου, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Κέντρου Νεκταρία Καρακώστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αντανακλαστικά του ΚΥΑΔΑ και του Δήμου Αθηναίων στην πανδημία με τη στήριξη οικογενειών που βρίσκονταν σε ανάγκη.

Στην εκπομπή «Μέρα με θέα» και στον Γιάννη Παπαγεωργίου μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης είναι η ακινησία και ο ευδαιμονισμός. «Κάθε φορά που ως ευρωπαϊκές κοινωνίες, ως κράτη μέλη αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις, κρίσεις και δυσκολίες, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι η αξία της συνεργασίας τα ξεπερνάει όλα», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ Γιώργος Στεργίου, τόνισε ότι «η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες και υπάρχει αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία που τρέχει αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας «Μetro» και «My Market» Δήμητρα Δασκαλάκη, δήλωσε από την πλευρά της δήλωσε από την πλευρά της ότι οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Στην εκπομπή «Βόλτα» και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου μίλησε ο κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης ο οποίος εξέφρασε την ευχή το 2021 «όσοι βρίσκονται στο περιθώριο να είναι ορατοί».

«Η ευαισθησία μας πρέπει να γίνει πράξη, πρέπει να θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους κάθε μέρα και όχι μόνο τις γιορτές» είπε στην ίδια εκπομπή η Πόπη Γαλάτουλα, Διευθύντρια Επικοινωνίας των Εκδόσεων Ψυχογιός.

«Συγχαρητήρια που αναλαμβάνετε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις γιατί η βοήθεια έχει πολλά πρόσωπα. Συνεχίσετε όσο αντέχετε και όσο μπορείτε να παίρνετε τέτοιες πρωτοβουλίες γιατί είναι η εποχή που άνθρωποι τις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης.

«Κανένας να μη μείνει χωρίς σπίτι χωρίς φαγητό, τα απολύτως απαραίτητα. Είμαστε ενωμένοι και αν δε φροντίσουμε το άλλο μας το κομμάτι, δεν είμαστε καλά» ήταν το μήνυμα της ηθοποιού Πέγκυς Τρικαλιώτη.

Από την πλευρά της η τραγουδοποιός Μαρία Παπαγεωργίου εξέφρασε την ευχή όλα να πάνε τόσο καλά που να μη χρειαστεί να ξαναγίνει ραδιομαραθώνιος αλληλεγγύης.

«Πάντοτε θα υπάρχει ανάγκη, το θέμα να υπάρχει πρωτοβουλία και αυτή να παράγει αποτέλεσμα με έναν τρόπο», είπε ο τραγουδοποιός Μανώλης Φάμελλος.

Οι ημέρες που διανύουμε είναι αλληλεγγύης και αγώνα για αυτούς δήλωσε στον ραδιομαραθώνιο του Αθήνα 9.84 και τον Μιχάλη Λεάνη ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Σοφιανός, συμπληρώνοντας ότι δυστυχώς οι 17.000 συνάνθρωποι μας, βρίσκονται κάτω από τη ζώνη της φτώχειας και της ανέχειας και είναι καταγεγραμμένοι στον κόμβο αλληλεγγύης του Δήμου της Αθήνας».

Στο Στούντιο του Αθήνα 9.84 για τον Ραδιομαραθώνιο αλληλεγγύης βρέθηκε ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος δήλωσε στην εκπομπή «Πλοίο τράκαρε με τρένο» και τον Μιχάλη Λεάνη ότι οι μέρες που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες για όλους μας αλλά ιδιαίτερα για κάποιους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης. «Ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει ότι έχει τη δυνατότητα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των εορτών αλλά όλο τον χρόνο», πρόσθεσε.

Στην ίδια εκπομπή ο Παναγιώτης Φασούλας τόνισε ότι το σημαντικό που κάνει ο ΚΥΑΔΑ είναι ότι δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία αυτή ως ελεημοσύνη και ως μια άπαξ προσφορά σε κάποιους ανθρώπους. «Αν υπάρχουν αυτές οι δομές όπως ο ΚΥΑΔΑ και σε άλλους δήμους, μπορούν να βοηθηθούν περισσότερο οι άνθρωποι που υποφέρουν ώστε να κάνουν αυτό το τίναγμα προς τα πάνω. Αυτό είναι που χρειάζονται πραγματικά και όχι η ελεημοσύνη», πρόσθεσε.

«Χαίρομαι πολύ με την πρωτοβουλία του Αθήνα 9.84 γιατί η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή καθώς όταν θα τελειώσουμε από όλο αυτόν τον εφιάλτη, αυτό που θα μείνει είναι τα αποκαΐδια σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Ρ.Α, Γιάννης Πολίτης, μιλώντας στην εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Τι τρέχει;» και στον Νίκο Καρούτζο.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης, Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής συνδυασμού «Αθήνα και πάλι Αθήνα» μιλώντας στην ίδια εκπομπή τόνισε ότι «οποιοσδήποτε δύναται να συνεισφέρει πρέπει να το κάνει».

«Να προασπίζουμε ότι δεν αφήνει κανέναν πίσω», σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία του Αθήνα 9.84 να στηρίξει το ΚΥΑΔΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Ο Κώστας Φορτούνης, ποδοσφαιριστής τόνισε ότι: «η αλληλεγγύη είναι κάτι πολύ σπουδαίο».

«Είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται σε αδιέξοδο», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και στις Ελευθερία Κουμάντου Ελεωνόρα Ορφανίδου, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η συγγραφέας, Λένα Διβάνη, μιλώντας στην ίδια εκπομπή τόνισε ότι «ο ΚΥΑΔΑ κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Χιλιάδες κόσμου έχουν βοηθηθεί από το κέντρο υποδοχής του Δήμου».

«Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας, η δύναμη της κοινωνίας και η δύναμη μιας πόλης», δήλωσε με τη σειρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας -Επικεφαλής Συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».

«Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε στην περίοδο της πανδημίας που δε γίνονται μπαζάρ και άλλες πρωτοβουλίες δομές όπως το ΚΥΑΔΑ», υπογράμμισε η δημοσιογράφος, Νίκη Λυμπεράκη.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας τέτοιος οργανισμός και να είναι ισχυρός. Ο ΚΥΑΔΑ είναι απαραίτητος για όλους», δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος -Επικεφαλής Συνδυασμού «Ανταρσία στην Αθήνα».

«Έχουμε μία δραματική επιδείνωση των αστέγων στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια», τόνισε η Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Ο γύρος του κόσμου σε 1 ώρα» και στις Αθηνά Κορλίρα και Αλεξάνδρα Βουδούρη.

Να στηρίξουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματικά μεγάλη ανάγκη, τόνισε με τη σειρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Δημήτρης Φατούρος, εκπρόσωπος Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του ΟΗΕ μιλώντας στην ίδια εκπομπή τόνισε ότι: «η προσπάθεια του Αθήνα 9.84  είναι σημαντική».

«Μόνο βάζοντας κοινούς στόχους μπορούμε να πάμε μπροστά» δήλωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, επικεφαλής συνδυασμού «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος.

«Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μας χρειάζονται», τόνισε μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Υπό συνθήκες πανδημίας, οι ευάλωτοι καθίστανται ακόμα πιο ευάλωτοι και η ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη καθίσταται πλέον επιτακτική», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Στον δήμο της Αθήνας έχει γίνει σημαντική προσπάθεια» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην ειδική εκπομπή του Αθήνα 9.84 για τον Ραδιομαραθώνιο και στην Στέλλα Παπαμιχαήλ.

Η Μαριέττα Γιαννάκου βουλευτής της Νέας δημοκρατίας έθεσε τον προβληματισμό λέγοντας ότι πρέπει να σκεφτούμε τι θα θέλαμε εμείς να κάνουν οι άλλοι για εμάς, αν βρισκόμασταν μια μέρα χωρίς σπίτι και χωρίς δουλειά.

«Να μη μείνουμε μόνο στους ραδιομαραθώνιους στο θέμα των αστέγων», τόνισε με τη σειρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.

«Ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι πολύ βασικά στοιχεία για τις κοινωνίες με συνοχή», δήλωσε μιλώντας στην ίδια εκπομπή, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να έχει και συνέχεια. Ο Δήμος της Αθήνας να καταφέρει να στεγάσει όλους αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε ο Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς.

Τα συγχαρητήρια του στο δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Θεωρώ ότι είναι υπόθεση πολιτισμού να μην υπάρχουν μαραθώνιοι», σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής ΚΚΕ μιλώντας στην ίδια εκπομπή και πρόσθεσε χαρακτηριστικά όταν χρειάζονται τέτοιες δράσεις «κάπου πάσχει το σύστημα».

Την προφορά της ΓΣΕΕ ύψους 1.000 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΥΑΔΑ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος.

«Είναι σημαντικό να μη φτάνουμε στο σημείο να χρειάζεται αυτού του είδους η στήριξη, αλλά να προϋπάρχουν οι δομές», τόνισε ο Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.

«Ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, όσο πιο πολύ μπορεί», τόνισε μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Για τις δράσεις στήριξης του δήμου στις ευάλωτες ομάδες μίλησε η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη, στην εκπομπή «Στον αέρα» και στην Αφροδίτη Παπακαλού. «Αυτή τη χρονιά, θα φτάσουμε στο σπίτι όποιου έχει ανάγκη και στήριξη για να προσφέρουμε βοήθεια και ψυχολογική στήριξη», τόνισε.

«Η ΑΒΕΚ ΒΕΚΡΑΚΟΣ Α.Ε. συμμετέχει ενεργά στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας με την παροχή 1.000 ευρώ στο ΚΥΑΔΑ», γνωστοποίησε ο διευθυντής marketing της ΑΒΕΚ ΒΕΚΡΑΚΟΣ Α.Ε., Κωνσταντίνος Κουντούρης.

«Όλοι μαζί, να αλληλοστηριζόμαστε», δήλωσε μιλώντας στην ίδια εκπομπή η τραγουδοποιός, στιχουργός και ερμηνεύτρια Παυλίνα Βουλγαράκη.

«Να σπάσουμε τους μικρόκοσμους μας» είπε με τη σειρά της η ερμηνεύτρια, και καθηγήτρια φωνητικής Αγγελική Τουμπανάκη.

«Στη φτώχεια το δύσκολο είναι ο γενικός αποκλεισμός», σχολίασε ο διευθυντής σύνταξης του Περιοδικού Δρόμου Σχεδία, Χρήστος Αλεφάντης.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το επάγγελμα του ηθοποιού μίλησε ο ηθοποιός και Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», Ρήγας Αξελός.

Την προσφορά βιβλίων για το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο έκανε γνωστή ο Χάρης Νικολακάκης, διευθυντής των Εκδόσεων Bell.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, επεσήμανε την πλούσια κοινωνική δράση του ιδρύματος το οποίο έχει συνδέσει την μακροχρόνια διαδρομή του και την ιστορία του, με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο έχουν κι αυτοί την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βρίσκονται στα σπίτια τους», υπογράμμισε ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, μιλώντας στην εκπομπή «κάτι παίζει» και στην Κατερίνα Πουλοπούλου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή μας παρακίνησε να ρίξουμε το βλέμμα πέρα από το δικό μας μικρόκοσμο.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε Μέσα, όπως το ραδιόφωνο, όπου επικοινωνούνται τέτοιοι σκοποί», τόνισε με τη σειρά της η μουσικός, και ερμηνεύτρια, Πέννυ Μπαλτατζή.

«Να συνεχίσει ο κόσμος να είναι αλληλέγγυος, να είμαστε ενωμένοι. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα.

«Σε αυτές τις παράξενες εποχές βλέπω ότι υπάρχει μία μεταστροφή μεγάλου μέρους του κόσμου, που ζητά την επαφή, δείχνει αλληλεγγύη και κατανόηση σε πράγματα που δεν ήταν συνηθισμένος», δήλωσε ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, στην εκπομπή του Αθήνα 9.84 «Ένας αλλιώτικος κόσμος» και στην Σαπφώ Ματσιώρη.

Ο κορονοϊός με έναν τρόπο βοηθάει στο μετρηθούμε στα πολύ βασικά, στο πώς καταλαβαίνουμε τη θέση μας στην κοινωνία, πώς καταλαβαίνουμε την ατομική μας ευθύνη, πώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο του κράτους, πώς αντιλαμβάνεται το κράτος τη σχέση του με τους πολίτες, πώς στεκόμαστε στο μέγα ερώτημα της προσφοράς, είπε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

«Να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να ονειρευόμαστε. Μπορούμε να γίνουμε λίγο καλύτεροι ως άνθρωποι», δήλωσε ο τραγουδιστής, Γιάννης Κότσιρας.

«Είναι τουλάχιστον ανακουφιστικό να νιώθουν ότι έχουν κάποιον στο πλευρό τους», τόνισε η τραγουδοποιός Ανδριάννα Μπάμπαλη.

«Είναι όμως πολύ όμορφο το συναίσθημα να μπορείς να βοηθάς» είπε  μιλώντας στην ίδια εκπομπή η ηθοποιός Βίκυ Σταυροπούλου.

«Ευχαριστώ, γιατί μας δώσατε την ευκαιρία να συντονιστούμε όλοι γύρω από έναν καλό σκοπό», είπε ο τραγουδιστής Θοδωρής Βουτσικάκης.

«Να βοηθάμε αυτές τις δύσκολες εποχές», είπε ο υπεύθυνος του OPUS Inner Pleasure Αλέξανδρος Ζώης.

Αναλυτικά το έργο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ) του Δήμου Αθηναίων

Η λειτουργία του Κ.Υ.Α.Δ.Α. ξεκίνησε το 2005 με την ονομασία Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων και βασική αποστολή την παροχή φροντίδας στον άστεγο πληθυσμό της πόλης – που περιλάμβανε καθημερινή διανομή συσσιτίου και τη δυνατότητα ένταξής του σε προγράμματα φιλοξενίας. Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, η ομπρέλα των δραστηριοτήτων του Κέντρου άνοιξε. Έτσι, από το 2010 μετονομάστηκε σε Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων και πλέον, δεν υποστηρίζει μόνο τους συνανθρώπους μας που ζουν στους δρόμους της πόλης, αλλά και τους συμπολίτες μας που μπορεί να έχουν στέγη, στερούνται όμως τους βασικούς πόρους για να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα. Σήμερα, μέσω των δομών του, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης υποστηρίζει κάθε μήνα περίπου 26.000 συμπολίτες μας.

Μεταξύ άλλων, το Κ.Υ.Α.Δ.Α.:

Διαθέτει ξενώνες για τη στέγαση απόρων και αστέγων.

Διαθέτει Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Πλυντήριο, τον Κόμβο, όπου πραγματοποιείται η διανομή πακέτων βασικών τροφίμων, την «Αθηναϊκή Αγορά» (δωρεάν παροχή ενδυμάτων, υποδημάτων) και το νεοσύστατο Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο- Κατάστημα Παιχνιδιών.

Λειτουργεί Κέντρο Σίτισης για τη δωρεάν διανομή φαγητού.

Δημιούργησε πρόσφατα δύο κοινωνικά ιατρεία για την παροχή πολύτιμων υπηρεσιών υγείας στους ωφελούμενους του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Φιλοξενία αστέγων

Από τις αρχές Απριλίου αποτελεί πραγματικότητα το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, μία σύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας. Η νέα δομή (στη συμβολή των οδών Αχαρνών & Λιοσίων) αποτελείται από 55 διαμερίσματα, καθένα από το οποία περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 3 υπνοδωμάτια με τηλεόραση, καλοριφέρ, ανεμιστήρα οροφής, κουζίνα και μπάνιο. Η δομή έχει δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 400 ατόμων.
Απαρτίζεται από Υπνωτήριο, όπου χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο άστεγος μπορεί να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθεί και Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας, όπου οι φιλοξενούμενοι βρίσκουν εκτός από στέγη και σίτιση, όλη την ιατρική, ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να καταφέρουν, με αργά αλλά σταθερά βήματα, να «επιστρέψουν» στην κοινωνία.
Στο ισόγειο της νέας δομής, δημιουργείται Κέντρο Ημέρας, όπου οι άστεγοι της πόλης μπορούν να καλύπτουν βασικές, καθημερινές ανάγκες τους (πλύσιμο ρούχων, ατομικό λουτρό, σίτιση, καφέ).
Για αυτή τη νέα δομή, ως μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού, ο Δήμος Αθηναίων έλαβε πρόσφατα εύσημα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σημαντική τομή, αποτέλεσε και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Άστεγων Τοξικοεξαρτημένων που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, μια δομή που πραγματικά έλειπε από την πόλη.

Μία ακόμη εστία φιλοξενίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α., η “Εστία των Αθηνών”, αξιοποίηση κληροδοτήματος των Π.& Τ. Παντελίδη, όπου φιλοξενούνται έως και 52 άστεγοι (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας), ανακαινίστηκε πρόσφατα, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ευχάριστου περιβάλλοντος διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας που σε μεγάλη ηλικία γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής.
Σήμερα, στο σύνολο των δομών του Δήμου βρίσκονται στεγασμένοι συνολικά 330 άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα ζούσαν στο πεζοδρόμιο.

Streetwork

Αυτό είναι αποτέλεσμα της άοκνης των ομάδων του streetwork, που καθημερινά, πρωί και βράδυ βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, προσεγγίζουν αυτούς τους ανθρώπους, τους προσφέρουν άμεση, πρακτική βοήθεια (ρούχα, τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζονται), αναπτύσσουν σχέσεις μαζί τους και τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες στέγασης που είναι διαθέσιμες στην πόλη.
Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του streetwork, για τη λύση του προβλήματος της αστεγίας στην πόλη, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. προχώρησε στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων του και στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την ενίσχυσή του. Έτσι, περισσότεροι επιστήμονες (κοινωνικοί λειτουργοί/ ψυχολόγοι) βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.
Στα σχέδια της διοίκησης του Κ.Υ.Α.Δ.Α. είναι η περαιτέρω ενίσχυση του streetwork με πολλαπλασιασμό των ομάδων που πρωί και βράδυ θα βρίσκονται στους δρόμους της πόλης.
Πρόσφατα, οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), ενισχύθηκαν με ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές οι οποίοι πραγματοποιούν καθημερινά δειγματοληπτικά rapid test και θερμομετρήσεις σε ανθρώπους που παραμένουν στους δρόμους, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών στον Covid-19 ατόμων και την διακομιδή τους στα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης.
Σε ακραία καιρικά φαινόμενα, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. πραγματοποιεί παρεμβάσεις στον δρόμο σε 24ωρη βάση, προκειμένου να παράσχει ακόμη πιο αποτελεσματική βοήθεια.

Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών- Κοινωνικό Εμπορικό Κέντρο

Πρόκειται για το κέντρο υλοποίησης των προγραμμάτων.
Στον χώρο του Κόμβου πραγματοποιείται η διανομή των τροφίμων και των υπολοίπων ειδών (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια, σχολικά, παιχνίδια κ.λπ.) που παρέχονται στους ωφελούμενους.
Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Φρουραρχείου, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης. Μάλιστα το σύνολο των καταστημάτων ανακαινίστηκαν πλήρως, ώστε να θυμίζουν αληθινά μαγαζιά και να δίνουν την αίσθηση στους ωφελούμενους ότι «ψωνίζουν» από ένα πραγματικό κατάστημα. Ο χώρος του Κόμβου Αλληλοβοήθειας έχει πλέον μετατραπεί σε ένα Κοινωνικό Εμπορικό Κέντρο (Mall), όπου λειτουργούν:

Κοινωνικό Φαρμακείο- Προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε τουλάχιστον 3.000 άπορους και ανασφάλιστους πολίτες.

Κοινωνικό Παντοπωλείο & Κόμβος- Υποστηρίζει άτομα και οικογένειες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (είδη ατομικής υγιεινής, καθαριστικά σπιτιού κ.ο.κ.).

Κοινωνικό Πλυντήριο- Απευθύνεται σε οικογένειες που δεν έχουν πλυντήριο στο σπίτι τους με στόχο να μην στερηθούν την καθαριότητα των ρούχων και την αίσθηση αξιοπρέπειας που αυτή εξασφαλίζει.

Αθηναϊκή Αγορά – Παρέχει δωρεάν καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, υπόδησης, εσώρουχα και ελαφρύ οικιακό εξοπλισμό.

Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο – Κατάστημα Παιχνιδιών – Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο με στόχο να προσφέρει χαρά στα 2.345 παιδιά των οικογενειών που υποστηρίζονται από το

Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά προμηθεύονται δωρεάν σχολικά είδη, αλλά και παιχνίδια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Προγράμματα στήριξης οικογενειών που επλήγησαν από τον COVID-19

O νέος κορονοϊός άλλαξε τα δεδομένα για πολλές οικογένειες, και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανάγκη στήριξης οικογενειών που επλήγησαν από την πανδημία με απώλεια εισοδήματος ή/και εργασίας, με δύο νέα προγράμματα:

1. Σε συνεργασία με την Pepsico Ελλάδος (Tasty Foods και Pepsico HBH), το Κ.Υ.Α.Δ.Α. ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης 140 οικογενειών με ανήλικα παιδιά, που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εν μέσω κορονοϊού.
Οι οικογένειες που συμμετέχουν λαμβάνουν επί ένα εξάμηνο (κάθε 15 ημέρες) βασικά είδη σούπερ μάρκετ (πακέτα τροφίμων, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά), αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη από τους αρμόδιους επιστήμονες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους).

2. Ένα δεύτερο πρόγραμμα στήριξης 340 οικογενειών που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία αναπτύχθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και τη Lidl Ελλάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι οικογένειες λαμβάνουν ανά 15μερο πακέτα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (προϊόντων ατομικής υγιεινής, οικιακών καθαριστικών, χαρτικών κ.λπ.) και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Κέντρο Σίτισης

Περισσότεροι από 500 ωφελούμενοι λαμβάνουν τέσσερις φορές τον μήνα εβδομαδιαίο πακέτο τροφίμων μακράς διαρκείας.
Επιπλέον, το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει αναλάβει τη σίτιση στις δομές υποστήριξης αστέγων της πόλης, ενώ διανομή φαγητού πραγματοποιούν καθημερινά και οι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στους ανθρώπους που παραμένουν στους δρόμους της πόλης. Καθημερινά, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων διανέμει περίπου 900- 1.000 πλήρη γεύματα.

Κοινωνικά ιατρεία

Τον τελευταίο μήνα το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έκανε δύο ακόμη σημαντικά βήματα στην προσφορά πολύτιμων υπηρεσιών προς τους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας, με τη δημιουργία δύο Κοινωνικών Ιατρείων (παθολογικού-χειρουργικού ιατρείου και ιατρείου ψυχικής υγείας) στο κτίριο της Πειραιώς.
Το πρώτο παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανθρώπους της πόλης που ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, αλλά και τη δυνατότητα δωρεάν συνταγογράφησης της φαρμακευτικής του αγωγής για τις ιατρικές ειδικότητες που διαθέτει το Κ.Υ.Α.Δ.Α.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας, στελεχωμένο με δύο ψυχιάτρους και τέσσερις ψυχολόγους προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής και ψυχιατρικής υποστήριξης στους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Οι ωφελούμενοι του Κ.Υ.Α.Δ.Α. μπορούν εκτός από ατομικές συνεδρίες, να λάβουν υπηρεσίες υποστήριξης, τηλεφωνικά και διαδικτυακά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα