back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα Χριστούγεννα της πανδημίας: SMS και στην αποχώρηση από το ρεβεγιόν, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22:00 και σαρωτικοί έλεγχοι

Διαβάστε επίσης

Χωρίς κάλαντα, ρεβεγιόν με SMS μάλλον το μεσημέρι, δώρα, φιλιά και αγκαλιές μέσω διαδικτύου και απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00 – 05:00 . Είναι μετά βεβαιότητας οι πιο παράξενες εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αυτές που έρχονται, με την εικόνα να συμπληρώνουν οι επικείμενοι σαρωτικοί έλεγχοι της αστυνομίας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δεν άφησαν κανένα περιθώριο για χαλάρωση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση γιατί το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού έχει αρχίσει πια να μειώνεται αισθητά.

Το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες ημέρες, ιδίως τις βραδινές ώρες, οπότε ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και η αυστηροποίηση των ελέγχων σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες Αρχές τέθηκαν επί τάπητος σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στόχος η αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας τις ημέρες των γιορτών.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γγ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Άγγελος Μπίνης, ο γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο γγ Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα συνδυαστεί εκτεταμένους ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ. Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι μετακινήσεις μετά τις 10 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί επιτρέπονται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. ” Οπότε η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ”, είπε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τα μέτρα που θα λάβει τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είπε: “Σίγουρα θα είναι αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια, σημείωσε ότι η ΕΛΑΣ είναι υποχρεωμένη να παρέμβει λόγω και της αναφοράς στην ΚΥΑ και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με όλους τους νόμιμους τύπους που είναι η παρουσία εισαγγελέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Οικονόμου: Αποστολή SMS και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η μετακίνηση της ημέρες των εορτών για τη μετάβαση στα ρεβεγιόν θα γίνεται με αποστολή μηνύματος στο 13033 του κωδικού 6. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη , Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε επίσης σήμερα πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 προανήγγειλε πως οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και θα είναι αυστηροί. Σε ό,τι αφορά τον εκκλησιασμό των πιστών, αυτός είπε ότι πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης για τον σκοπό της μετακίνησης και έχοντας κατά νου πως είναι αυστηρά περιορισμένος ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στους Ιερούς Ναούς.

Τα μέτρα για τους χώρους λατρείας

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και τις 6 Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Παράλληλα σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Στο ρεβεγιόν μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες και SMS

Η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς από τους 33.723 εντοπίστηκαν λιγότερα από 1000 κρούσματα και συγκεκριμένα 853, ενώ μικρή αλλά σταθερή μείωση παρατηρείται πλέον και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών (491 χθες). Δυστυχώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 4.340 μετά την απώλεια άλλων 83 ασθενών.

Παρά τη γενική καλή εικόνα που αρχίζει να αχνοφαίνεται μετά από 46 μέρες lockdown, οι ισορροπίες είναι ακόμα πολύ εύθραυστες και ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε για νέα μέτρα την Πρωτοχρονιά εάν τις επόμενες ημέρες υπάρξει χαλάρωση.
Τα φετινά Χριστούγεννα απαιτούν θυσίες και η ισχυρή σύσταση είναι στα μεσημεριανά ρεβεγιόν να βρεθούν το πολύ 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, ενώ και για να μετακινηθούμε θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6. Οι λοιμωξιολόγοι από την πλευρά τους απευθύνουν συστάσεις για περιορισμένες επαφές στη διάρκεια των εορτών και ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα ίδια άτομα.

Χωρίς κάλαντα οι γιορτές

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να πουν τα κάλαντα, καθώς πέρα του ότι φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά, δεν προβλέπεται και κάποια μετακίνηση για το λόγο αυτό.

Οι οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ γαι ενα ασφαλές Ρεβεγιόν 

Το CDC συνεχίζει να συστήνει την αναβολή των ταξιδιών και τη διαμονή στο σπίτι, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.

Καλεσμένος σε μια συγκέντρωση

Συνομιλήστε με τον οικοδεσπότη για να κατανοήσετε τις προσδοκίες του από τη συγκέντρωση.

Φέρτε τα δικά σας τρόφιμα, ποτά, πιάτα, φλιτζάνια, σκεύη και πακέτα καρυκευμάτων.

Φορέστε μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Αποφύγετε να φωνάζετε ή να τραγουδάτε.

Μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι ή είστε κοντά σε κάποιον που πιστεύει ότι μπορεί να έχει ή να έχει εκτεθεί στον ιό.

Είναι αποδεκτό αν αποφασίσετε να μείνετε σπίτι και να μείνετε χωριστά από τους άλλους. Κάντε ό, τι είναι καλύτερο για εσάς.

Οικοδεσπότης σε συγκέντρωση

Εάν επιλέξετε να έχετε επισκέπτες στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι όλοι ακολουθούν τα μέτρα για να κάνουν τις γιορτές των διακοπών ασφαλέστερες. Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εορτή σας σε προστατευμένο περιβάλλον περιλαμβάνουν:

Συνομιλήστε με τους καλεσμένου σας εκ των προτέρων για να ορίσετε τα όρια και τις προσδοκίες για τη γιορτή.

Περιορίστε τον αριθμό των επισκεπτών σε συγκεκριμένο αριθμό  και σύνθεση τόσο για τα Χριστούγεννα οσο και για τη Πρωτοχρονιά.

Διοργανώστε, εαν είναι δυνατόν, μικρή, υπαίθρια γιορτή με την οικογένεια και τους φίλους σας που ζουν στην κοινότητά σας, όταν το επιτρέπει ο καιρός.

Διαθέστε επιπλέον αχρησιμοποίητες μάσκες για τους καλεσμένους σας και ενθαρρύνετε τον καθένα να τις φορέσει μέσα και έξω.

Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που αγγίζετε συχνά κατά τη χρήση.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου 

Οι δύο πλατφόρμες που έχουν αναπτυχθεί για τους δωρεάν ελέγχους για τον κορονοϊό testing.gov.gr και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών emvolio.gov.gr , είναι τα ισχυρά όπλα της κυβέρνησης για την ομαλή διεξαγωγή των μαζικών ελέγχων και των εμβολιασμών.

Λίγα 24ωρα απέμειναν για τους πρώτους εμβολιασμούς που θα γίνουν στην Ελλάδα. Στις 27 Δεκεμβρίου οι υγειονομικοί των νοσοκομείων αναφοράς θα κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης οι γιατροί έχουν δηλώσει σε πολύ υψηλό ποσοστό, σχεδόν 70%, ότι θα κάνουν το εμβόλιο.
Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να εμβολιαστούν σε ποσοστό 40%, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι η θετική στάση των εργαζομένων στη θωράκιση έναντι του κορονοϊού θα είχε αποτυπωθεί σε υψηλότερο ποσοστό εάν οι αρμόδιοι στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν τηρήσει άλλη συμπεριφορά έναντι των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία καταλογίζει βιασύνη στην καταγραφή, πιέσεις στους εργαζόμενους και έλλειμμα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η θετική δήλωση των υγειονομικών αποτυπώνεται ως εξής:

Αττικόν: 550 εργαζόμενοι δήλωσαν πως θα εμβολιαστούν σε σύνολο 2.000

Θριάσιο: 300 στους 1200 (συνεχίζεται η καταγραφή)

Ευαγγελισμός: 1.500 εργαζόμενοι στους 3.200

Δρομοκαΐτειο: 226 στους 618

Γεννηματάς Αθηνών: 640 εργαζόμενοι στους 2.100

Ελπίς: 250 στους 750

Νίκαιας: 600 στους 2.100

Ιπποκράτειο Αθηνών: 660 σε σύνολο 1.300

Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης: 100 στους 250

Άγιος Ανδρέας Πατρών: 360 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.150

Πανεπιστημιακό Λάρισας: 720 στους 1.820

Νοσοκομείο Χαλκίδας: 320 σε σύνολο 620

Νοσοκομείο Καβάλας: 453 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.050

Νοσοκομείο Χανίων: 500 εργαζόμενοι στους 1.226

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 850 στους 2.000.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα