back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Zωή Δεμέστιχα στον Αθήνα 9.84: Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια

Διαβάστε επίσης

 

Για το εμβόλιο κατά του κορονοιού και την πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργικών αντιδράσεων, μίλησε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Ζωή Δεμέστιχα, στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου.

Οπως ανέφερε «είναι σπάνιες και μικρού στατιστικού αποτελέσματος οι αλλεργικές αντιδράσεις γενικά στα εμβόλια. Σε 1,5 εκατομμύριο δόσεις παρατηρήθηκαν τέτοιου είδους προβλήματα μόνον σε οκτώ με εννέα περιπτώσεις». Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λίγα δεδομένα σε σχέση με τα εμβόλια κατά του covid 19, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «εντοπίζονται πολύ λίγες αλλεργικές αντιδράσεις με σχετική επικινδυνότητα, αλλά δεν προκαλούν ανησυχία, καθώς αντιμετωπίζονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης όπου και μπορούν να αναταχθούν. Γι αυτό και οι εμβολιαζόμενοι θα πρέπει να παραμένουν εκεί για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας.»

Αναλυτικά:

«Oι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες και μικρού στατιστικού αποτελέσματος. Είναι ενδεικτικό ότι σε 1,5 εκατομμύριο δόσεις παρατηρήθηκαν τέτοιου είδους προβλήματα μόνον σε οκτώ με εννέα περιπτώσεις.

Σε σχέση με τα εμβόλια κατά του covid 19 έχουμε λίγες γνώσεις κυρίως από χώρες οι οποίες ήδη ξεκίνησαν το πρόγραμμα των εμβολιασμών.
Ωστόσο, εντοπίζονται πολύ λίγες αλλεργικές αντιδράσεις με σχετική επικινδυνότητα, αλλά δεν προκαλούν ανησυχία καθώς αντιμετωπίζονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης όπου και μπορούν να αναταχθούν. Γι αυτό και οι εμβολιαζόμενοι θα πρέπει να παραμένουν εκεί για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας.

Μια αλλεργική, αναφυλακτική αντίδραση λογίζεται ως σοβαρή επειδή δεν είναι τοπική όπως πχ ένα εξάνθημα, αλλά συστηματική, διότι παίρνουν μέρος συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού με προεξάρχον στην επικινδυνότητα, το καρδιαγγειακό. Οι πρώτες ενδείξεις αφορούν στην πολυεθυλαινογλυκόλη, ένα πολυμερές που εμπεριέχεται σε επεμβατικά σκευάσματα για εντερικές παθήσεις, δυσκοιλιότητα και χρησιμοποείται σε υποκλισμούς. Ωστόσο πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες αντιδράσεις.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν εκδηλώσει στο παρελθόν ιδιοπαθή αναφυλαξία το αίτιο της οποίας είναι άγνωστο ή σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων ή ακόμη παρουσίασαν αναφυλαξία σε άλλα εμβόλια με το ίδιο έκδοχο που εμπεριέχεται σε εκείνο για τον κορονοιό. Ομως, όσοι έχουν εκδηλώσει αναπνευστική αλλεργία πχ στη γύρη των λουλουδιών ή στα οστρακοειδή διατρέχουν ακριβώς τον ίδιο κίνδυνο με τον γενικό πληθυσμό.

Πρέπει να γνωρίζουμε τι μας έχει προκαλέσει αλλεργία και στη κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η εξατομίκευση των περιπτώσεων όπως και ο ρόλος του αλλεργιολόγου, ο οποίος καλείται να ζυγίσει, να κάνει μια εξισορρόπηση μεταξύ δυνητικού κινδύνου και οφέλους από τον εμβολιασμό. Πάντως οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι λίγες.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα