back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σεισμός – Κροατία: Επτά νεκροί και τεράστιες καταστροφές

Διαβάστε επίσης

Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα στην Κροατία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, τα έξι από τα θύματα είναι όλοι τους άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην Γκλίνα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 20 πιο ελαφρά.

«Η έρευνα στα συντρίμμια συνεχίζεται», ανέφερε η αστυνομία.

Στο μεταξύ η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει έναν πυρηνικό της σταθμό για προληπτικούς λόγους. Το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ανακοίνωσε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ζάγκρεμπ, όπου πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ανακοίνωσε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο N1 μετέδωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Πέτρινια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

Το N1 μετέδωσε δηλώσεις αξιωματούχου της πόλης ο οποίος είπε πως ένα 12χρονο παιδί στην Πέτρινια σκοτώθηκε, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Μετέδωσε πλάνα που δείχνουν διασώστες να ανασύρουν ζωντανούς έναν άνδρα και ένα παιδί από τα ερείπια ενός κτιρίου.

Άλλα πλάνα δείχνουν ένα σπίτι που η στέγη του έχει υποχωρήσει. Η δημοσιογράφος είπε πως δεν γνωρίζει αν βρισκόταν κάποιος άνθρωπος μέσα στο σπίτι.

Ο Τόμισλαβ Φαμπιάνιτς, επικεφαλής της υπηρεσίας επειγόντων ιατρικών περιστατικών στη Σίσακ, κοντά στην Πέτρινια, δήλωσε πως υπάρχουν πολλοί τραυματίες στην Πέτρινια και στη Σίσακ.

«Υπάρχουν κατάγματα, διασείσεις και ορισμένοι χρειάστηκε να χειρουργηθούν», είπε.

Στις προσπάθειες διάσωσης συμμετέχει ο στρατός, ενώ η παροχή ηλεκρικού ρεύματος έχει διακοπεί στo κέντρο της πόλης.

Το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA μετέδωσε πως ο μοναδικός σταθμός πυρηνικής ενέργειας στο Κέρσκο που βρίσκεται 100 χλμ από το επίκεντρο έκλεισε για προληπτικούς λόγους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, όπου πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, σε μερικούς από τους οποίους είχαν πέσει κεραμίδια από τις στέγες των σπιτιών και άλλα μπάζα. Έγινε επίσης αισθητός στις γειτονικές Βοσνία και Σερβία.

Χθες Δευτέρα σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Κροατία και πάλι κοντά στην Πέτρινια προκαλώντας μόνο ελαφρές υλικές ζημιές. Τον Μάρτιο σεισμός 5,3 βαθμών σημειώθηκε στο Ζάγκρεμπ, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 27.

Οι δεσμεύσεις της ΕΕ βοηθούν
Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς στο τηλέφωνο σχετικά με τη βοήθεια της ΕΕ προς το κράτος μέλος.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», έγραψε στο Twitter.

Συλλυπητήρια από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Με ανάρτηση στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τον Πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς για τα θύματα του σεισμού, που έπληξε την χώρα του, και ευχήθηκε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες.

Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμη για βοήθεια εάν χρειαστεί 

Τη συμπαράστασή του στον λαό της Κροατίας μετά τον σημερινό σεισμό εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλώνει επίσης πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας είναι σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί να προσφέρει βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους της # Κροατίας που αντιμετωπίζουν τα επακόλουθα του σημερινού σεισμού. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μας είναι έτοιμη να βοηθήσει», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Κροάτη ΥΠΕΞ

Την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στον λαό της Κροατίας που δοκιμάζεται από τον σεισμό, αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια, εξέφρασε στον Κροάτη ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Επικοινώνησα με τον ομόλογό μου της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlic Radman) προκειμένου να εκφράσω την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στο λαό της χώρας που δοκιμάζεται από τον σεισμό, καθώς και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια» γνωστοποίησε συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

«Έτοιμοι να βοηθήσουμε»
Τη σεισμική δραστηριότητα στην Κροατία παρακολουθεί ανήσυχη και η Ευρώπη. Μέσω Twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή χώρα, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμη να τη στηρίξουμε» ενώ υπογράμμισε ότι ζήτησε ήδη από τον ευρωπαίο επίτροπο διαχείρισης κρίσεων Janez Lenarcic να είναι σε επιφυλακή.

«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στους τραυματισμένους και στους διασώστες στην πρώτη γραμμή. Αυτή τη δύσκολη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει την πλήρη στήριξή της στον λαό της Κροατίας και στον πρωθυπουργό της Αντρέι Πλένκοβιτς», έγραψε εξάλλου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 

Την ετοιμότητά της να προσφέρει βοήθεια στην δοκιμαζόμενη από τον σεισμό Κροατία εξέφρασε και η Πολιτική Προστασία της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα