back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παλαιστίνη: Κοινή στρατιωτική άσκηση ενόπλων ομάδων στη Γάζα, ρίψεις ρουκετών

Διαβάστε επίσης

Ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες πραγματοποιούν σήμερα για πρώτη φορά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης ρουκετών στη θάλασσα, για να σηματοδοτήσουν την επέτειο του πολέμου του 2008 με το Ισραήλ, ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

Αυτή η επιχείρηση, διάρκειας περίπου 12 ωρών στην οποία μετέχουν 14 ένοπλες ομάδες, “στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των μαχητών”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη της Γάζας εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Η άσκηση, που παρουσιάζεται ως η πρώτη του είδους, υπογραμμίζει την “ενότητα όλων των ομάδων αντίστασης” στον Ισραηλινό εχθρό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, του οποίου το πρόσωπο ήταν όλο σχεδόν καλυμμένο με την παλαιστινιακή μαντίλα, την κεφίγια.

Σύμφωνα με ένα μέλος ένοπλης φατρίας, εκατοντάδες μαχητές συμμετέχουν στην άσκηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δοκιμαστούν διάφοροι τύποι πυραύλων, μερικοί από τους οποίους έχουν εμβελεια 200 χλμ.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αρκετές παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις αναμένεται να οργανωθούν τους επόμενους μήνες.

“Αυτή η άσκηση στέλνει το μήνυμα ότι η παλαιστινιακή αντίσταση έχει φτάσει σε ένα προχωρημένο στάδιο κατασκευής δεκάδων χιλιάδων πυραύλων” ικανών να πλήξουν το Ισραήλ “σε οποιαδήποτε επερχόμενη μάχη”, δήλωσε ο Μουσίρ αλ-Μάσρι υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, σε ανακοίνωση.

Ρουκέτες ερρίφθησαν σήμερα το πρωί προς την Μεσόγειο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-‘Ακσα της Χαμάς, του ένοπλου ισλαμικού κινήματος που έχει την εξουσία στη Γάζα από το 2007 και του οποίου η ένοπλη πτέρυγα, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, μετέχει στην άσκηση.

Λόγω της άσκησης προσομοίωσης, απαγορεύτηκε η πρόσβαση των ψαράδων στη θάλασσα και έκλεισε ο κύριος παραλιακός δρόμος.

– “Πυρήνας στρατού” –

Σύμφωνα με παλαιστινιακά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός στρατός αύξησε το επίπεδο συναγερμού λόγω των ασκήσεων. Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο στρατός δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Για τον Παλαιστίνιο αναλυτή Ιμπραήμ Χαμπίμπ, ειδικό σε στρατιωτικά θέματα, ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να δημιουργήσει μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των ενόπλων ομάδων στο παλαιστινιακό έδαφος.

Οι ομάδες αυτές “θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη συγκέντρωση διαφορετικών φατριών σε ένα σώμα, όπως ο πυρήνας ενός μελλοντικού στρατού”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η σημερινή άσκηση πραγματοποιείται την επομένη της εκτόξευσης βλήματος από τη Γάζα που δεν πέρασε στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε τη νύχτα ο ισραηλινός στρατός.

Πραγματοποιείται επίσης μερικές ημέρες μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα, κατά τη διάρκεια των οποίων δύο Παλαιστίνιοι πολίτες — από τους οποίους ένα παιδί — τραυματίστηκαν ελαφρά — και τα οποία έγιναν σε αντίποινα για τα βλήματα που ερρίφθησαν.

Το Ισραήλ ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 2008 μεγάλη αεροπορική επίθεση και στη συνέχεια χερσαία για να θέσει τέλος στις ρίψεις ρουκετών από τον θύλακα. Κατά τη διάρκεια της “Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι” όπως ονομάστηκε, σκοτώθηκαν 1.440 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί.

Έκτοτε, η Χαμάς και το Ισραήλ αναμετρήθηκαν σε δύο ακόμη πολέμους (το 2012 και το 2014).

Δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, έναν θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό την τελευταία και πλέον δεκαετία, μαστίζεται από τη φτώχεια και βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα