back to top
38 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

38 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Βασικά θέματα: Η εξασφάλιση ακόμα περισσότερων δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer/ Biontech από την Ε.Ε και η σημερινή υπογραφή του «διαζυγίου» ΕΕ – ΗΒ είναι από τα βασικά θέματα στον ευρωπαϊκό/ διεθνή Τύπο.

Για εμβολιασμούς: Υπάρχει μια αυξανόμενη ανυπομονησία σε αρκετά κράτη – μέλη σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και γι’ αυτό η Ε.Ε πρόκειται να αγοράσει επιπρόσθετες 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, το μόνο δηλαδή που προς το παρόν έχει άδεια και έγκριση χρήσης στην Ε.Ε. Αυτό ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρει το Politico.

Η πλήρης συμφωνία μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες δόσεις, πέραν του συγκεκριμένου αριθμού. Επισήμως κάθε φιαλίδιο περιλαμβάνει ποσότητα αρκετή για πέντε δόσεις. Στην πραγματικότητα μπορεί να εξυπηρετεί και έξι δόσεις με την Ιταλία να εγκρίνει τη χρήση αυτών των ποσοτήτων. Αν υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και έξι δόσεις τότε η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή θα επαναπροσδιορίσει και τους όρους χρήσης του. Την ίδια ώρα, αναμένεται εξάλλου και η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στις αρχές Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν οι FT τα ταξίδια και η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ ΗΒ και Ε.Ε έχει ήδη διαταραχθεί εδώ και μια εβδομάδα λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού και της ανησυχίας εξάπλωσης του σε όλη την Ε.Ε.

Πάντως, στη Γαλλία όπως αναφέρει η Monde η κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και μετά σε πόλεις και περιοχές όπου ανεβαίνουν τα κρούσματα. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν.

Στην Ιταλία «από αύριο κόκκινες ζώνες παντού» αναφέρει η Corriere de la Sera. Από αύριο 31 Ιανουαρίου η Ιταλία μπαίνει σε «κόκκινη ζώνη» και έως τις 3 Ιανουαρίου. Τα περισσότερα μαγαζιά θα είναι κλειστά και μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καπνοπωλεία και κιόσκια για εφημερίδες θα είναι ανοιχτά. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν μόνο με σχετική άδεια για λόγους εργασίας και υγείας ενώ θα μπορούν να επισκεφθούν μόνο τους γονείς τους και αν αυτοί βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια.

Το Politico δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς περιέλαβε αρκετά στελέχη της παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε δοθεί προτεραιότητα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και εργαζόμενους και ενοικους σε οίκους ευγηρίας. Δεκάδες υπουργοί έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο, σημειώνει ενώ αναφέρει και τις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook «Υπουργοί και γ.γ που μπήκαν στη σειρά για μια σέλφι με το εμβόλιο δεν είναι συμβολικές κινήσεις αλλά ρουσφέτι».

Στη Βρετανία: Η κρίση με τον κορονοϊό αλλά και η ψηφοφορία της συμφωνίας για το Brexit σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ένα από τα βασικά θέματα στον βρετανικό Τύπο.

Οι Times αναφέρουν ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Λονδίνου και πως υπάρχει ήδη σχεδιασμός για μεταφορά ασθενών σε άλλα μέρη της χώρας.

Από την πλευρά του ο Guardian αναφέρει ότι οι γιατροί ανησυχούν πως πολύ σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με «εξαιρετικά δύσκολες επιλογές» σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να μπαίνουν στις ΜΕΘ και ποιοι όχι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “i” η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέους περιορισμούς στις περισσότερες περιοχές της Αγγλίας επιπέδου 4. Η Sun κατονομάζει τις περιοχές: Λανκασιρ, Μέση Αγγλία και Κούμπρια.

Σε ο,τι αφορά τους εμβολιασμούς η Daily Mirror αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες οίκων ευγηρίας κατηγορούν την κυβέρνηση για αθέτηση των υποσχέσεων για προτεραιοποίηση των ενοίκων αλλά και του προσωπικού των οίκων σε ό,τι αφορά τη λίστα των εμβολιασμών. Αναφέρει ότι στην εν λόγω λίστα βρίσκονται μόνο 2,900 οίκοι ευγηρίας, όταν συνολικά στο ΗΒ είναι 15.000. Εκπρόσωπος του NHS διαβεβαιώνει ότι το γούμενο αυτό θα αυξηθεί μετά την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σήμερα υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της επαναλειτουργίας των γυμνασίων στην Αγγλία. Προς εξέταση το ερώτημα αν η καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων έως τα μέσα Ιανουαρίου θα βοηθήσει στη μείωση της μεταδοτικότητας του ιου. Μια πηγή μιλώντας στην εφημερίδα παραδέχθηκε πως «μιας εβδομάδας καθυστέρηση δεν θα είναι αρκετή για τους ειδικούς. Αν πρόκειται να κάνουμε κάτι, θα πρέπει να αφορά όλο το μήνα Ιανουάριο».

Για Brexit: Η ψηφοφορία για την εμπορική συμφωνία που αναμένεται σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι επίσης ένα από τα βασικά θέματα στις βρετανικές εφημερίδες.

Η Daily Mail αναφέρει ότι την ίδια στιγμή που θα διεξάγεται η ψηφοφορία η συμφωνία θα υπογράφεται στις Βρυξέλλες προτού μεταφερθεί με πολεμικό αεροσκάφος της RAF στο Λονδίνο, προκειμένου να μπει και η υπογραφή του Τζόνσον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Βασίλισσα θα αναμένει στο κάστρο του Γουϊνσδορ προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της λίγο πριν τα μεσάνυχτα. «Μια πράγματι μνημειώδης μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο» όπως λέει χαρακτηριστικά η Express.

Δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή τελετή υπογραφής για τις συμφωνίες του Brexit, (τρεις στο σύνολο: μια για το εμπόριο & τη συνεργασία, μια για την ανταλλαγή πληροφοριών και μια ακόμα για το Euratom) ούτε καν μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφέρει το Politico. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ θα υπογράψουν τα δύο αντίτυπα των συμφωνιών στις Βρυξέλλες. Τα κείμενα μετά θα «πετάξουν» με πολεμικό αεροσκάφος και θα μεταφερθούν συνοδεία Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Το απόγευμα αναμένεται να υπογραφούν στο Λονδίνο από τον Μπόρις Τζόνσον. Και τα δύο αντίτυπα έχουν μπλε εξώφυλλο. Όμως μόνο ένα, αυτό που θα μπει στα αρχεία του Συμβουλίου θα φέρει τα αστέρια της Ε.Ε..

Στη Γαλλία: Αίσθηση έχει προκαλέσει αποκάλυψη της Monde για μια συνάντηση ανάμεσα σε έναν από τους έμπιστους συμβούλους του προέδρου Μακρόν και την ανιψιά της Λεπέν και πρώην βουλευτή του Εθνικού Μετώπου, Μαριόν Μαρεσάλ. Μια συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο του Παρισιού στα μέσα Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Μπρινό Ροζέρ-Πετί και κρατήθηκε μυστική μέχρι σήμερα – γεγονός που πληθαίνει τα ερωτήματα και εντείνει τις αντιδράσεις, τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος όσο και στην αντιπολίτευση. Μπορεί η 31χρονη εγγονή του ιδρυτή του Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν και ανιψιά της κόρης και διαδόχου του Μαρίν Λεπέν να έχει επισήμως αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής – για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στη Λυών, όπως η ίδια λέει επισήμως – όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι φιλοδοξίες της δεν θα της επιτρέψουν να μείνει για πολύ μακριά από τις εξελίξεις. Σημειώνουν δε πως το πιθανότερο σενάριο είναι πως προετοιμάζει ήδη την επιστροφή της, αναμένοντας απλώς την κατάλληλη στιγμή – η οποία δεν αποκλείεται να έρθει μετά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2022. Επομένως τα ερωτήματα πληθαίνουν γύρω από τη συνάντηση της με τον Ροζέρ Πετί. «Θέλησα να διαπιστώσω τι έχει να πει και κατά πόσο αυτό συνάδει με την κοινή γνώμη, κάτι που δεν συμβαίνει. Αναγκάστηκα να συμπεράνω πως δεν συμφωνούμε», σχολίασε ο ίδιος, απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις. Από την πλευρά της, η Μαρεσαλ είπε απλά «Ο Μπρινό Ροζέρ-Πετί με προσέγγισε μέσω ενός φίλου για να ζητήσει να βρεθούμε. Η αρχή μου είναι να μην αρνούμαι ποτέ να συζητήσω, ειδικά όταν είμαι περίεργη να γνωρίσω τον άνθρωπο ο οποίος απολάμβανε να με αποκαλεί Ναζί κάθε δεύτερη εβδομάδα όσο ήμουν βουλευτής».

Για Λαβρόφ – Τσαβούσογλου: Με βασική αιχμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Άγκυρας λόγω της απόκτησης των S-400 οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας εξαπέλυσαν κοινή επίθεση εναντίον της πολιτικής των κυρώσεων των ΗΠΑ, αναφέρει η Sabah. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες στο Σότσι με τον Τσαβούσογλου να χαρακτηρίζει για ακόμα μία φορά «παράνομες»τις κυρώσεις και ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του, όπως είπε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα υπαναχωρήσει στις προθέσεις της, υπενθύμισε ότι η συμφωνία για τους S-400 έχει υπογραφεί και διεμήνυσε ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την Τουρκία. Στο θέμα των αμερικανικών κυρώσεων με αιχμές και στην ΕΕ αναφέρθηκε και ο Λαβρόφ, εξαίροντας τη συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας, στις οποίες, όπως είπε, η Δύση επέβαλε κυρώσεις γιατί ακολούθησαν ανεξάρτητη πολιτική, βασισμένη στις εθνικές τους προτεραιότητες. Με τον «πόλεμο» ΗΠΑ – Ρωσίας να συνεχίζεται και μέσω Τουρκίας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι επαναβεβαιώθηκε η αμοιβαία εστίαση Μόσχας – Άγκυρας στην ανάπτυξη της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, «παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσιγκτον, η οποία δημιουργεί λόμπι για τα συμφέροντα των αμερικανικών κατασκευαστών χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους εκτός αγοράς». Οι εξελίξεις στη Λιβύη και η εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τέθηκαν επίσης επί τάπητος, με Τσαβούσογλου και Λαβρόφ να επαναλαμβάνουν τις δεσμεύσεις τους.

Για Αργεντινή: «Η Αργεντινή νομιμοποιεί τις αμβλώσεις» αναφέρει η Pais. Έγινε νόμος σε μια χώρα βαθιά Καθολική. Στην Αργεντινή, οι γυναίκες που επιθυμούν διακοπή της κυήσεως θα μπορούν να το κάνουν νόμιμα μέσω του συστήματος υγείας. Η Γερουσία ενέκρινε τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ισπανίας) τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων έως την 14η εβδομάδα κύησης με 38 ψήφους υπέρ, 29 κατά και μια αποχή. Ακυρώθηκε επί της ουσίας ένας νόμος που ίσχυε από το 1921 και που επέτρεπε την άμβλωση μόνο για λόγους ιατρικούς σε περίπτωση που ήταν σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. «Τα καταφέραμε. Έγινε νόμος» ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα που ακούστηκαν έξω από το κτίριο της Γερουσίας από συγκεντρωμένες γυναίκες, η πλειοψηφία των οποίων έκλαιγε από χαρά για τη νίκη σε αυτή τη μεγάλη «μάχη».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα