back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καλή Χρονιά και… σύντομα ν’ ανταμώσουμε!

Διαβάστε επίσης

Μπορεί το 2020 να φεύγει όμως η πανδημία του κορονοϊού μένει. Υποδέχεται το ίδιο απειλητικά το 2021 το οποίο, αν και νέο έτος, έρχεται “σκυφτό”, φορτωμένο όχι μόνο με εμβόλια αλλά και με αμέτρητα προβλήματα.

Ο καινούργιος χρόνος ανατέλει στην σκιά μιας παγκόσμιας κρίσης που, εδώ και μήνες, σαρώνει την καθημερινότητά μας, διδάσκοντάς μας, με τον πιο βίαιο τρόπο, ότι δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των συνδυασμών της Αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων μίλησαν στον Αθήνα 9.84 για τις προτεραιότητες που επιβάλλει στον δήμο, για το 2021, η τρέχουσα συγκυρία. Κοινή ευχή όλων τους είναι ο νέος χρόνος να φέρει υγεία.

“Να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό”, Νάσος Ηλιόπουλος, Ανοιχτή Πόλη

Όταν αφήνεις πίσω σου μια χρονιά σαν το 2020, η πρώτη ευχή που σου έρχεται στον νου είναι αυτονόητη, υγεία! Μαζί με την υγεία όμως υπάρχει άλλη μια ευχή, με το καλό και σύντομα να ανταμώσουμε. Να μπορέσουμε να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα από κοντά και χωρίς φόβο.Η πανδημία, σε συνδυασμό με τις πολιτικές της κυβέρνησης, έχει επηρεάσει το σύνολο της ζωής μας. Η πόλη μας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση.

Ο πρώτος στόχος που έχουμε λοιπόν μπροστά μας είναι να νικήσουμε την πανδημία, να νικήσει η ζωή.Το εμβόλιο αποτελεί ένα σημαντικό όπλο, το οποίο όμως οφείλουμε να συνδυάσουμε με μια σειρά από πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες για την υγεία και ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο Δήμος οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια, για την απαραίτητη αραίωση των μαθητών στις τάξεις και για τη μαζική διεξαγωγή τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Παράλληλα, απαιτείται η στήριξη των οικονομικά αδύναμων οικογενειών με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να μην μείνει κανένας μαθητής αποκλεισμένος από την τηλεκπαίδευση, όσο αυτή συνεχιστεί. Ο αγώνας μας για να νικήσει η ζωή απαιτεί και την οικονομική στήριξη της κοινωνίας που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα χρεοκοπία. Η κοινωνική αλληλεγγύη οφείλει να αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής του Δήμου για το νέο έτος.

Επιτρέψτε μου εδώ να δώσω συγχαρητήρια στο σύνολο των ανθρώπων του “Αθήνα 9.84” για τον ραδιομαραθώνιο αλληλεγγύης που υλοποίησαν. Χρειαζόμαστε άμεσες πρωτοβουλίες τόσο για τα βασικά, δηλαδή για να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό, αλλά και συνολικότερα για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων της πόλης.

Ο δεύτερος στόχος μας είναι το 2021 να αποτελέσει τη χρονιά που ο Δήμος θα στραφεί στις ξεχασμένες γειτονιές της πόλης. Η Αθήνα έχει πληρώσει ακριβά τη λογική των μεγάλων έργων βιτρίνας που αφορούν απλά και μόνο το εμπορικό της κέντρο. Οι γειτονιές χρειάζονται άμεση στήριξη τόσο για τα μικρά και καθημερινά όσο και για τα μεγάλα. Ζητήματα ελεύθερων χώρων, καθαριότητας, φωτισμού αλλά και ζητήματα υποδομών, όπως χώρων άθλησης και σχολείων, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητες μας.

Τέλος, η Αθήνα μπορεί στο νέο έτος να αφήσει πίσω το κακό της παρελθόν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το στοίχημα για μια καθαρή πόλη δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς ουσιαστική στροφή στην ανακύκλωση. Αποτελεί ανάγκη για την αξιοπρέπεια των γειτονιών και των ανθρώπων της πόλης, αποτελεί ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς, εδώ η χρονιά δεν ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού ο σχεδιασμός τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφέρειας είναι η στροφή στην καύση απορριμμάτων. Μια επιλογή καταστροφική για το περιβάλλον. Η Αθήνα οφείλει να είναι μέρος της συμμαχίας ενάντια στην καύση και ταυτόχρονα θετικό παράδειγμα για την ανακύκλωση.

Με αυτές τις σκέψεις να ευχηθώ ξανά καλή χρονιά, να ανταμώσουμε σύντομα και να νικήσει η ζωή!

“Χρειάζονται τομές στον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε και ως χώρα αλλά και ως Δήμος Αθηναίων την επόμενη μέρα”, Παύλος Γερουλάνος- Αθήνα Είσαι Εσύ

Αυτή τη χρονιά, ας εκφράσουμε την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας σε όσους έδωσαν τα πάντα για να φτάσουμε ως εδώ υγιείς και ασφαλείς, ας συμπαρασταθούμε σε όσους νιώθουν πόνο για ό,τι έχασαν και ας αγωνιστούμε στο πλευρό όσων μπορούν να δουν ένα πιο λαμπρό αύριο.

Αναμφίβολα, η υγεία είναι πρωτεύουσας σημασίας για ολόκληρο τον κόσμο, τη χώρα μας και τον Δήμο Αθηναίων. Ιδιαίτερα η διαδικασία γύρω από τον εμβολιασμό μας, είναι εξαιρετικά σημαντική και, μάλιστα, χρειάζεται να υπάρξει και κοινωνικό πρόσημο στη σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Η οικονομία λόγω του κορωνοϊού έχει πληγεί σοβαρά και χρειάζονται τομές στον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε και ως χώρα αλλά και ως Δήμος Αθηναίων την επόμενη μέρα. Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες και η εποχή απαιτεί νέα εργαλεία δημοκρατίας που θα φέρουν περισσότερους πολίτες κοντά στο κέντρο των αποφάσεων.

Σε αυτή την κατευθυνση, ως Δημοτικό Συμβούλιο του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι αναβαθμίζοντας τον τρόπο και τη λειτουργία με την οποία λαμβάνει αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας τους πολίτες συμμέτοχους στις αποφάσεις αυτές”.

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, για άλλη μια φορά, το λογαριασμό να πληρώσει και πάλι ο λαός” Νίκος Σοφιανός, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας

ραδιομαραθώνιος

Τη νέα χρόνια, με καλύτερους όρους να σταθούμε στα πόδια μας, να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Για μια ακόμα χρονιά, να απελευθερώσουμε τη φωνή που έχουμε κάτω από τις μάσκες. Ζούμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης και της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση που κουνάει το δάχτυλο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, για άλλη μια φορά, το λογαριασμό να πληρώσει και πάλι ο λαός.

Η “υγεία για όλους” να μην παραμείνει ευχολόγιο, αλλά να γίνεται καθημερινά πράξη με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων από την κυβέρνηση και το Δήμο, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την ενίσχυση των υποδομών και την αύξηση της χρηματοδότησης.

Οι προτεραιότητες που θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση είναι:

1. Να πάρουν οι Αθηναίοι μια ανάσα. Την τραγική κατάσταση της πανδημίας συμπληρωνουν τα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και η φορομπηχτική πολιτική του Δήμου. Βασική μας προτεραιότητα είναι η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση και την προστασία των κατοίκων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών αυτής της πόλης.

2. Προστασία των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας. Η κοινωνική πολιτική και οι δράσεις του Δήμου για τους αστέγους και τις ευάλωτες ομάδες, δεν πρέπει να ειναι αποσπασματικές και με ημερομηνία λήξης. Η ενίσχυση τους είναι από τις βασικές διεκδικήσεις μας.

3. Διεκδικούμε σύγχρονα & ασφαλή σχολεία, χώρους πολιτισμού και αθλητικούς χώρους για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, μακριά από τα επιχειρηματικά σχέδια του κεφαλαίου που υπηρετεί ο Δήμαρχος. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς, τους δεκάδες πολιτιστικούς και ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους της Αθήνας σε αυτή την κατεύθυνση, αναδεικνύοντας δημοτικό συμβούλιο προβλήματα που διαιωνίζονται.

“Μπορούμε να βάλουμε τέλος στην πανδημία με προσλήψεις μονίμων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας” , Πέτρος Κωνσταντίνου- Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας

Το 2021, με τους αγώνες μας, μπορούμε να βάλουμε τέλος στη πανδημία, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία μπροστά, με τον αγώνα για να δυναμώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, με προσλήψεις μονίμων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Με την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη του αντιφασιστικού αγώνα, που έστειλε στη φυλακή τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, συνεχίζουμε για να βάλουμε τέλος στο ρατσισμό, για να κλείσει το κολαστήριο του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, για να ζήσουνε οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας, να πάνε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για να μην φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας τα σπασμένα της κρίσης του καπιταλισμού και της πανδημίας με την μαζική ανεργία την φτώχεια, την καταστροφή του περιβάλλοντος για χάριν των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης.

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, συνεχίζουμε με την εργατική εναλλακτική των εξεγέρσεων ενάντια στο σύστημα της αδικίας, του ρατσισμού, του πολέμου, της καταστροφής του περιβάλλοντος. Δεν ανταλλάσσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματα μας με την καταστολή, την “ασφάλεια” των ΜΑΤ του Χρυσοχοίδη και την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Καλή χρονιά το 2021 και με νικηφόρους αγώνες!

“Να μην αποδεχτούμε τίποτα ως φυσικό επακόλουθο, να μην αποδεχτούμε να κυριαρχήσει ο φόβος”, Ντίνα Ρέππα- Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

ραδιομαραθώνιος

Κλείνουμε σχεδόν ένα χρόνο όπου στη ζωή μας κυριάρχησε η πανδημία. Η πολιτική αντιμετώπισής της από την κυβέρνηση και τη δημαρχία όχι απλώς δεν μας λύτρωσε από αυτή αλλά αντίθετα πολιόρκησε κι υποθήκευσε το μέλλον μας, έφερε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα όρια της φτώχειας, ανεργία να καλπάζει, σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά και δίπλα τους εκατοντάδες μικρομάγαζα που δεν θα ανοίξουν ποτέ, νοσοκομεία στα όρια τους, εκατοντάδες διασωληνομένους, απανωτά lockdown και απαγορεύσεις, ακραία καταστολή και ολοκληρωτισμό. Το 2020 φεύγει, το εμβόλιο ήρθε και μια ερώτηση κυριαρχεί σε όλες και όλους μας, «πώς θα σωθούμε απ’ όλα αυτά;».

Το 2021 να κυριαρχήσει η αλληλεγγύη και ο συλλογικός αγώνα για ζωή αξιοβίωτη, για ψωμί, παιδεία, υγεία, ελευθερία. Με εργατική απαιτητικότητα να μην αποδεχτούμε τίποτα ως φυσικό επακόλουθο, να μην αποδεχτούμε να κυριαρχήσει ο φόβος και η ταπείνωση.

Γιατί η ζωή δεν ανθίζει στις τηλεοθόνες, ούτε στη μοναξιά, την απομόνωση, την υποταγή, τις μίζερες και κουτσουρεμένες προσδοκίες. Η ζωή ανθίζει στις χιλιάδες πράξεις αλληλεγγύης, εκεί που οι συλλογικότητες γειτονιάς στα Σεπόλια, τα Εξάρχεια, τα Πατήσια, το Γκύζη συγκεντρώνουν τρόφιμα την ώρα που η δημοτική αρχή προσφέρει ανερυθρίαστα 2 εκ. ευρώ για τον Μεγάλο Περίπατο του τουριστικού κεφαλαίου και 1 εκ. για τον φωτισμό του τουριστικού κέντρου, στις καθημερινές αντιστάσεις στον εργασιακό εξευτελισμό από τον εργοδότη, στον αυταρχισμό και τις ρατσιστικές, ομοφοβικές, σεξιστικές επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, στους χιλιάδες στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα που προστατεύουν κι υπηρετούν τη ζωή ακριβώς γιατί δεν υποστέλλουν διεκδικήσεις, ανάγκες, επιθυμίες αλλά αγωνίζονται σήμερα! Καλή χρονιά να έχουμε!

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα