back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αθηνά Λινού: Θα αργήσει η διαδικασία εμβολιασμού ελλείψει επαρκών ποσοτήτων και λόγω τεχνικών προβλημάτων

Διαβάστε επίσης

 

Ανησυχία για τη διασπορά της πανδημίας από τα κενά που αφήνει  ο νέος γενικός εγκλεισμός στη προστασία συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων, εξέφρασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο.
Είπε ότι το νέο lockdown δεν είναι εξειδικευμένο παρά μόνον σε σχέση με τα καταστήματα, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός επιδημιολογικού ραντάρ και προστασίας αρκετοί από τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, δεδομένης τη μη ενεργοποίησης των γιατρών εργασίας, της αδυναμίας για τηλεργασία -λόγω του είδους της απασχόλησης, αλλά και της μη διενέργειας συχνών τεστ. «Το νέο lockdown είναι εξειδικευμένο μόνο ως προς τα καταστήματα, οπότε δεν ξέρω αν αυτό καλύπτει τη διασπορά στη βιομηχανία, όπου απαιτείται  φυσική παρουσία και οι άνθρωποι παραμένουν εκτεθειμένοι. Εκεί δεν υπάρχει τηλεργασία, ούτε  πολλά και συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ, ενώ  δεν έχουν ενεργοποιηθεί  οι γιατροί εργασίας, που είναι ίσως οι μόνοι με  εμπειρία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πεδίο.» τόνισε η κυρία Λινού.
Επίσης επεσήμανε ότι την προβληματίζει η διασπορά σε υπηρεσίες του δημοσίου  όπου οι εργαζόμενοι σε ποσοστό  50%  δουλεύουν εξ αποστάσεως, όπως και η κατάσταση στις συγκοινωνίες. Οπως ανέφερε «δεν ξέρω αν το νέο lockdown καλύπτει τη διασπορά σε υπηρεσίες του δημοσίου  όπου οι εργαζόμενοι σε ποσοστό  50%  δουλεύουν εξ αποστάσεως. Ακόμη δεν ξέρω τι γίνεται με τις συγκοινωνίες οι οποίες θα αποσυμφορηθούν εν μέρει  επειδή δεν θα πηγαίνουν για ψώνια οι άνθρωποι.»
Σε σχέση με τα διενεργούμενα τεστ, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υπογράμμισε πως «και δεν γίνονται όσα χρειάζονται και δεν είναι αντιπροσωπευτικά, ενώ  δεν επικεντρώνονται στις ομάδες που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν.  Δυστυχώς όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, οι αποφάσεις λαμβάνονται τυφλά με την ελπίδα να βελτιωθούν τα πράγματα. Όπου γίνονται περισσότερα τεστ υπάρχει και καλύτερη κατανόηση της κατάστασης.»
Αναφορικά με τα σχολεία, επισήμανε ότι «οι αποφάσεις (σσ για το άνοιγμά τους)  θα πρέπει να είναι εξειδικευμένες σχολείο προς σχολείο. Να ζητηθεί η εμπειρία των διευθυντών του κάθε σχολείου. Και ως προς τις βαθμίδες και ως προς τις περιοχές. Άλλο είναι να έχεις ένα σχολείο στα Άγραφα  με 20 παιδιά και 3 εκπαιδευτικούς και άλλο ένα σχολείο στη Γκράβα με 6000 παιδιά.  Πρέπει να βλέπουμε το κίνδυνο όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και στους εργαζόμενους. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι γερασμένο γιατί επί πολλά χρόνια δεν έγιναν προσλήψεις. Όταν θα έχουμε αρκετά εμβόλια θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα από πλευράς εμβολιασμού.»
Για την ταχύτητα και τον προγραμματισμό των εμβολίων η κυρία Λινού διαπίστωσε καθυστέρηση «Καθυστερεί και δεν ξέρω πόσο καλά έχουν σκεφτεί στον προγραμματισμό ότι σε εξίσου μεγάλο κίνδυνο δεν είναι μόνο ο γιατρός και ο νοσηλευτής είναι και ο τραυματιοφορέας είναι και ο οδηγός στο ΕΚΑΒ όπως και ο ειδικευόμενος γιατρός. Επίσης θα πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα και σε εκπαιδευτικούς, κτηνιάτρους και οδοντιάτρους.»
Σε ερώτηση αν βλέπει να ολοκληρώνεται γρήγορα η μεγάλη προσπάθεια του εμβολιασμού εκτίμησε πως θα αργήσει λόγω έλλειψης και τεχνικών προβλημάτων «Νομίζω ότι θα αργήσει και γιατί δεν υπάρχει το εμβόλιο σε επίπεδο που θα έπρεπε να υπάρχει. Δηλαδή έχουμε έλλειψη αλλά και  τα τεχνικά προβλήματα είναι πάρα πολλά . Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα είναι το Ισραήλ. Ένας κίνδυνος είναι αν οργανώσουμε τον εμβολιασμό με τρόπο που θα επιτρέπει συνωστισμό, μπορεί οι θάνατοι που θα οφείλονται στη νόσο, επειδή στο συνωστισμό κολλάς και δεν έχει προλάβει το εμβόλιο να λειτουργήσει, να αποδοθούν στο εμβόλιο. Αυτός είναι μεγάλος κίνδυνος για το εμβόλιο.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα