back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άμεσα κυβερνητικό σχέδιο για την επαναλειτουργία της αγοράς ζητά ο εμπορικός κόσμος

Διαβάστε επίσης

Αιφνιδιασμένοι από την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της αγοράς μέχρι τις 11 Ιανουαρίου δήλωσε η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών που μίλησαν στον Αθήνα 9.84.

Για «εμπόρους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Στ. Καφούνης μιλώντας στο σταθμό.

«Περιμέναμε να λειτουργήσει το click in shop συνδυαστικά με τις εκπτώσεις και βάλαμε πάλι λουκέτο. Κάναμε δύο βήματα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καφούνης σημείωσε ότι απαλλαγή των εμπόρων από την καταβολή ενοικίου των Ιανουάριο είναι ένα καλό μέτρο ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες να εκπονήσουν άμεσα σχέδιο για την επαναλειτουργία της αγοράς βάσει του οποίου ο εμπορικός κόσμος θα πορευτεί μέχρι την Άνοιξη.

Τα συστήματα τύπου “click away”, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς και ειδικά των μικρών συνοικιακών καταστημάτων, τόνισε ο ίδιος κάνοντας λόγο για κίνδυνο αφανισμού χιλιάδων μικρομεσαίων.

«Σεβόμαστε αποδεδειγμένα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για τα θέματα υγείας, όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τοποθετούνται και σε πρακτικά ζητήματα της αγοράς, που γνωρίζουμε καλύτερα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας», σημείωσε τέλος ο κ. Καφούνης.

Οι προτάσεις των Εμπόρων

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα τα οποία όπως είπε πρέπει στοχεύσουν εντονότερα στην επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στις προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τις οποίες κατέθεσε μέσω επιστολής και στον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα:

1. Συνέχιση καταβολής επιστρεπτέας προκαταβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου σε τουλάχιστον 4 δις ευρώ για τις επόμενες φάσεις, με διατήρηση της πολύ σωστής επιδότησης του 50% που ήδη εφαρμόσατε.

2. Μετατροπή μέρους του ποσού των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 & 3 που έχουν δοθεί σε μη επιστρεπτέο, ανάλογα με την πτώση του συνολικού τζίρου της επιχείρησης κατά το 2020.

3. Δημιουργία νέας ρύθμισης 120 δόσεων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης και η εξόφλησή τους μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2021. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως, ώστε να δημιουργήσει κλίμα σχετικής αισιοδοξίας. Επίσης να προβλέπει επιβράβευση των συνεπών, που ξεχνούμε, με κούρεμα 20% της συνολικής οφειλής, αφαιρώντας το ποσό της μείωσης από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης. Έτσι θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο να τηρηθεί η ρύθμιση, θα ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία και θα δημιουργηθεί αίσθηση δικαιοσύνης επιβραβεύοντας αυτούς που παρά τις δυσκολίες καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

4. Το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ που ορίζει τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οφείλει να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019 και να αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο όλων των νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τμηματικά διαστήματα σύγκρισης τζίρου. Επιπροσθέτως, να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020 και αποκλείονται από όλα τα μέτρα στήριξης.

5. Με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, απαιτείται η συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, με βάση το αντικειμενικό κριτήριο της πτώσης τζίρου για τους 3 πρώτους μήνες του 2021 και προαιρετική ισχύ του μέτρου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με παράλληλη επιδότηση του 50% του ποσού της μείωσης για τους ιδιοκτήτες.

6. Θέσπιση προγράμματος τετράμηνης επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος μετά το τελικό άνοιγμα των καταστημάτων, κατά το πρότυπο στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, με σκοπό να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι να επανέλθουμε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και να αποφύγουμε απολύσεις ή λουκέτα.

7. Αναστολή δόσεων δανείων έως και το Μάρτιο του 2021 και επαναλειτουργία του προγράμματος επιδότησης τόκων δανείων, όπως ίσχυσε και στο πρώτο «Lock down».

8. Άμεση δημιουργία χορηγικού δανείου με ευνοϊκούς όρους και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να το προσφέρουν σε επιχειρήσεις κάθε μορφής, με τζίρο έως 250.000€, βασισμένο στην πρόταση του Ε.Σ.Α που έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη και της προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κας Α. Χατζηπέτρου.

9. Δημιουργία ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στις νέες ανάγκες της αγοράς που διαμόρφωσε η πανδημία του covid-19 στις εμπορικές επιχειρήσεις.

10. Δημιουργία ειδικής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων σε ΔΕΚΟ και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής κοινής ωφέλειας.

11. Τέλος, με σκοπό την εμπέδωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης προτείνουμε οι εταιρίες που αύξησαν τον τζίρο τους εν μέσω κρίσης λόγω κορονοϊού να καταβάλουν εφάπαξ εισφορά 1% επί αυτής της αύξησης του τζίρου του 2020.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα