back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Παπαστεργίου: Η δουλειά στον Δήμο Αθηναίων με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δείχνει το δρόμο για το διευρυμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στις κοινωνικές υπηρεσίες 

Διαβάστε επίσης

 

«Στα Τρίκαλα ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή  οι εμβολιασμοί με σχετικά καλό ρυθμό και αρχίζει να υπάρχει ελπίδα. Το μήνυμα που προσλαμβάνω απ όλη την χώρα είναι η αγωνία των τοπικών κοινωνιών για το πότε θα έρθει  η ώρα να εμβολιαστούν. Έχει αρχίσει να υποχωρεί το κύμα των αρνητών του εμβολίου νομίζω και μάλλον επικρατεί η αγωνία πότε θα έρθει η σειρά τους να εμβολιαστούν και κυρίως οι ηλικιωμένοι» είπε ο πρόεδρος ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.
Μιλώντας για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τις κοινωνικές  υπηρεσίες, ανέφερε ότι είναι διευρυμένος και ότι το δρόμο δείχνει η δουλειά στο Δήμο Αθηναίων με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Οπως εξήγησε«Ξεπέρασε τα όρια της παρουσίας αποκλειστικά σε σπίτια ηλικιωμένων και προσέφερε οποιαδήποτε υπηρεσία σε οποιαδήποτε στιγμή σε οποιονδήποτε άνθρωπο -ωφελούμενο του προγράμματος η όχι. Δείχνει ότι η Αυτοδιοίκηση έχει καθοριστικό ρόλο και θα πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο τις υπηρεσίες της με κοινωνικό χαρακτήρα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες για την κοινωνική αλληλεγγύη.»
Αναλυτικά:
*Για τους εμβολιασμούς
«Επιστρέφουμε στους κανονικούς ρυθμούς. Στα Τρίκαλα ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή  οι εμβολιασμοί με σχετικά καλό ρυθμό και αρχίζει να υπάρχει ελπίδα. Το μήνυμα που προσλαμβάνω απ όλη την χώρα είναι η αγωνία των τοπικών κοινωνιών για το πότε θα έρθει  η ώρα να εμβολιαστούν. Έχει αρχίσει να υποχωρεί το κύμα των αρνητών του εμβολίου νομίζω και μάλλον επικρατεί η αγωνία πότε θα έρθει η σειρά τους να εμβολιαστούν και κυρίως οι ηλικιωμένοι.»
*Για τα κοινωνικά προγράμματα  των δήμων  και τα βάρη που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
«Είναι μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, προέκυψε και νέα ηγεσία στο Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που το αφήσαμε. Η προηγούμενη χρονιά  έδειξε ξεκάθαρα ποιος μπορεί να είναι ο διευρυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κομμάτι των κοινωνικών υπηρεσιών.
 
Η δουλειά στο Δήμο Αθηναίων με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι δείχνει το δρόμο. Γιατί ξεπέρασε τα όρια της παρουσίας αποκλειστικά σε σπίτια ηλικιωμένων και προσέφερε οποιαδήποτε υπηρεσία σε οποιαδήποτε στιγμή σε οποιονδήποτε άνθρωπο -ωφελούμενο του προγράμματος η όχι.
Δείχνει ότι η Αυτοδιοίκηση έχει καθοριστικό ρόλο και θα πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο τις υπηρεσίες της με κοινωνικό χαρακτήρα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες για την κοινωνική αλληλεγγύη.
 
Συζητούμε και για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Στη κατεύθυνση ενός πιο σύγχρονου τρόπου ελέγχου αυτής της κοινωφελούς υπηρεσίας που απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν υποπέσει σε τόσο σοβαρά παραπτώματα ώστε να οδηγηθούν στις φυλακές.»
*Για την επιβάρυνση των Δήμων ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας σε σχέση με πληρωμές υπηρεσιών που πλέον αφορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις
«Οι πολίτες θέλουν καλύτερες ποιότητες υπηρεσιών και  οδοστρωμάτων στις πόλεις, όμως -καλώς η κακώς- εκτελούνται πολλά έργα, κυρίως επεκτάσεις δικτύων εταιριών φυσικού αερίου  και έργων ευρυζωνικότητας, που όμως αφήνουν πίσω τους πληγές χωρίς να μπορούν να επουλωθούν πλήρως από τις ίδιες τις εταιρίες.
Θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει ένα οριζόντιο πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε έως το 2023 να ολοκληρωθούν τα έργα στα οδικά δίκτυα των πόλεων και να μπορέσουμε να χρηματοδοτηθούμε για να δημιουργήσουμε σωστές υποδομές και οδοστρώματα. Θα είναι προς όφελος και της οδικής ασφάλειας.
Δεν μπορούν οι δήμοι να πληρώσουν όλες τις εργασίες αποκατάστασης εταιριών που κάποτε λεγόντουσαν και Κοινής Ωφέλειας.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα