back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Μάας θέλει να εργασθεί μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη δημοκρατία

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προτείνει στενή συνεργασία στη μάχη για τη δημοκρατία, μετά την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

«Δεν πρέπει να δώσουμε χώρο στους εχθρούς της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αυτό ισχύει τόσο για τη Γερμανία και την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάας μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε στενά με τις ΗΠΑ πάνω σ’ ένα κοινό Σχέδιο Μάρσαλ για τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα αμερικανικό πρόγραμμα που βοήθησε τις χώρες της Ευρώπης να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία ωφελήθηκε ιδιαίτερα απ’ αυτό.

Εκατοντάδες ταραχοποιοί οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο, ένα σύμβολο της αμερικανικής δημοκρατίας και έδρα της νομοθετικής εξουσίας της. Ρίχτηκαν πυροβολισμοί και πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού.

Ο Μάας και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ήταν μεταξύ αυτών που είπαν ότι ο Τραμπ είναι εν μέρει υπεύθυνος για την κλιμάκωση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου, έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου επίθεση στη δημοκρατία.

Ο Μάας δήλωσε πως ο Μπάιντεν μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Γερμανίας και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη χωρίς δημοκρατία στις ΗΠΑ.

«Το να κατανοήσουμε τις κοινωνικές διαιρέσεις των χωρών μας στις ρίζες τους – αυτός είναι ένα από τους μεγαλύτερους μελλοντικούς στόχους για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους», τόνισε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα