back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην πλάστιγγα της Δικαιοσύνης τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Διαβάστε επίσης

Σε δημοσιονομικό και κοινωνικό γρίφο εξελίσσεται το ακανθώδες θέμα των αναδρομικών στους συνταξιούχους από μνημονιακές περικοπές.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με δύο αποφάσεις δικαίωσε συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, στους οποίους επιδίκασε ποσά άνω των 35.000 ευρώ για περικοπές πέραν του ενδεκαμήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, που προέβλεπε η τελευταία απόφαση του ΣτΕ.

Τα ποσά, αφορούν -κατά περίπτωση- περικοπές από το 2014 έως το 2017 και από το 2016 έως το 2018.

Μάλιστα, τα ποσά και στις δύο αποφάσεις, είναι έντοκα. Κάτι που δεν συνέβη με την πρόσφατη καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμούν οι συνεδριάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΣτΕ, μετά τις αγωγές συνταξιουχικών οργανώσεων που διεκδικούν επιστροφές από τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρων.

Η εκδίκαση των αγωγών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβολή εξαιτίας των ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις με την αίτηση ακύρωσης, διεκδικούν:

– Την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).

– Την εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).

-Για όσους έλαβαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές έως τις 8 Οκτωβρίου 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ είχε επιδικάσει την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση κατέβαλε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα