back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δ. Σαρηγιάννης: Tο άνοιγμα του λιανεμπορίου θα έπρεπε να προηγηθεί των σχολείων

Διαβάστε επίσης

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away μειώνει τις επαφές κατά 55% και με τη μέθοδο του click in shop κατά 40%, ενώ στη πρώτη φάση εφαρμογής του click away διαπιστώθηκε πως η επιδημιολογική εικόνα επιβαρύνθηκε μόλις κατά 4%, σημείωσε ο καθηγητής Περιβάλλοντικης Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας σε διαδικτυακή συνέντευξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα έπρεπε να προηγηθεί του ανοίγματος των σχολείων καθώς ο κίνδυνος διασποράς, εφόσον εφαρμόζονται τα μέτρα, είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο στα σχολεία. Παράλληλα επεσήμανε, πως πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου στα σούπερ μάρκετ καθώς από τις γιορτές και μετά διαπιστώνεται χαλάρωση που επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα.

Υπέρ του ανοίγματος όλου του λιανεμπορίου υπό όρους τάχθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει το άμεσο άνοιγμα όλων των καταστημάτων με την τοποθέτηση ειδικών συσκευών αερισμού των καταστημάτων, που σύμφωνα με μελέτες μειώνουν κατά πολύ την πιθανότητα διασποράς του κορονοϊου.

Σε ότι αφορά την επιβάρυνση του κέντρου της Αθήνας σε περίπτωση ανοίγματος του λιανεμπορίου, ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας, προτείνει τον γεωγραφικό περιορισμό με την αποστολή SMS με τον κωδικό στο 13330.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Καφούνης αποκάλυψε πως οι απώλειες του δημοσίου από το λουκέτο στο λιανεμπόριο ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια μόνο από έσοδα σε ΦΠΑ ενώ οι συνολικές απώλειες σε τζίρους ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για το λιανεμπόριο 1 στις 2 επιχειρήσεις βρίσκεται στο «κόκκινο», επεσήμανε ο κ. Καφούνης σημειώνοντας πως δεν θα μπορούν να εξοφληθούν προμηθευτές, δανειοδοτικές υποχρεώσεις και εργαζόμενοι.

Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα