back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία στην επέτειο Γρηγορόπουλου, καταγγέλλει η Ανοιχτή Πόλη

Διαβάστε επίσης

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής κατέθεσε η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Έφη Γιαννοπούλου, στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Έρευνας που διεξάγεται, με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τις εικόνες αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια, κατά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Την κ. Γιαννοπούλου, όπως και την επίσης δημοτική σύμβουλο της Ανοιχτής Πόλης Μαίρη Βαβαγιάννη, είχαν παρεμποδίσει αστυνομικοί να προσεγγίσουν στο μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου παρότι έφεραν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Από την πρώτη στιγμή, ο συνδυασμός του Νάσου Ηλιόπουλου κατήγγειλε την αστυνομική βία ενώ ειδικότερα για το περιστατικό με την καταστροφή ανθοδέσμης από άνδρα τον ΜΑΤ για μια ακόμη φορά σημειώνει ότι: «Το περιστατικό δεν είναι πρωτόγνωρο ή μοναδικό, αλλά μέρος της γενικευμένης κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά της αστυνομίας».

Δείτε την ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»

Η άμετρη καταστολή της 6ης Δεκέμβρη και η διαχείρισή της

Το βίντεο με την καταστροφή των λουλουδιών από άνδρα των ΜΑΤ, κατά την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έγινε viral και ξεσήκωσε αντιδράσεις από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ως αποτέλεσμα, η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε να διατάξει ΕΔΕ.

Η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Έφη Γιαννοπούλου κλήθηκε ως μάρτυρας και κατέθεσε χτες 12/1 στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας. Στην κατάθεσή της, περιέγραψε τα περιστατικά εκείνης της ημέρας, τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό στην περιοχή των Εξαρχείων, την αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην περιοχή, καθώς και την παρεμπόδιση της ίδιας και της επίσης δημοτικής συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης Μαίρης Βαβαγιάννη να προσεγγίσουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη συνέχεια μέσα από τα Εξάρχεια. Η εν λόγω πράξη του αστυνομικού είναι προσβλητική για τη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, αλλά και για όλους όσους θεώρησαν καθήκον τους να αφήσουν κάποιο λουλούδι ή απλώς να επισκεφθούν τον τόπο της δολοφονίας. Το περιστατικό δεν είναι πρωτόγνωρο ή μοναδικό, αλλά μέρος της γενικευμένης κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά της αστυνομίας. Η ευθύνη βαραίνει στο ακέραιο τον επικεφαλής της δύναμης που βρισκόταν εκείνη τη μέρα στα Εξάρχεια και πιθανότατα ήταν παρών στην καταστροφή των λουλουδιών, αλλά και συνολικότερα την ηγεσία της αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία που ανέχεται ή και ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές.

Η Ανοιχτή Πόλη δηλώνει για μια ακόμη φορά την αγανάκτησή της για την αστυνομική καταστολή και την κατάχρηση εξουσίας που από τον Ιούλιο του 2019 είναι καθημερινό φαινόμενο τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη τη χώρα, αλλά και για την παραβίαση του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών στην ειρηνική και σύμφωνη με τα υγειονομικά μέτρα διαμαρτυρία. Μετά τα επεισόδια της 6ης Δεκέμβρη, η Ανοιχτή Πόλη μαζί με άλλες παρατάξεις του Δήμου της Αθήνας καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος καταδίκης τόσο της αστυνομικής βίας όσο και των αδικαιολόγητων προσαγωγών και συλλήψεων που έγιναν σε όλο το κέντρο της πόλης – ψήφισμα που η δημοτική αρχή απέφυγε με κάθε μέσο να στηρίξει.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα