back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Στην Κόστα Ρίκα ο αριθμός των ξένων τουριστών μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα το 2020

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που παραθέρισαν στην Κόστα Ρίκα μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα σε λίγους περισσότερους από ένα εκατομμύριο το 2020, εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο κοσταρικανός υπουργός Τουρισμού, ο Γουστάβο Σεγούρα.

Οι ξένοι επισκέπτες άρχισαν πάντως να επιστρέφουν προοδευτικά από τον Αύγουστο, όταν η χώρα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της έπειτα από τρεις μήνες, σύμφωνα με δεδομένα της υπηρεσίας μετανάστευσης που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Τουρισμού (ICT).

Ο τουρισμός συγκαταλέγεται στους βασικούς κινητήρες της οικονομίας της χώρας των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, που φημίζεται για βιοποικιλότητά της. Συνεισέφερε πριν από την κρίση σχεδόν το 10% του ΑΕΠ· αντιπροσώπευε κάπου 620.000 θέσεις εργασίας, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν τον τομέα δραστηριότητας.

«Η αβεβαιότητα και οι περιορισμοί συνεπεία της πανδημίας προκάλεσαν την κατάρρευση του παγκόσμιου τουρισμού», σχολίασε ο υπουργός.

Η επανέναρξη των αφίξεων τουριστών ήταν πάντως αισθητή τον Δεκέμβριο, με 71.000 ξένους να επισκέπτονται τη χώρα, σχεδόν διπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η ανάκαμψη οφειλόταν κυρίως στις επισκέψεις Αμερικανών, αλλά και Ευρωπαίων σε μικρότερο βαθμό.

Για να στηρίξει τον τομέα του τουρισμού, η κυβέρνηση άνοιξε πλήρως τα σύνορα την 1η Νοεμβρίου, αφού είχε αναιρέσει τον αμέσως προηγούμενο μήνα την απαίτηση όλοι οι ξένοι επισκέπτες να είναι εφοδιασμένοι με τεστ PCR που να πιστοποιεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Ωστόσο, συνέχισε να προβάλλει την απαίτηση οι ξένοι επισκέπτες να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την κάλυψη του κόστους της φιλοξενίας και της θεραπείας τους στην περίπτωση που ασθενήσουν.

Η χώρα, που για καιρό χαρακτηριζόταν υπόδειγμα μεταξύ των κρατών της κεντρικής Αμερικής για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του νέου κορονοϊού, πλέον υφίσταται βαρύ πλήγμα, με 181.093 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 2.367 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα