back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Ανδρουλάκης: Η Γερμανία υπονομεύει την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική με την παράλληλη συμφωνία για τα εμβόλια

Διαβάστε επίσης

Για το εάν υφίσταται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα με αφορμή και την ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αποκάλυψη δύο συμφωνιών της Γερμανίας με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον παραγγελίες 30 και 20 εκατ. δόσεων εμβολίων αντίστοιχα, μίλησε ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Μέσω της ερώτησης που κατέθεσε, ο κ. Ανδρουλάκης ζητά να μάθει εάν αυτές οι «εκτός πλαισίου συμφωνίες της Γερμανίας που κινούνται ενάντια στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική με τα εμβόλια» ήταν σε γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν θα λάβουμε σύντομα επίσημη απάντηση, τόσο λόγω γραφειοκρατίας όσο και λόγω Covid-19, ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση έχει πει ότι αυτή η παράλληλη συμφωνία, η παραλαβή των πακέτων που έχει κάνει η Γερμανία, θα πραγματοποιηθεί μετά την ευρωπαϊκή παραλαβή. Δηλαδή, δεσμεύονται ότι η συμφωνία της Γερμανίας θα ενεργοποιηθεί μετά την συνολική ευρωπαϊκή παραλαβή αλλά δεν επηρεάζει την παραλαβή των εμβολίων από τα υπόλοιπα κράτη».

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε λάθος την τακτική της Γερμανίας καθώς, όπως ανέφερε, «όταν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική και είσαι και προεδρεύουσα χώρα, δεν κάνεις παράλληλη συμφωνία, γιατί υπονομεύεις αυτήν ακριβώς την κοινή στρατηγική και το κλίμα αλληλεγγύης που θέλεις να διαμορφώσεις».

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εν λόγω συμφωνία γίνεται για λόγους που έχουν να κάνουν και με την επιλογή εμβολίων, δηλαδή με το τι εμβόλια θέλουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο και λιγότερο με τις τιμές των εμβολίων αυτών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μία παραγγελία που υπερκαλύπτει τον ευρωπαϊκό πληθυσμό. Για να καταλάβετε το μέγεθος, μόνο από τις δύο εταιρείες που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής, έχουμε 760 εκατ. δόσεις, δηλαδή 380 εκατ. άνθρωποι θα εμβολιαστούν μόνο από αυτές, οπότε φαίνεται ότι το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την παροχή αλλά με την επιλογή και την τιμή του εμβολίου».

Τέλος, ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει προγραμματίσει πολύ περισσότερα εμβόλια από τον πληθυσμό της κάθε χώρας και πως κάποιες χώρες κάνουν επιλογή του μείγματος.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα