back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σχεδόν 700.000 νοικοκυριά θα λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Διαβάστε επίσης

Ξεπέρασαν φέτος τα 687.000 τα νοικοκυριά που υπέβαλαν αιτήσεις για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης την χειμερινή σεζόν 2020-2021 καθώς έκλεισε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο taxis για την υποβολή των αιτήσεων.

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα για την καταχώρηση από τους καταναλωτές των παραστατικών αγοράς ειδών καυσίμων θέρμανσης (καυσόξυλα, πέλλετ, φυσικό αέριο, υγραέριο) με εξαίρεση τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης όπου οι δικαιούχοι δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν παραστατικά αγοράς γιατί η διασταύρωση γίνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μέσω της υποβολής τους από τους πρατηριούχους καυσίμων.

Με βάση την υπουργική απόφαση, εκτός των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, το ποσό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμαίνεται από 80 ευρώ έως 650 ευρώ το οποίο θα δοθεί στα 687.000 δικαιούχα νοικοκυριά με βάση τον τόπο διαμονής τους και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στους οικισμούς που διαμένουν.

Ως γνωστόν από την φετινή χειμερινή σεζόν ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού του ψύχους σε κάθε περιοχή με βάση μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία χώρισε την επικράτεια σε 13.500 περιοχές με βάση τις “βαθμοημέρες” δηλαδή τις ημέρες του χειμώνα όπου η θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από τους 15,5 βαθμούς κελσίου όπου απαιτείται χρήση θέρμανσης.

Με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίζονται οι χρονικές προθεσμίες για την ηλεκτρονική καταχώρηση από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, υγραερίου, καυσόξυλων , πέλλετ και των λογαριασμών φυσικού αερίου καθώς επίσης και οι προθεσμίες στις οποίες θα γίνει η πίστωση του επιδόματος θέρμανσης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε δύο δόσεις και απαιτείται η προμήθεια των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων να είναι διπλάσιας αξίας από το αναλογούν ποσό του επιδόματος άλλως καταβάλλεται το ήμισυ του επιδόματος .

Έως 31 Ιανουαρίου θα χορηγηθεί το επίδομα στους δικαιούχους για το σύνολο των αγορών ειδών καυσίμων που τιμολογήθηκαν από 1ης Οκτωβρίου μέχρι τέλος του χρόνου (με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο η διάθεση ξεκίνησε από τις 15 Οκτωβρίου και τα καυσόξυλα που αγοράστηκαν από 1ης Ιουνίου ).

Έως 31 Μαρτίου για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν η θα τιμολογηθούν από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου. Κατ’ εξαίρεση η πίστωση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους με χρήση φυσικού αερίου θα γίνει μέχρι στις 26 Απριλίου καθώς η καταχώρηση στην πλατφόρμα των λογαριασμών φυσικού αερίου της περιόδου (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) μπορεί να γίνει μέχρι 31 Μαρτίου.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα