back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποινή φυλάκισης 30 ημερών στον Ναβάλνι – Κάλεσμα του Ρώσου πολιτικού σε διαδηλώσεις

Διαβάστε επίσης

Ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι θα πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση για 30 ημέρες έως τις 15 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιαρμίς.

«Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 ημερών στον Ναβάλνι. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου» δήλωσε η Γαρμίς με ανάρτησή της στο twitter.

O ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Μόσχας, μόλις επέστρεψε από την Γερμανία, όπου νοσηλεύονταν από τον περασμένο Αύγουστο όταν δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας «Νοβιτσόκ».

«Μην φοβόσαστε, βγείτε στους δρόμους»

Ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν, μέσω ενός βίντεο που αναρτήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του δικαστή ότι το δικαστήριο αποφάσισε να του επιβάλει ποινή φυλάκισης 30 ημερών.

«Μην φοβόσαστε, βγείτε στους δρόμους. Μην βγείτε για μένα, βγείτε για τους εαυτούς σας και για το μέλλον σας», λέει ο Ναβάλνι στην έκκλησή του, διάρκειας περίπου τριών λεπτών, που απηύθυνε προς τους υποστηρικτές του και η οποία αναρτήθηκε στο YouTube.

Ο συνεργάτης του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθούν «μεγάλες συγκεντρώσεις» στις 23 Ιανουαρίου στις οποίες θα ζητούν την απελευθέρωση του Ναβάλνι. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν οι διοργανωτές θα επιδιώξουν να λάβουν την άδεια των αρχών για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σε πολλές περιοχές οι συγκεντρώσεις αυτή τη στιγμή απαγορεύονται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η σύλληψη

Η σύλληψη του Ναβάλνι διατάχθηκε από τη σωφρονιστική υπηρεσία της Μόσχας σε σχέση με φερόμενες παραβιάσεις των όρων αναστολής της ποινή που του είχε επιβληθεί σε μια υπόθεση για την οποία ο ίδιος λέει πως ήταν κατασκευασμένη.
Κατά τη σημερινή δικαστική συνεδρίαση, τμήματα της οποίας μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ναβάλνι, μπορεί να αποφασιστεί η κράτησή του έως ότου ένα άλλο δικαστήριο αποφασίσει αν θα άρει αυτή την αναστολή της ποινής των 3,5 ετών σε πραγματική φυλάκιση.
Μερικοί σύμμαχοί του εκφράζουν φόβους ότι κατά τη σημερινή ακροαματική συνεδρίαση μπορεί να παραλειφθεί αυτό το μεταβατικό στάδιο και να αρθεί η αναστολή της ποινής του.
Το ρούβλι εξασθένησε, καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν τον κίνδυνο να επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Καταδίκη της απόφασης φυλάκισης από τη διεθνή κοινότητα

Ο ΟΗΕ και οι δυτικές χώρες ζήτησαν από την Ρωσία να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο Ναβάλνι, και μερικές χώρες απηύθυναν έκκληση για επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Γερμανική Κυβέρνηση ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάζοντας την σύλληψή του αμέσως μετά την οικειοθελή επιστροφή του στην Ρωσία.

«Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν το θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας με δηλητήριο και όχι τους δράστες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ και κάλεσε τις ρωσικές αρχές «να απελευθερώσουν αμέσως τον κ. Ναβάλνι και να διερευνήσουν σε βάθος τις συνθήκες της δηλητηρίασής του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και θα συζητηθεί με τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία δήλωσαν πως θέλουν να συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της σύλληψης του Ναβάλνι.
Πιθανός στόχος ενδεχόμενων νέων κυρώσεων μπορεί να είναι το πρόγραμμα ύψους 11,6 δισεκ. δολαρίων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας είχαν απευθύνει νωρίτερα έκκληση για την απελευθέρωση του Ναβάλνι και ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ δήλωσε πως θέλει να συζητηθούν από την ΕΕ πιθανές κυρώσεις.

Το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τη σύλληψή του και ζητώντας να αντιμετωπισθεί με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις επικρίσεις

«Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο, μην παρεμβαίνετε στην εθνική νομοθεσία κυρίαρχων κρατών και ασχοληθείτε με τα προβλήματα των δικών σας χωρών», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα