back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Τοποθέτηση καμερών στον Λόφο του Στρέφη προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης

Διαβάστε επίσης

Την αντίθεσή της στην πρόταση της εταιρείας PRODEAInvestments για την ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη, που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή, εξέφρασε η Δημοτική Αντιπολίτευση, στην χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος.

Ειδικότερα, οι συνδυασμοί Ανοιχτή Πόλη, Αθήνα Είσαι Εσύ, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα ψήφισαν κατά στην ψηφοφορία που διεξήχθη, υποστηρίζοντας ότι στην μελέτη δεν διευκρινίζεται τι έργα θα γίνουν και ποιο θα είναι το οικονομικό βάρος για τον Δήμο Αθηναίων.

Αντιθέτως, τόνισαν οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης, η εταιρεία θέτει σαφείς όρους στον δήμο που – μεταξύ άλλων- υποχρεούται να αγοράσει συγκεκριμένα κατασκευαστικά υλικά από συγκεκριμένη εταιρεία και να αναλάβει την αστυνόμευση του χώρου μετά την ολοκλήρωση των έργων. Η πρόταση της PRODEAInvestments περιλαμβάνει ακόμη την τοποθέτηση καμερών περιμετρικά του Λόφου του Στρέφη, γεγονός που επίσης προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτήματα.

“Είναι τεράστιο πρόβλημα οι κάμερες, υπάρχουν παιδιά εκεί” Έφη Γιαννοπούλου-Ανοιχτή Πόλη

Έχουμε μια περίπτωση πάρα πολύ κλασική που έχει συμβεί στην ΑΘήνα και βλέπουμε την εξέλιξή της. Έχουμε μια περιοχή που, έτσι κι άλλιώς, έχει υπάρξει εγκαταλελειμμένη, η κατάσταση στον λόφο του Στρέφη είναι άθλια. Οι άνθρωποι κατ’ επανάληψη έχουν ζητήσει παρεμβάσεις σε πολλά θέματα και ξαφνικά μετά από αυτή την υποβάθμιση έρχεται αυτή η πρόταση.

Θεωρούμε ότι υπάρχει ένα θέμα. Είπε ο κ. Δήμαρχος ότι η εταιρεία απλώς θα μας δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ για να γίνουν μελέτες, δηλαδή θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες. Ωστόσο, το εισηγητικό μας έχει ένα τεράστιο κείμενο που υπογράφεται από την εταιρεία. Περιγράφει ακριβώς τι θα γίνει, μέχρι με… ακρίβεια υλικών. Άρα η εταιρεία δεν θα μας δώσει απλώς κάποια χρήματα. Περιγράφει την παρέμβαση.
Δεν το κάνει αυτό η εταιρεία. Έχει δώσει ο Δήμος στην εταιρεία τα στοιχεία για να περιγραφεί αυτή η παρέμβαση και το ίδιο το κείμενο της παρέμβασης; Τυπικά, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι μια ιδιωτική εταιρεία, που έχει συμφέρονται στην περιοχή, προτείνει έναν τρόπο παρέμβασης , ανάπλασης του λόφου του Στρέφη. Έχει θετικά, έχει αρνητικά. Είναι πρόβλημα το γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται το γήπεδο του μπάσκετ. Είναι τεράστιο πρόβλημα οι κάμερες, υπάρχουν παιδιά εκεί. Ένα τεράστιο κομμάτι χρήσης είναι από γονείς που πηγαίνουν τα παιδά τους. Πώς θα έχουμε κάμερες; Η εταιρεία λέει ποιος θα κάνει τις μελέτες άρα δεν βάζει απλώς τα λεφτά. Είναι πολύ θολό όλο αυτό. Θα ήταν καλύτερο να αποσυρθεί το θέμα, να καταλάβουμε κι εμείς ποιος αποφασίζει για αυτή την παρέμβαση”.

“Πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση” Γιαννοπούλου Πόπη-Αθήνα Είσαι Εσύ

“Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Έρχεται και λέει μια εταιρεία “σας κάνω δωρεά” και εμείς αποδεχόμαστε τη δωρεά. Να αποδεχτούμε τη δωρεά αλλά κάτω από κάποιους άλλους όρους. Πρέπει ο δήμος να δείξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το τι θέλει να κάνει στον λόφο του Στρέφη. Θεωρούμε ότι για να προχωρήσει αυτή η ιστορία πρέπει να περάσει από την Κοινότητα, να πάει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και να έρθει μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σήμερα, εμείς δεν ψηφίζουμε τέτοιο πράγμα.

” Ο λόφος του Στρέφη θα γίνει ένα μεγάλο διασκεδαστήριο” Στέλιος Λάμπρου-Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας

“Ξαφνικά έρχεται μία εταιρεία και λέει “θα σας κάνω μια δωρεά των μελετών ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ”. Για να γίνει τι έργο; Με τι κόστος ; Τι θα κοστίσει και ποιος θα πληρώσει; Αυτό θα το πληρώσει ο δήμος διότι το γράφει στους όρους της πρότασης δωρεάς ότι “κάθε τυχόν φόρος δωρεάς ή άλλος που ενδεχομένως επιβληθεί μελλοντικά καθώς και τυχόν προσαυξήσεις αυτού, θα βαραίνουν τον Δήμο Αθηναίων αποκλειστικά”. Δηλαδή έρχεται μια κυβέρνηση αύριο και λέει ότι οι δωρεές αυτές φορολογούνται, άρα θα πληρώσει ο δήμος όλα αυτά.
Τα στάδια χρονοδιαγράμματος είναι χρονοδιαγράμματα που ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχαν εφαρμοστεί. Ούτε μία ένσταση δεν προλαβαίνει να κάνει κάποιος για το έργο ή με πλευρές του έργου. Λέει “ο δήμος έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και θα ολοκληρώσει οτ έργο της ανάπλασης σύμφ με την οριστική μελέτη και εντός του χρονοδιαγράμματος. Θα μεριμνήσει τόσο στο κατασκευαστικό στάδιο και μετά για την ασφάλεια του και την επαρκή αστυνομευσή του. Αναλαμβάνει άλλες ευθύνες οι οποίες κοστίζουν φυσικά.

Η εταιρεία βάζει τους όρους και ο δήμος έρχεται να υλοποιήσει τους όρους που βάζει η εταιρεία. Θα γίνει ένα μεγάλο διασκεδαστήριο ο λόφος του Στρέφη κι εκεί θα πάει αυτή η ιστορία γιατί αυτές οι εταιρείες με αυτά ασχολούνται.

“Μέτωπο αντίστασης στη ληστρική επιδρομή” Πέτρος Κωνσταντίνου, Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας

Δεν πείθομαι. Δεν έχουμε έναν καλοπροαίρετο ιδιώτη ο οποίος έρχεται να δώσει 1 εκατομμύριο ευρώ στον δήμο της Αθήνας για να φτιάξει τον λόφο του Στρέφη. Δεν πρόκειται για δωρεά, πρόκειται για αγορά του λόφου και οι ενέργειες του Δήμου της ΑΘήνας είναι ότι, στην πραγματικότητα, βάζουν τις δημοτικές υπηρεσίες να δουλεύουν για συγκεκριμένες εταιρείες. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη εταιρεία που ενεργοποιείται στο real estate. Έχει επενδυσει στη περιοχή του. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επενδύσει στο air b’n’b, έχει κερδοσκοπήσει πάνω στην γη και την κατοικία με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μην μπορεί να συντηρήσει το σπίτι του και να έχει φύγει από την περιοχή. Είναι μία από τις εταιρείες που έχει συμβάλει στον εκτοπισμό κατοίκων από την περιοχή του δήμου της Αθήνας. Δεν μπορείς να βάλεις τις υπηρεσίες μέσα σε πέντε μέρες να εγκρίνουν αυτού του τύπου της μελέτες και να έχουν την αποκλειστική ευθύνη οι πολιτικόι μηχανικοί του ΔΑ. Τι θέλει η εταιρεία; Ποιο είναι το πιο σκανδαλώδες; Στην σελίδα 28, πρέπει κάποιος να εξηγήσει γιατί η συγκεκριμένη χάρη και δωρεά φτάνει μέχρι το σήμείο να υποδεικνύει ποια υλικά και από ποια εταιρεία θα αγοραστούν. Και κατασκευαστής θα είναι ο ΔΑ. Καλούμε τους κατοίκους και τις Κινήσεις και τα Σωματεία να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο αντίστασης σε αυτή τη ληστρική επιδρομή που γίνεται.

“Οι χορηγίες είναι φερετζές” Ντίνα Ρέππα-Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην ΑΘήνα

Σας καλούμε να το αποσύρετε, να μην έρθει προς ψήφιση. Είναι προκλητική η φωτογραφική παραχώρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε ιδιωτική εταιρεία. Μάλιστα, χρησιμοποιείτε τη δικαιολογία της χορηγίας του προγράμματος “Υιοθέτησε την Πόλη σου”. Δεν υιοθετεί αυτή η εταιρεία τον λόφο του Στρέφη , ο δήμος υιοθετεί την εταιρεία, τα κερδοσκοπικά της σχέδια και την ενισχύει ποικιλοτρόπως. Φερετζές είναι η ιστορία με το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ποιος κάτοικος αυτής της πόλης πιστεύει στα σοβαρά, ούτε οι δικοί σας ψηφοφοροι δεν το πιστεύουν, ότι αυτή η εταιρεία αφιλοκερδώς θα δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ για το καλό- τάχα- των κατοίκων . Φερετζές είναι οι χορηγίες.

Αποξηλώνετε τις υπηρεσίες του Δήμου για να βρίσκετε την ευκαιρία να δίνετε, με διάφορους τρόπους, δουλειές στις μεγάλες εταιρείες. Μάλιστα, στον Λόφο του Στρέφη στην πραγματικότητα δεν κάνετε μόνο αυτό. Θέλετε να αλώσετε έναν λόφο ολόκληρο, αλλάζοντας του και την περιοχή στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων σε σχέση με το τουριστικό κεφάλαιο μέσω συγκεκριμένης ή όποιας εταιρείας. Είναι επίσης προσβλητικό να λέει ο δήμαρχος της πόλης ότι ο λόφος του Στρέφη είναι ένας παρατημένος λόφος. Ποιος τον παράτησε κ. Μπακογιάννη;”.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα