back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο – Το πρόγραμμα της ημέρας – Οι πρώτες κινήσεις του Μπάιντεν

Διαβάστε επίσης

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να φεύγει ταπεινωμένος από τον Λευκό Οίκο μετά από τέσσερα χρόνια της πιο αμφιλεγόμενης προεδρίας στα μεταπολεμικά χρόνια και την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον να γνωρίζει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, ξεκινάει η θητεία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει το βαρύ φορτίο της επανένωσης της αμερικανικής κοινωνίας.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, από τις 12 το μεσημέρι (τοπική) αναλαμβάνει και επίσημα την θέση του προέδρου.

Εκκλησιασμός πριν την ορκωμοσία

Πριν την ορκωμοσία, ο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών, ενώ έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ.

Η ορκωμοσία

Από τις 11 (τοπική ώρα, 19:00 Ελλάδος), θα ξεκινήσει η τελετή όπου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ στο Καπιτώλιο. Παρουσία πρώην προέδρων, ηγετών, διάσημων καλλιτεχνών, παρελάσεις, φόρος τιμής σε στρατιώτες, θύματα του κορωνοϊού και της εσωτερικής τρομοκρατίας και βίας στη χώρα. Η Lady Gaga θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο, ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει και θα χορέψει προς τιμήν του νέου προέδρου. Αργότερα, μετά την ορκωμοσία, θα μεταδοθεί ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον Τομ Χανκς, όπου Μπάιντεν και Χάρις θα απευθύνουν στο έθνος την πρώτη τους ομιλία ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

Όλοι οι πρώην πρόεδροι, εκτός του Τραμπ

Στην τελετή ορκωμοσίας θα είναι όλοι άλλοι πρώην πρόεδροι της χώρας που βρίσκονται εν ζωή: ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ο Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους θα είναι παρόντες. Ο Τζίμι Κάρτερ, ο γηραιότερος εν ζωή πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με την πρώην Πρώτη Κυρία, Ρόζαλιν Κάρτερ, θα απευθύνουν τις ευχές τους στον νέο πρόεδρο και τη νέα αντιπρόεδρο μέσω μηνύματος, λόγω προβλημάτων υγείας. Παρών θα είναι και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Σαρωτικές αλλαγές υπόσχονται οι πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να υπογράψει δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα και να αποστείλει σαρωτικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, με στόχο να αντιστρέψει κάποιες από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, που αποτέλεσαν σήμα-κατατεθέν του απερχόμενου προέδρου σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για να ενισχύσει την απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού.

Ακολουθεί μια λίστα του τι μπορεί να αναμένει κανείς, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις αρκετών συμβούλων του Μπάιντεν, την ανάλυση των προεκλογικών του δεσμεύσεων καθώς και ένα πρόσφατο σημείωμα από τον νεοεισερχόμενο προσωπάρχη του Μπάιντεν, τον Ρον Κλάιν.

Κρίση Covid-19

– Θα προωθήσει μια πρόταση για δαπάνες ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων με στόχο να επιταχυνθεί η διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού, παρέχοντας παράλληλα οικονομική στήριξη σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την πανδημία.

– Θα επιβάλει τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους που υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ομοσπονδιακών αρχών, σε αεροσκάφη και λεωφορεία.

– Θα προσφέρει ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων και θα παρατείνει το μορατόριουμ στις εξώσεις.

– Θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα βοηθά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια, θα επεκτείνει τα τεστ για τον κορονοϊό και θα θεσπίσει πιο σαφή πρότυπα δημόσιας υγείας.

– Θα δώσει οδηγίες στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αναλάβουν άμεσα δράση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στις εργαζόμενες οικογένειες που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος από τις συνέπειες της κρίσης.

– Θα οδηγήσει τις ΗΠΑ και πάλι πίσω στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τον ΠΟΥ, λέγοντας ότι απέτυχε να επιβλέψει σωστά την εξέλιξη της πανδημίας της COVID-19.

Κλιματική αλλαγή

– Θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, το παγκόσμιο σύμφωνο που συνήφθη πριν από πέντε χρόνια μεταξύ σχεδόν 200 χωρών με στόχο να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο Τραμπ δεσμεύθηκε το 2016 να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, υλοποιώντας τελικά αυτή την υπόσχεση τον Νοέμβριο του 2020.

– Θα επιβάλλει εκ νέου όρια στην μόλυνση με μεθάνιο για νέες και υφιστάμενες δραστηριότητες που είχε καταργήσει ο Τραμπ.

– Θα χρησιμοποιήσει το σύστημα προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης -που κάθε χρόνο δαπανά 500 δισεκ. δολάρια- προκειμένου να υπάρξουν εγκαταστάσεις που εξαρτώνται περισσότερο από την καθαρή ενέργεια και να αγοραστούν οχήματα μηδενικών ρύπων.

– Θα απαγορεύσει τις νέες άδειες για πετρέλαιο και αέριο σε κρατικές εκτάσεις και ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής.

– Θα ακυρώσει την άδεια για τον αγωγό Keystone XL, που θα μετέφερε πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Μεταναστευτικό

– Θα ανακαλέσει την απαγόρευση για σχεδόν όλα τα ταξίδια από ορισμένες, κατά πλειονότητα μουσουλμανικές, χώρες.

– Θα αποστείλει στο Κογκρέσο ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που θα μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν παράτυπα στις ΗΠΑ.

– Θα επαναφέρει σε ισχύ το πρόγραμμα που επιτρέπει στους λεγόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.

– Θα αντιστρέψει την πολιτική του Τραμπ που διαχώριζε γονείς από τα παιδιά τους στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού διώξεων γονέων για μικρές παραβιάσεις σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, και θα θέσει ως προτεραιότητα την επανένωση όποιων παιδιών παραμένουν χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

– Θα αντιστρέψει τις περισσότερες περιοριστικές πολιτικές ασύλου του Τραμπ, όπως την επιβολή πρόσθετων περιορισμών για όποιον ταξιδεύει διαμέσου Μεξικού ή Γουατεμάλας και την απόπειρα να παρεμποδιστούν θύματα συμμοριών ή ενδοοικογενειακής βίας από το να λάβουν άσυλο.

– Θα τερματίσει την κήρυξη Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης του Τραμπ που του επέτρεψε να μεταβιβάσει ομοσπονδιακά κεφάλαια από το υπουργείο Άμυνας για την οικοδόμηση τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό.

* Θα δώσει εντολή για την άμεση αναθεώρηση του Καθεστώτος Προσωρινής Προστασίας (TPS) για ευπαθείς πληθυσμούς που δεν μπορούν να βρουν ασφάλεια στις χώρες τους οι οποίες έχουν πληγεί από βίαιες συγκρούσεις ή καταστροφές.

Εξωτερική πολιτική

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει μία παράταση της συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών New START με τη Ρωσία, ενώ θα πρέπει να αποφασίσει για τη χρονική διάρκεια της παράτασης που θα επιδιώξει, όπως δήλωσε χθες ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Θα επιδιώξουμε την παράτασή της», δήλωσε ο Μπλίνκεν προς τα μέλη του Κογκρέσου. «Θα πρέπει ως πρόεδρος [ο Μπάιντεν] να αποφασίσει σχετικά με τη χρονική διάρκεια της παράτασης που θα επιδιώξει» πρόσθεσε ο Μπλίνκεν. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Μπάιντεν να επιδιώξει μία παράταση της συμφωνίας που θα είναι μικρότερη, από το μέγιστο διάστημα παράτασης των πέντε ετών που προβλέπεται από την ίδια συμφωνία, η εφαρμογή της οποίας, λήγει την 5η Φεβρουαρίου.

Τουρκία – Κυρώσεις

Υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων CAATSA εναντίον της Τουρκίας τάχθηκε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του, ο κ. Μπλίκεν εκτίμησε ότι οι κυρώσεις πρέπει να συνεχιστούν έως ότου εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα τους. Υπό αυτό το πρίσμα, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν νέα μέτρα στην περίπτωση που εκτιμηθεί ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις δεν έχουν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα