back to top
29.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

29.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Ευρωβουλευτές: Ο έλεγχος των τεχνολογικών γιγάντων να γίνει προτεραιότητα για ΗΠΑ-ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν στη σημερινή ολομέλεια του ΕΚ την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως ευκαιρία για την ΕΕ να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και απειλές για τη δημοκρατία, μεταξύ των οποίων ο έλεγχος των τεχνολογικών γιγάντων και η καταπολέμηση του λαϊκισμού.

«Σήμερα είναι μια ημέρα ελπίδας. Τέσσερα χρόνια κοινωνικής διαίρεσης βρίσκονται τώρα πίσω μας», δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και πρόσθεσε ότι δεν είμαστε σε θέση να κουνήσουμε το δάχτυλο στις ΗΠΑ, καθώς η Ευρώπη έχει τα ίδια προβλήματα. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύουν εξτρεμιστικές θέσεις. Χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες για τους τεχνολογικούς γίγαντες, οι οποίοι πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας». Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο Βέμπερ. «Η προστασία των συνόρων δεν αποτελεί εξτρεμισμό. Ας υπερασπιστούμε από κοινού τις κοινές μας αξίες και θεσμούς», κατέληξε.

«Αγνοήθηκε η μάστιγα της ανισότητας»

«Ορισμένες από τις χειρότερες αναταραχές των τελευταίων ετών σε πολιτικό επίπεδο, όπως το Brexit και ο Τραμπισμός ξεκίνησαν επειδή αγνοήθηκε η μάστιγα της ανισότητας», δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ιράτχε Γκαρσία Πέρες, σημειώνοντας ότι όλες οι δημοκρατίες, ακόμη και οι ισχυρότερες, είναι ευάλωτες. Οι φρικτές σκηνές της επίθεσης στο Καπιτώλιο αποδεικνύουν ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση». Μια άλλη κοινή πρόκληση για την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι η ανοικοδόμηση του πολυμερούς διεθνούς συστήματος και η διασφάλιση του σεβασμού των κανόνων και των δημοκρατικών θεσμών, πρόσθεσε.

«Καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν έχει ανοσία»

Για την ενδυνάμωση του λαϊκισμού στις ΗΠΑ μίλησε ο επικεφαλής του κόμματος Renew Ντάτσιαν Τσιόλος. «Η επίθεση στο Καπιτώλιο έχει γνώριμες ρίζες. Λαϊκισμός, επιδίωξη ατομικών συμφερόντων από δημόσιους λειτουργούς, πόλωση και μεγάλα ψέματα που δημιουργήθηκαν και προωθήθηκαν από το επίπεδο του ανώτατου αξιώματος της χώρας. Καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν έχει ανοσία σε αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «σήμερα είναι «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Πρέπει να πιάσουμε δουλειά και να αναδιαμορφώσουμε την εταιρική μας σχέση (…) και να βρούμε ένα κοινό όραμα για πώς θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις, όπως η άμβλυνση των εμπορικών εντάσεων, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η διαχείριση των ψηφιακών κολοσσών».

Ο Ζερόμ Ριβιέρ (ID, Γαλλία) δήλωσε ότι η επίθεση κατά του ναού της δημοκρατίας των ΗΠΑ είναι ασυγχώρητη. Ωστόσο καταδίκασε το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπλόκαραν τους λογαριασμούς ενός δημοκρατικά εκλεγμένου εν ενεργεία προέδρου, παραβιάζοντας τη βασική δημοκρατική αρχή της ελευθερίας της έκφρασης. Δήλωσε επίσης ότι η ήττα του Τραμπ δεν αλλάζει την πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ, «που είναι να κυριαρχήσουν επί των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Η Ευρώπη δεν είναι ασφαλής από τους δημαγωγούς»

Η Σκα Κέλερ (Πράσινοι, Γερμανία) ζήτησε να διασφαλιστούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου. Εξηγώντας τα γεγονότα στο Καπιτώλιο είπε ότι ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της ενθάρρυνσης από τον Ντόναλντ Τραμπ και «τεσσάρων ετών καθημερινών ψεμάτων και περιφρόνησης για την πραγματικότητα». Αναρωτώμενη αν η Ευρώπη είναι ασφαλής από τον λαϊκισμό και τους δημαγωγούς, από την παραπληροφόρηση και τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου, αναφέρθηκε στην εκστρατεία για το Brexit, η οποία ήταν «γεμάτη από κατάφωρα ψέματα και ανυπόστατες υποσχέσεις», στην «απίστευτη αδιαφορία της πολωνικής κυβέρνησης για το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν τι συμβαίνει στο σώμα τους», αλλά και στη «συστημική εξάρθρωση του ουγγρικού κράτους δικαίου από τον Βίκτορ Ορμπαν».

Ο Ντερκ γιαν Επινκ (Συντηρητικοί, Ολλανδία) προειδοποίησε εναντίον της φίμωσης του δημόσιου διαλόγου από τεχνολογικούς γίγαντες ή πολιτικούς, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι «οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους. Η ισχύς τους πρέπει να κατακερματιστεί».

Τα τέσσερα χρόνια του Τραμπ στην εξουσία έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί δήλωσε ο Μάρτιν Σιρντεβάν (Αριστερά, Γερμανία). Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει επίσης να δώσει το σύνθημα για ένα νέο ξεκίνημα στις διατλαντικές σχέσεις, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι για την ομάδα του, τα αιτήματα είναι σαφή: επιστροφή στην πολυμερή προσέγγιση στο διεθνές πεδίο, κοινή πολιτική για τη δράση για το κλίμα και συνεργασία για μια ειρηνική παγκόσμια τάξη.

«Η ανεξέλεγκτη πολιτική δύναμη των κολοσσών του διαδικτύου πρέπει να τιθασευτεί»

Η κ. φον ντερ Λάιεν ζήτησε τη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των τεχνολογικών κολοσσών. «Η ανεξέλεγκτη πολιτική δύναμη των κολοσσών του διαδικτύου πρέπει να τιθασευτεί», καθώς η συμπεριφορά τους πρέπει να υπαγορεύεται από νόμους και όχι από «αυθαίρετες αποφάσεις που λαμβάνονται από κάποιον διευθύνοντα σύμβουλο της Silicon Valley», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα