back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανδρ. Ξανθός: Προέχει η αύξηση διαθεσιμότητας των δόσεων και η επίσπευση του μαζικού εμβολιασμού, όχι το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Διαβάστε επίσης

Επιφυλακτικός απέναντι στην πρόταση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, εμφανίστηκε ο πρώην Υπουργός Υγείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Τόνισε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, αυτό που προέχει είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των δόσεων και η επίσπευση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού και όχι το εμβολιαστικό πιστοποιητικό, υπογραμμίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός, χωρίς να έχει μιλήσει σε κανέναν ειδικό και χωρίς να έχει εξετάσει ζητήματα βιοηθικής, προωθεί μια πρόταση την οποία έθεσε η αγορά και συγκεκριμένα οι αεροπορικές εταιρείες.

«Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού ώστε να υπάρξει συλλογική ανοσία, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί και μια τέτοια πρόταση.. Σε αυτή τη φάση είναι διπλή διάκριση εις βάρος αυτών που περιμένουν τη σειρά τους να εμβολιστούν», είπε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση, η μόνη σοβαρή πρόταση που μπορεί να συζητηθεί είναι αυτή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για άρση του καθεστώτος προστασίας της πατέντας ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αυτά τα νέα εμβόλια να αναπαραχθούν και από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να μπορέσουμε γρήγορα να καλύψουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα καθυστερήσει η αναχαίτιση της πανδημίας και θα παραταθεί η υγειονομική και οικονομική κρίση.

Εκτίμησε δε, ότι μία τέτοια πρόταση θα έβρισκε χώρο στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Ελλάδα ως μια χώρα με μικρή αγορά επομένως και με μικρή διαπραγματευτική δύναμη, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες μαζί με άλλες χώρες για να στηρίξει αυτή την ανάγκη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί και με άλλες χώρες του Νότου προκειμένου να πιεστούν οι εταιρίες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προς την κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγής δόσεων αλλά και την άρση της πατέντας προκειμένου να εμβολιαστεί μαζικά ο πληθυσμός, στρέφοντας το βλέμμα όχι μόνο στους πληθυσμούς εντός ΕΕ αλλά και στη γειτονιά μας.

«Αυτή τη στιγμή η Β. Μακεδονία, η Αλβανία, η Βοσνία και άλλες χώρες έχουν μηδενικούς εμβολιασμούς. Αν δεν υπάρξει γενικότερη μέριμνα μπορεί να οδηγηθούμε στον κίνδυνο του εθνικισμού των εμβολίων. Αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς και εμβολιασμένοι, κανείς δεν θα είναι ασφαλής».

Επίσης, ο κ. Ξανθός άσκηση κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα καθώς, όπως είπε, η προσέγγιση ήταν νοσοκομειακοκεντρική και πως αντί να αξιοποιηθούν οι πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, να δοθούν από την πρώτη στιγμή τα Κέντρα Υγείας και οι τοπικές μονάδες για να γίνουν οι εμβολιασμοί, επιβαρύνθηκαν τα ήδη «φορτωμένα» νοσοκομεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα